Categories: Recepty

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Doba přípravy: 25 minut

Teplota: přímý velký žár 230-290 °C a přímý střední žár 180-230 °C

Připravte si:
na polevu:
500 ml vína Cabernet Sauvignon
18 g světle hnědého cukru

na máslo:
50 g obyčejného měkkého másla
18 g nasekaných rozmarýnových lístků

na burgery:
750 g mleté hovězí plece
4 lžíce polevy Cabernet (viz výše)
2 špetky mořské soli
špetku čerstvě namletého černého pepře
4 plátky sýru čedar
8 plátků zralého rajčete, silných asi 1 cm
extra panenský olivový olej
mořskou sůl
4 čtyřhránky chleba focaccia s délkou strany zhruba 11 cm překrojených horizontálně na půlky nebo 4 housky focaccia překrojené v půli
100 g listů rukoly
4 tlusté plátky slaniny, dokřupava opečené

Pusťte se do toho:
1. Na pánvi s tlustým dnem smíchejte víno a hnědý cukr a na středním ohni vařte 20-25 minut, dokud se poleva nezredukuje asi na 125 ml. Pak ji nechte vychladnout.
2. V malé misce smíchejte máslo a rozmarýn.
3. Připravte gril na přímé grilování na velkém žáru. Ingredience na přípravu burgeru smíchejte ve velké míse a vytvarujte čtyři stejně velké burgery, silné asi 1,5 cm. Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
4. Kartáčem očistěte rošt grilu. Maso pečte na přímém vysokém žáru pod zavřeným víkem asi 8-10 minut. Každé 2 minuty potřete maso polevou. Otočte je jen jednou – ve chvíli, když je lze snadno oddělit od roštu, a středně propečte. Během poslední minuty pečení položte na každý kus masa plátek sýra, aby se roztavil.
5. Snižte teplotu grilu na střední žár. Plátky rajčete potřete olejem, posolte je a pak 2-4 minuty grilujte doměkka na přímém středním žáru. Rajčata otočte pouze jednou. Chleby focaccia potřete na ukrojené straně rozmarýnovým máslem a minutu je ohřívejte na přímém středním žáru řezem dolů tak, aby se zlehka opekly. Každý chléb pak ozdobte rukolou, na ni položte maso, plátek slaniny a dva plátky rajčete. Podávejte teplé.

TIP: „Díky polevě z červeného vína má burger výraznou chuť, je šťavnatější a dokonce i lépe vypadá.“

Zdeněk Pohlreich vaří v televizním pořadu Šéf na grilu každé pondělí po 21 hodině na Primě.

Foto: TV Prima

Kateřina Kalivodová

Share
Published by
Kateřina Kalivodová

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

21 hodinami ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

21 hodinami ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

3 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

6 dny ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago