Categories: Recepty

Staročeská houbová smaženice a bílá klobása spisovatelky Moniky Petrlové

Mladá spisovatelka Monika Petrlová žije v Olomouci a vloni překvapila svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, co knížku četli, už vědí, že hned v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty, které se u Petrlových tradují léta. Ostatním oba recepty předkládáme jako předkrm k celé knížce. Až si pochutnáte na smaženici či klobáskách, můžete třeba zažívat s knihou po dobrém jídle. A Hafni! určitě nezklame, alespoň se dozvíte, jak to s tím dědečkem (a dalšími jedenácti hrdiny) vlastně je.

 

Staročeská houbová smaženice

Připravte si:
800 g hub
1–2 cibule
8 vajec
100 g másla
dle chuti petrželka
dle chuti kmín
dle chuti pepř
dle chuti sůl

Pusťte se do toho:
Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky.
Na másle osmahneme nadrobno nakájenou cibulku, přidáme plátky hub a 15 minut dusíme pod poklicí. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř. Vše zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí.
Před servírováním posypeme sekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

PS: Pokud stolujeme venku a nakukuje přes plot nějaká jedubába, nemělo by to náš hedónský požitek nikterak ovlivnit.

 

Bílá klobása grilovaná na pivu

Připravte si:
600 g bílé grilovací klobásy
2 dl světlého piva 12 °C
pepřové koření (směs podrcených pepřů)
mleté chilli
špejle

Pusťte se do toho:
Klobásy stočené do spirály zafixujeme špejlemi. Vložíme do alobalového pekáče a podlijeme pivem ochuceným chilli a pepřovým kořením.
Na rozehřátém grilu grilujeme asi 10–15 minut, během grilování klobásy průběžně potíráme vypečenou šťávou.

PS: Pokud nás překvapí plameny, zachováme chladnou hlavu a hasíme vodou z připravené PET lahve. Náš hedónský požitek by to nemělo nikterak ovlivnit.

Foto: Nakladatelství JaS

Kateřina Kalivodová

Share
Published by
Kateřina Kalivodová

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

23 hodinami ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

23 hodinami ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

3 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

6 dny ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago