Categories: Recepty

Losos s citronem a koprem

Doba přípravy: 40 minut
Teplota: přímý vysoký žár 230-350 °C
Speciální výbava: 1 kus papírového kartonu a alobal

Připravte si:
1 celého očištěného lososa, měl by mít tak 3 – 4 kg, nebo lososové filety
špetku čerstvě namletého pepře
špetku hrubé soli
1 svazek čerstvého kopru, část kopru nakrájejte a zbytek nechte ve snítkách
2 citrony, zbavte je jader a nakrájejte na tenké plátky
1 stroužek česneku, oloupaný a utřený
80 g rozpuštěného másla
snítky kopru na ozdobu

Pusťte se do toho:
1. Připravte gril k nepřímému grilování a rozehřejte ho na střední teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte na jeho střed nádobu na odkapávání.
2. Z velkého kusu kartonu vyřízněte obdélník stejně dlouhý, ale o něco užší, než je ryba. Lesklou stranou alobalu jej několikrát omotejte a dejte stranou.
3. Očistěte rybu a odstraňte žábry i ploutve nejlépe kuchyňskými nůžkami. Opláchněte lososa zvenčí i zevnitř proudem studené vody, nechte ho odkapat a pak jej důkladně celého osušte kuchyňskou utěrkou. Z každé strany udělejte do kůže 4 – 5 zářezů až ke kosti.
4. Útroby ryby osolte, opepřete a naplňte polovinou plátků citronu a snítek kopru. Druhou polovinu dejte po plátcích a snítkách do zářezů na bocích ryby.
5. Do rozpuštěného másla nasypte nakrájený kopr a česnek a směsí potřete rybu z obou stran, osolte ji a opepřete. Poté ji položte na karton omotaný alobalem.
6. Rybu potřete bylinkovým máslem a dejte na střed připraveného horkého roštu mimo přímý oheň a zakryjte gril víkem. Grilujte lososa 45 minut až 1 hodinu, dokud nebude docela propečený. Během této doby ho alespoň čtyřikrát potřete bylinkovým máslem.
7. Rybu přesuňte na velký tác, znovu ji osolte a opepřete. Naporcujte ji tak, že nejprve povedete tah nožem z obou stran podél páteře. Tím oddělíte horní filety. Postupně páteř zvedejte, vytahujte kosti a krájejte lososa na jednotlivé porce.

Tip: „Lososa můžete podávat s hořčičnou omáčkou a koprem.“

Zdeněk Pohlreich vaří v televizním pořadu Šéf na grilu každé pondělí po 21 hodině na Primě.
Další recepty naleznete v knize Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha, která právě vyšla.

Foto: TV Prima

Denisa Dvořáková

Share
Published by
Denisa Dvořáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

1 dnem ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

1 dnem ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

3 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

7 dny ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago