Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství. Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré. Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás tento skvělý recept na každý den… Pojďme na to!
Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od Wifcom a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Potřebujete:
300 g Jestřebického ranchera od WIFCOM a. s., Středočeský kraj
100 g cibule najemno
200 g řapíkatého celeru najemno
300 g mrkve na kostky
3 stroužky česneku najemno
půl lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
půl lžičky římského kmínu
400 g rajčat v plechovce (krájené)
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
400 g přes noc namočených fazolí
hrst petržele nakrájené nahrubo
Pusťte se do toho:
- Nejdříve orestujeme tvrdý salám, alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený, přidáme mrkev, celer, restujeme 5 minut a pak přidáme cibuli na další 3–4 minuty. Přidáme česnek, papriku, chilli a kmín a orestujeme 3 minuty. Vlijeme vývar a rajčata
a zavaříme. - Do vroucího vývaru přidáme scezené fazole a vaříme pozvolna, dokud nejsou fazole měkké.
- Nakonec polévku osolíme a opepříme. Servírujeme s nasekanou petrželkou.
O značce Regionální potravina
Již jedenáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Foto: Regionální potravina