Ať vykouzlíte jakýkoli makový dezert, tak se po něm u vás v kuchyni jen zapráší? Jestliže nechcete opouštět od tradice, rozšiřte svou sbírku makových dezertů o naprosto vynikající makový dort s pomerančem.
Potřebujete:
Korpus:
3 vejce
100 ml oleje
150 ml mléka nebo vody
Krém a zdobení:
250 g zakysané smetany
250 g polotučného tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
šťáva z půlky menšího citrónu
ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky)
250 ml studené vody či ovocné šťávy z kompotu
2-3 lžíce cukru
Pusťte se do toho:
Korpus:
1. Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty.
2. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.
Krém:
1. Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha.
2. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.
Dokončení:
1. Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky.
2. Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout.
3. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.
Tip:
Makovec
– směs obsahuje 18 % máku
– balení 500 g
– upečete na plechu, v dortové nebo bábovkové formě
– cena: 59,90 Kč
Více infa: https://www.labeta.cz/makovec-11
Labeta – tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Foto: www.labeta.cz