Seriálové a muzikálové hvězdy pokřtily První pražskou palírnu Salabka v Troji. A protože palírna je součástí vinice, měli Markéta Hrubešová, Radka Fišarová, Iva Marešová a Tomáš Trapl nejen čím křtít, ale taky co ochutnávat.

Herečka Markéta Hrubešová, kterou znají fanoušci seriálu Cesty domů, přiznala, že ke guláši nebo po sportování nepohrdne dobře vychlazeným pivem, ale při posezení venku spojeném třeba s grilováním si dá raději víno. A tady ochutnala mimo jiné i zdejší polosuché růžové. „Pálenku piju velmi opatrně, spíš jen nějaký digestiv po jídle. Kdy jsem se poprvé opila, si moc dobře pamatuju, tím si musí projít každý, je to nutnost. Jaké budu mít léto? Budu točit deset dílů pořadu o vaření a asi pojedu s dcerkou na týden k moři, ale ještě nevím, kdy přesně. Když budu mít chuť, ráno si koupím letenku a poletíme, neplánuju dlouho dopředu,“ vysvětluje Markéta Hrubešová.

Zpěvačka Iva Marešová se prý výrazně opila v životě asi jen dvakrát. „Poznám, kdy mám alkoholu přes míru, zapne se ve mně záklopka a dál nepiju. Léto budu mít pracovní, mám svůj projekt s akordeonistou Alexandrem Jasinským, budu koncertovat se skupinou Čechomor, momentálně zkouším roli chůvy do muzikálu Romeo a Julie v režii Libora Vaculíka a taky se musím naučit roli Marie Antoinetty, kterou budu od září hrát místo těhotné Moniky Absolonové. Takže hodně práce, ale já se na ni těším,“ říká Iva.

Muzikálová zpěvačka Radka Fišarová se přiznala, že co se týče tvrdého alkoholu, je jako konzument úplně marná. „Občas si srknu vína a jediné, co piju, je slivovice mé maminky. Ale tuhle pálenku jsem ochutnala. Fascinuje mě průběh vzniku, jaká je to alchymie. Momentálně se učím roli Evity a od září budu účinkovat také v muzikálu Romeo a Julie. Protože přítel (Jirka Hána – pozn.red.) točí seriál, je náročné skloubit volné chvíle, ale snažíme se oba, abychom co nejvíc času trávili hlavně s naším synem Oskárkem,“ řekla Radka Fišarová.

Muzikálový herec a pedagog Tomáš Trapl nejen křtil a ochutnával, ale také se zajímal o průběh výroby pálenky. „Víno moc nemám rád, takže piju spíš kořalku, ale alkoholik myslím nejsem,“ smál se. „Poprvé jsem se opil asi ve čtrnácti během velikonoční koledy a bylo mi strašně špatně,“ přiznal. „Já jsem celý rok hodně pracoval, zkouším sice muzikál, ale jinak budu odpočívat, což už nutně potřebuju,“ řekl herec.

Do tajů výroby grapy nebo vínovice Tomáše Trapla zasvěcoval jeden ze dvou majitelů – František Čermák. „Naše palírna je jediná v Praze. Hosté ochutnali úplně první pálenku, která tu vznikla, a pak francouzské koňaky, které zrály deset a patnáct let,“ vysvětlil.
Foto: TV Prima







