Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.
Velikonoční vegetariánská nádivka
Doba přípravy: 75 minut / 4 porce
Potřebujete:
250 g brokolice Bon Via
125 g květáku
125 g chřestu
3 vejce BILLA
100 g polohrubé mouky BILLA
1 sáček kypřicího prášku
1 lžička muškátového oříšku
1 lžička soli
60 ml 12% smetany Clever
4 stroužky česneku
150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA
tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Pusťte se do toho:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců).
- Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou.
- Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte.
- Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut.
- Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.
Jemné jidáše s citronovou kůrou
Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks
Potřebujete:
27 g droždí
93 g cukru krupice
590 g hladké mouky BILLA
300 ml vlažné smetany na vaření Clever
7 g soli
kůra ze tří citronů BILLA BIO
2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
70 g másla BILLA
3 žloutky, pokojové teploty
70 g medu BILLA
Na potření a posypání:
1 vejce BILLA
1 lžička drceného máku
Pusťte se do toho:
- Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
- Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi.
- Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné.
- Hotové těsto pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
- Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu.
- Pečte 10 minut dozlatova.
Foto: www.havas.cz