Rybí festival se v Dobříši uskuteční už v sobotu. Kuchařští mistři představí neotřelé receptury

O tom, že sladkovodní ryby zdaleka nepatří pouze na štědrovečerní stůl, se i tento rok přesvědčí obyvatelé Dobříše na tradičním Rybím festivalu. Třetímu ročníku oblíbené akce bude patřit sobota 6. května na prostranství před prodejnou ryb z produkce firmy Colloredo-Mannsfeld.


Návštěvníci festivalu ochutnají gurmánské speciality z českých ryb z místních sádek. Od oblíbeného kapra na několik způsobů až po méně populární, avšak velmi chutné ryby, jako je amur, sumec, štika, siven, pstruh, okoun nebo candát. „Jsou chutné, zdravé a hlavně naše české. Chceme lidem ukázat, že česká ryba není jen kapr v trojobalu. Že rybí maso lze připravit tak, že se z něj stane zamilovaná pochoutka,“ říká Michal Pernica, ředitel firmy Colloredo-Mannsfeld. Uplynulé dva ročníky rybího festivalu se podle jeho slov setkaly s velkým zájmem návštěvníků, který překonal očekávání a vnuknul pořadatelům impuls k dalším inovacím a rozšíření programové nabídky.


Jak tradiční, tak i méně známé a neotřelé pokrmy z ryb připraví na festivalu přímo před zraky návštěvníků zkušení kuchařští mistři. Jan Leitl, kuchař a kontrolor kvality pokrmů v FC Viktoria Plzeň a současně odborník na molekulární gastronomii, vystoupí se svojí kuchařskou show od 10.10 hodin. Na něj od 11.15 hodin naváže vítěz televizní kuchařské soutěže Na Nože Robert Zatloukal. Mezi gurmánským programem zpříjemní festivalovou atmosféru hudební vystoupení a krátké vzdělávací bloky, při kterých se přítomní zdokonalí v čepování piva, osvěží si zásady správného stolování či zjistí, s jakými víny lze rybí pokrmy nejlépe kombinovat.


Po celý den bude na místě probíhat soutěž šesti zúčastněných restaurací, jejichž kuchaři pro návštěvníky připraví ochutnávky rybích specialit. Ti poté prostřednictvím hlasovacích kupónů vyberou, který pokrm jim nejvíce chutnal a na konci dne vyhlásí pořadatelé nejlepší jídlo i nejlepší restauraci. „Pestrá nabídka soutěžních menu je pro návštěvníky jedním z největších taháků. Velmi mě těší, že se mezi tak širokou a kvalitní konkurencí neztratil ani náš stánek a kapří hranolky patří mezi nejžádanější pochutiny na celém rybím festivalu,“ podotýká Michal Pernica.


Z festivalu si návštěvníci vedle gurmánského požitku mohou odnést také živou rybu – k zakoupení budou po celý den ve zdejší prodejně. K dispozici budou také stánky s regionálními produkty, potravinami, dochucovadly a nápoji. Nudit se nebudou ani děti, pro které je připraven bohatý doprovodný program s atrakcemi jako dětský ráj, malování na obličej či fotobudka s rybářským zátiším.
Rybí festival v Dobříši otevře své brány v 10 hodin, konec akce je předpokládán kolem 17 hodiny. Vstupné na Rybí festival je dvacet korun, děti do 130 cm a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Více infa na: www.rybifestival.cz

Foto: www.rybifestival.cz

Marcel Vašák

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

13 hodinami ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

13 hodinami ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

2 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

6 dny ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago