Categories: Knihy

Marlena De Blasi – Antonia a její dcery

Měla jsem spoustu čtecích plánů na období mezi svátky, ale tak nějak to dopadlo jinak. To nevadí, protože jednu knihu jsem přečíst stihla a moc ráda se podělím o své dojmy z ní.

Je to román dle pravdivého příběhu, pouze byly pozměněny jména a místa. Autorka píše o sobě, kdy má psací krizi. Vyřeší to, příjmutím nabídky známeho na pobyt v lesním domku, který patří majitelce velkého statku s vinicemi v Toskánsku – Antonii.

Marlene je z nabídky nadšená a okouzlí ji domek i prostředí. Manžel za ni jezdí na víkend.

Ze začátku jde vše podle jejího plánu a soustředí se hlavně na práci. Pak pozná Filippu, starší dceru Antonie, která ji pozve na večeři. Antonie nemá ráda turisty, přistěhovalce a hlavně nemá ráda němce. Je to z důvodů války, kterou prožila s rodinou na statku, ale bez manžela. On byl v odboji a Antonie to zvládla za pomoci přátel, tchána a otce. Ale stalo se něco, co nikomu neřekla a i dcery si to jenom domýšlejí. Antonie se začne sbližovat s Marlene, protože v ní vidí samu sebe. Ráno pro ní dojde, sbírají spolu byliny a večer všichni vaří v jedné velké kuchyni. A u toho Antonie vypráví. Ale to, co se stalo na konci války prozradí pouze Marlene s podmínkou napsání jejího příběhu.

Kniha mě uchvátila od okamžiku, kdy začala Antonie vyprávět. Do té části, to bylo tak trochu vleklé. Často tam jsou použita italská slova, jména a to se mi pletlo. Byl to takový normální román, ale od vyprávění Antonie se vše povzneslo na něco úchvatného. Přímo jsem viděla tu ženskou soudružnost u vaření. Cítila ty výborné pokrmy a prožívala s Antonii její život, který je vše, jen ne obyčejný.

Je to nádherný, i když smutný příběh o síle rodiny a přátelství. Na konci knihy jsou recepty, kde se upozorňuje, že je to celkem lehké vaření, ale jejich síla je v těch správných ingrediencích. Velmi mě láká uvařit recept s názvem Kateřinina carabaccia. Je to speciální cibulová polévka s hráškem. Myslím, že to opravdu zkusím.

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi silné příběhy lidí, kteří přežili válku, stalo se jim opravdu něco zlého a zvládli s tím žít a nešířit nenávist. Skvělý příběh, jež podtrhuje krásnou přírodu a chutnou kuchyni s láskou pro rodinu.

 

Hodnocení: 80%

 

Více infa: https://www.jota.cz/antonia-a-jeji-dcery

 

Foto: Nakladatelství JOTA

 

Jana Dořičáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

22 hodinami ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

22 hodinami ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

3 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

6 dny ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago