Jahodový džem s rebarborou

Potřebujete:

2500 g zralých očištěných jahod

700 g zralé rebarbory pokrájené na centimetrové kostičky

700 g třtinového krupicového cukru

1,5 sáčku (30 g) Ovocného pektinu Labeta (citrusový přírodní pektin na zavařování)

lžička Kyseliny citronové Labeta

Pusťte se do toho:

  1. Veškeré ovoce vložte do velkého pětilitrového hrnce. Začněte pomalu zahřívat a směs přiveďte k varu, ovoce pustí vodu a začne vodnatět.
  2. Protože rebarbora je celkem tvrdá, nechte džem asi hodinu vařit a ovoce měknout. Nyní přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s ovocným pektinem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3 až 5 minut.
  3. Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr, pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové od Labety. Ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje její houstnutí a udrží krásně červenou barvu jahod.
  4. Správnou konzistenci džemu testujte »talířkovou metodou« – jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
  5. Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne.
  6. Uchovávejte v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18° C.

 

 

Více infa: www.labeta.cz

 

Labeta – tradiční český výrobce z Polabí

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

 

Foto: Labeta