Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.
Malou řepu můžete zavařit celou, větší nakrájet na plátky, kostičky nebo nudličky. V každém případě nešetřete křenem ani fenyklem!
Potřebujete:
1 kg červené řepy
dvě lžíce kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
100 g cukru
0,5 l octa
0,5 l vody
dvě lžíce fenyklu
pepř (cca 10 kuliček)
nové koření (cca 5 kuliček)
křen
Pusťte se do toho:
- Nálev je dobré uvařit několik dnů předem, aby se proležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření svaříme alespoň 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme až těsně před samotným zavařováním.
- Omytou řepu vaříme vcelku i se slupkou 5 minut, a ještě teplou oloupeme a nakrájíme.
- Na dno každé sklenice dáme kousek křenu, a naplníme je řepou.
- Zaléváme studeným nálevem.
- Víčka i hrdla vydesinfikujeme a uzavřeme.
- Řepu zavařujeme alespoň 15 minut na 82 stupňů.
Foto: Labeta