Pochutnejte si na vaječném likéru od návrháře a bronzového soutěžícího MasterChef Česko 2020 Pavla Berkyho. Jednoduchý a chutný recept zvládne i začátečník…
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 750 ml
Potřebujete:
200 ml smetany na šlehání
100 ml plnotučného mléka
130 ml salka
3 PL cukru krupice
3 vejce
250 ml kvalitnějšího rumu (do receptu jsem použil karibský rum Professore)
50 ml mandlového likéru Amaretto
1 vanilkový lusk
1 badyán
0,5 ČL mleté skořice
Pusťte se do toho:
Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 1 badyán a vše přivedeme k varu.
Jakmile vidíme, že se směs začíná vařit odstavíme z plotny, přidáme 0,5 ČL mleté skořice i zbytek vanilkového lusku. Zamícháme a necháme louhovat minimálně 10 minut. Poté přecedíme přes sítko do jiné nádoby.
Připravíme si vodní lázeň, do mísy vyklepneme 3 žloutky a 3 PL cukru. Ruční metlou šleháme přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65-70°C).
Za stálého šlehání poté přidáme ⅓ mléka se smetanou, pořádně zamícháme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Směs šleháme dalších 5 minut do krémovité konzistence.
Mísu poté sundáme z vodní lázně a za stálého míchání přilijeme 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.
Zamícháme a necháme odpočinout přibližně 10-15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna. Poté přelijeme do čisté skleněné láhve.
Uchováváme v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.
Foto: Archiv Pavla Berkyho