Co s další úrodou rybízu, když už jste zásobili sklep spoustou džemu a všechny sousedy rybízovou bublaninou? Na řadě je osvěžující letní dezert v podobě chlazeného rybízového želé. Kromě rybízu budete potřebovat už jen vanilkový puding a trochu cukru a vody. A co je hlavní, je to typ receptu, který všichni zbožňují – za 15 minut je hotový.
Potřebujete:
Na želé (na 4-5 porcí):
800 g čerstvého rybízu
2 Pudingy bez lepku s vanilkovou příchutí Labeta
180 g cukru krupice nebo dle chuti
olej nebo potravinová fólie
voda
Na ozdobení: smetanový bílý jogurt
čerstvé maliny nebo jiné ovoce
snítka máty
Pusťte se do toho:
1. Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty.
2. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu.
3. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu 800 ml dolijeme vodou.
4. Ve směsi rozmícháme vanilkové pudingy a cukr podle chuti. Směs přivedeme k varu, krátce povaříme a poté nalijeme do mističek lehce vymaštěných olejem nebo vyložených potravinovou fólií.
5. Naplněné mističky necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
6. Vychlazené želé vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým jogurtem ochuceným vanilinovým cukrem a dozdobíme čerstvým ovocem a snítkou máty.
Naše tipy:
Střídavým vrstvením dětských piškotů a rybízovo-pudinkového želé snadno připravíme nepečený dort. Takto připravený dort je třeba nechat chladit v ledničce o trochu déle než malé mističky.
Želé vyklopené z malých mističek bude chutnat o hodně lépe, když popustíme fantazii zdobení. My zdobili malinami a jogurtem, stejnou službu ale prokáže i zakysaná smetana či šlehačka a různě barevné druhy ovoce jako jsou borůvky, hroznové víno, jahody nebo angrešt.
Labeta – tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě.
Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Foto: Labeta