Naučte se péct v městečku Doktora Martina valašské frgály

Zpestřete si prázdninovou návštěvu Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem: naučte se péct valašské frgály pod vedením pekařek místního Resortu Valachy. Velké Karlovice v Beskydech se proslavily jako seriálové městečko Protějov, ve kterém se natáčely populární seriály Doktor Martin a Strážmistr Topinka.

Na Valašsku je jen pár pekáren, které vyrábí pravé valašské frgály. Jedna z nich je v Resortu Valachy Velké Karlovice. Frgály odsud míří nejen do restaurací nedalekých hotelů, ale i do některých obchodů v regionu. Resort Valachy je také jediným místem, kde pravidelně pořádají kurzy pečení tohoto tradičního valašského koláče.

  • Kurzy se konají v červenci a srpnu 2023 vždy v úterý a neděli 10:00 – 13:00
  • Místem konání je hotel Galik (přímo u něj je i bezplatné parkoviště)
  • Jsou vhodné i pro děti (cca od 4 let). Častými účastníky bývají i muži 😊.
  • Nutná rezervace předem (max. kapacita 20 lidí, bývá často vyprodáno)
  • Na kurzu se účastníci naučí vše od zpracování těsta a přípravy náplně až po dozdobení a upečení, vše s praktickými tipy šéfpekařky Pavly Stoklasové (na snímku), která frgály v Resortu Valachy peče již deset let.
  • Cena 990 Kč / osoba (cca 41 eur) zahrnuje i drobné občerstvení
  • Info, rezervace: valachy.cz/kucharske-kurzy-resortu-valachy/, +420 571 477 300

O valašském frgálu

Frgál je unikání koláč, který se po staletí peče na Valašsku. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Původně se tak označoval »nepodarek«: nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo na Vánoce, Velikonoce, ke křtinám, svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

Od roku 2013 je frgál tzv. produktem s chráněným zeměpisným označením Evropské unie (podobně jako mj. olomoucké tvarůžky, štramberské uši nebo pardubický perník).

Ochrana znamená, že jako valašský frgál smí být označovaný pouze koláč, který byl vyroben na území Valašska a to s danými parametry: má průměr 30 cm, váží zhruba 600 g a je s jednodruhovou náplní.

Nejčastější je frgál hruškový, tvarohový, makový a povidlový (tyto čtyři druhy denně pečou i v Resortu Valachy). Objevují se ale i jiné druhy ovoce, dokonce i zelenina, např. zelí či dýně, někdy také ořechy.

Tip:

Resort Valachy pořádá i kurzy pečení pizzy (italského frgálu😊) pro děti: v červenci a srpnu vždy v pondělí od 10:00 do 12:00 v hotelu Galik.

Foto: Resort Valachy