Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých šéfkuchařů – Zdeněk Pohlreich, přijal pozvání Jana Krause do jeho televizní show. Svému hostiteli přinesl jako dárek svoji poslední knihu Fresh kuchyně. „Je to všechno z čerstvých potravin, budete se cítiti vyfreshovanej,“ vysvětluje, „předtím jsme dělali lehkou kuchyni, teď děláme tu freshku, která na to pěkně navazuje, ale zároveň si tam občas zaprasíme, což znamená, že tam třeba přidáme trochu cukru. To je dneska už skoro sprosté slovo. My jsme se ale vyprdli na všechna omezení, prostě vaříme, jak nám to chutná.“
A Jana Krause zajímá, jak se takový recept vlastně v hlavě kuchaře rodí. „Mě vždycky zajímá ta hlavní surovina a pak přemýšlím, co bych k tomu dal. Je to podobný jako například u muzikantů, kteří se vyznají v notách a jsou vybavení nějakým svým repertoárem. Ten já mám taky a v přeneseném slova smyslu ovládám noty a pak do toho aplikuju další nápady a suroviny,“ prozrazuje Pohlreich. „Když chcete vařit jídla trochu lehčí, tak si pouze s českými surovinami nevystačíte,“ reaguje pak na Krausův údiv nad mnoha potravinami zmiňovanými v jeho nové kuchařce. „Já jsem zvyklý vydržet bez jídla poměrně dlouho,“ říká překvapivě špičkový kuchař, „ale pak mi hrozně vadí, když konečně něco jím a někdo mi chce z mého talíře něco vzít.“
Doma prý vaří a jedí úplně stejně a ve stejné časy jako ve všech ostatních rodinách, a když zrovna není uvařeno, má Zdeněk šuplík plný dobrých věcí, kde si vždy najde něco, co ho uspokojí. „V dnešní době je touha po show na talíři tak obrovská, že dostanete talíř plný mechu a v tom je někde zakomponovaná jedna mrkev, a předpokládá se, že si z toho sednete na zadek. A pak to ještě doprovází komentářem typu: je na tom trochu strouhaného sýra, který držela osmašedesátiletá vdova v podpaží čtrnáct minut a tři vteřiny…“ komentuje ironicky současnou, někdy zbytečně afektovanou gastronomii a na závěr dodává, že obecně se ale úroveň v českém pohostinství dost vylepšila: „Myslím, že časy, ve kterých já jsem vyrůstal, jsou pryč, a když jsem začal dělat pořady pro televizi Prima, bylo to také ještě o kousíček horší, než je dnešní úroveň v hospodách a restauracích.“
Foto: TV Prima