Categories: KnihyRecepty

Petr Fořt, Ivan Mach – Nevíte, co jíte

Jídlo hýbe světem. Můžete si říkat, co chcete, ale je to obrovský byznys. Každý si vybírá co jíst. Správně se říká, tisíc lidí, tisíc chutí. A tak vznikají různé studie, diety, potravinové trendy, doporučení a normální člověk se ve změtí informací orientuje čím dál hůř. Osobně si myslím, že každého zajímá co jí, ale každý má priority jinde. Já bych nejraději ode všeho něco tak, aby to mému tělu prospívalo. A v tom mě velice zaujala tato kniha. Je to zcela jiný – pro mě rozumný – pohled na potraviny. Způsobem, který se mi líbí, jsem se dozvěděla, co bych měla jíst a na co si dát pozor.


Kniha se dělí na čtyři důležité kategorie. Úvod, cukry, tuky a sůl. Člověk by neřekl, jak to zní jednoduše. Kniha se zabývá celkovým dopadem na člověka. Upozorňuje, jak může být zavádějící studie, kterou si objednala určitá firma. Když se vyskytne v seriozních médiích, tak má sílu atomové bomby. Lidé věří tomu co se píše v novinách, či říká v TV zprávách. Také je tu naznačeno, že i vláda používá nekalé praktiky k tomu, aby se určitá potravina lépe prodávala. Opravdu velice zajímavé čtení. Dozvíme se co jsou »hodné« a co »škodlivé« tuky. Kolik jich můžeme sníst, aniž by jsme riskovali poškození zdraví. A co cukry? Nejsou náhodou zbytečné? Je sůl nebezpečná? Také se tu dozvíme zda-li vejce jsou opravdu nezdravá? Já vám poradím, nebojte se je jíst. Pokud chcete vědět proč, přečtěte si tuto knihu. A co mléko? Opět zajímavé fakta – přečtěte si to. Je to pravda, že kdo moc sladí, tloustne? Ano a jak moc vážný je cukr hrozbou pro zdraví si opět přečtete zde. Dokonce se dozvíte, jak může skladba stravy devastovat mozkovou činnost. Taky jsem se usmála nad pravdou, která je mi dávno jasná. A to, jak někteří odborníci včetně lékařů doporučují používat žvýkačky. Něco takového může vymyslet jenom ignorant. Drtivá většina žvýkaček je slazená umělým sladidlem a k tomu žvýkání je spouštěč hladu. Ohledně tuků je zde velmi jednoduše vysvětleno, proč používat máslo nebo margarín. Je cholesterol zákeřný zabiják? Jediné co vám mohu poradit, opravdu si tuto knihu pozorně přečíst. Nejlépe ji mít doma a vracet se k ní. Je dobře, srozumitelně napsána a lze z ní jednoduše pochopit, v čem nás klame potravinářský průmysl. Já si v ní listuji doma každou chvíli a jelikož je to velmi zajímavé, tak některé pasáže čtu nahlas komukoli, kdo je vedle mě. Vzdělávám i své okolí, ať chce nebo ne. Jedna z nejlepších knih o jídle co jsem četla.

Foto: Nakladatelství Bizboooks


Jana Dořičáková

Recent Posts

Jazz open Ostrava vzdá hold legendárnímu umělci

Bývalí členové kapely legendárního Prince, jedenáctinásobný držitel Grammy Phil Lassiter a Ida Nielsen, jedna z nejlepších…

1 hodinou ago

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

4 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

4 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

6 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

2 týdny ago