Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.
Olomoucké tvarůžky se vyrábí z netučného kyselého tvarohu bez použití syřidel, barviv, aromat ani stabilizátorů, takže jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jsou jediným původním českým sýrem, který je řazen mezi zrající stolní sýry a díky svému nízkému obsahu tuku mají i nízkou energetickou hodnotu. Pro zdravé letní grilování jsou jako stvořené.
„Olomoucké tvarůžky jsou ideální volbou pro grilování. Mají specifickou chuť, která se grilováním ještě zvýrazní a dodá pokrmům nezapomenutelný rozměr. Navíc se snadno kombinují s různými surovinami, takže si každý najde to, co mu zachutná,“ říká Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
- Hamburger s Olomouckými tvarůžky
Potřebujete:
167 g Olomouckých tvarůžků
4 housky
50 g anglické slaniny
sladká paprika
cibule
hořčice
kečup
tatarská omáčka
nakládaná okurka
Pusťte se do toho:
- Housky rozkrojte a na spodní část položte kolečka tvarůžků tak, aby pokryly téměř celou plochu, a posypte paprikou.
- Horní část housky potřete hořčicí a pokryjte plátky slaniny.
- Vše dejte na gril krátce zapéct.
- Spodní polovinu housek posypte nasekanou cibulí a nakládanou okurkou, podle chuti přidejte kečup nebo tatarskou omáčku a přiklopte horní částí housky se slaninou.
- Masové šišky s Olomouckými tvarůžky
Potřebujete:
200 g Olomouckých tvarůžků (tyčinky)
200 g mletého libového vepřového masa
200 g mletého hovězího masa
1 vejce
strouhanka
tuk
sladká i pálivá paprika
rozmarýn
sůl
Pusťte se do toho:
- Mleté maso smíchejte s vejcem, solí a kořením, podle potřeby přidejte strouhanku a důkladně propracujte.
- Tyčinky tvarůžků zabalte do odpovídajícího množství masové směsi.
- Šišky dejte na gril.
- Plněné žampiony s Olomouckými tvarůžky
Potřebujete:
150 g Olomouckých tvarůžků
400 g žampionů
1 menší cibule
sůl
kmín
máslo
Pusťte se do toho:
- Žampiony očistěte a oddělte kloboučky.
- Cibuli osmažte na másle, přidejte nadrobno nakrájené nožičky žampionů, sůl a kmín, a poduste doměkka.
- Do vychladlé směsi přidejte nadrobno nakrájené tvarůžky a vzniklou hmotou plňte kloboučky hub.
- Vyrovnejte je na gril.
Foto: A. W. spol. s r. o