Categories: KnihyRecepty

Klaas Koolman – 36x Chia: Cesta k tomu, jak si je zamilovat

Nenápadná kuchařka složená z 36 kartičkových receptů je doslova neodolatelnou výzvou do kuchyně. Máte rádi chia semínka? Potom zaplesáte! Nemáte je rádi? Tak tady si je zamilujete. Autor totiž vsadil na lehkost a popravdě na jeho receptech není moc zvláštního, protože to jsou všechno většinou jídla, která se i bez chia semínek dají výborně sníst. Ale on tak nenápadně vkládá do všeho možného tu jednu polévkovou lžíci chia, která nám prý zajistí celodenní příjem všech pro lidský organismus důležitých látek.


Nebudeme tu vypisovat léčivé účinky semen šalvěje hispánské, protože to si můžete najít všude možně, ale více se zaměříme na jeden recept, kterému jsem neodolala a upekla ho.

Krekry s chia semínky
200 g celozrnné mouky, 1 – 2 vejce, 25 g rozpuštěného másla, 2 – 3 lžičky bylinkové soli (může být méně, i dvě mi přišly moc as moc), ½ lžičky mletého kmínu, špetka kokosového cukru, 2 – 3 lžíce chia semínek.
Všechny přísady vypracujeme na hladké těsto. Těsto vyválíme co možná nejtenčí a formičkou o průměru asi 6 cm z něj vykrajujeme kolečka.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Vykrájené tvary naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 5 – 10 minut, až krekry na okrajích lehce zhnědnou.
TIP: Dobře chutnají s chia-chilli salsou, kterou také naleznete na jedné z těchto karet.


Chutnají opravdu výborně a hodí se k vínu, sýrům, zelenině a tady je navíc dobrá kombinace celozrnné mouky a koření, které podporuje trávení. Že by se takhle dala chia semínka přidat i do jiných těst? Ano, a o to dle mého názoru autorovi šlo. Aby nás zbavil pocitu, že chia semínka jsou jen do raw food a používají se jen pro výrobu typického kuličkového pudingu. Ten tu mimochodem také najdete, ale většina receptů je vcelku normálních a chia semínky jen obohacená. Tento krekrový recept je pečený, a je to jeden z mála, protože autor se co nejvíce vyhýbá tepelné úpravě semínek z důvodu zachování maxima výživných látek. V receptech je často přidává jako dekoraci nebo při finální úpravě. Najednou zjistíte, že se dají přidat do salátu, do horkých polévek, do chleba, do rizota, masových směsí i zeleninových směsí, ale třeba i do zmrzliny!
36 x Chia kartičková kuchařka je parádním pozvednutím této superpotraviny, protože v tomto obecném užití je dostupná naprosto každému!
Zjistila jsem, že ze mne opadl ten strach a odpor k čemusi slizkému, ale díky Klaasi Koolmanovi jsem se nebála do chia semínek pořádně sáhnout a pořádně se do nich opřít!
A už to vypadá, že mi v kuchyni zůstanou…

Foto: www.synergiepublishing.com

Renata Petříčková

Recent Posts

Knižní bestseller Má dcera Iveta o Bartošové je opět v prodeji

Iveta Bartošová byla fenomén. Její životní příběh by vydal na pořádně tlustý román, který by…

3 týdny ago

Gerhard Klügl – Aura chirurgie

Zážitky z terapií, úvahy autora, jeho vlastní cesta, souvislosti a práce, kterou s chirurgickými nástroji vykonává v auře…

1 měsícem ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí

Velmi mnoho karet je ve stylu odnímání toho, co nám již neslouží, o zpracovávání strachu…

1 měsícem ago

Album Ve jménu lásky Ivety Bartošové po čtvrt století opět v prodeji

Iveta Bartošová patřila k nejoblíbenějším českým popovým zpěvačkám konce 20. a začátku 21. století. Získala…

2 měsíci ago

Vít Vencl – Pohřbeni zaživa

„Je tady někdo, kdo si objednal návštěvu krypty?“ Rozhlasový horor scenáristy a režiséra Víta Vencla…

2 měsíci ago

Po Extraktorech míří k zahraničním divákům také Zlatá labuť

Výpravný romantický seriál odehrávající se na pozadí událostí roku 1939 se dostal do portfolia významného…

2 měsíci ago