To tu ještě nebylo! V kuchyni kouzlí čarodějnice a baleťák!

Minule vařili ve VIP Prostřeno! tři sportovci a jedna kráska, dnes to bude naopak. V pořadu uvaří tři herečky a jeden stále atraktivní baletní mistr, který občas »fušuje« do herectví. Herečka a dabérka Jana Andresíková zůstává v povědomí veřejnosti zapsaná hlavně jako čarodějnice ze seriálu Arabela. Také víme, že se s ní život nemazlil a že v poslední době čelí mnoha zdravotním komplikacím. Neuvěřitelné šestašedesáté narozeniny oslavil baletní mistr, pedagog a choreograf Vlastimil Harapes, který bude v úterý pro změnu tančit kolem plotny jako druhý. Atraktivní umělecký čtyřlístek doplňují dvě herecké osobnosti se smyslem pro humor. Kamarádky na život a na smrt Květa Fialová a Naďa Konvalinková prý prošly »už několika reinkarnacemi«. Bude se Naďa u stolu držet zpátky, když jí podle zásad doktorky Kateřiny Cajthamlové a Petra Havlíčka? Nebo si klidně vychutná všechny předložené chody? Květa Fialová už oslavila třiaosmdesáté narozeniny a svůj věk si jako jedna z mála lidí užívá. Vitální a stále krásná žena bude asi nejstarší kuchařkou v pořadu Prostřeno! Jak roli kuchařky s hostitelkou paní Květa zvládne? Se stejnou noblesou a grácií jako vše ostatní? Své hosty pozve na Moravu. „Jsem jako zvířátko, když mám hlad, tak se najím,“ charakterizuje svůj nekomplikovaný vztah k jídlu. Vlastimilovi se v milé společnosti potvrdí, „že není až tak důležité, co člověk jí, jako s kým to jí.“ Na skutečné celebrity, elegantní bydlení a vynikající jídlo se můžete těšit v dalším VIP Prostřeno v úterý 6. listopadu a ve čtvrtek 8. listopadu večer na Prima family.

Jana Andresíková končí po pěti letech s vegetariánstvím
„Arabela to byl cejch, tu roli mi nikdo neodpáře,“ říká herečka Jana Andresíková, která bojuje s odumíráním nervstva. Při takovém zdravotním handicapu by nestihla uvařit v limitu, proto bude mít pomocníka, profesionálního kuchaře Matýska, který udělá to, co řekne. „Já jsem takový ochrnutý přeskokan, ti zdraví přijdou a užijou si to až po mně.“ Herečka má roztomilý světlý domeček, kde bydlí teprve čtyři měsíce a ještě nestačila všechno vybalit. Oválný stůl i ubrus, příbory i skleničky si půjčí od hodných sousedek.
Jana Andresíková si připravila čarodějnické menu: Mošnička paní Černé, lektvar věčného mládí, sviní šlichta s kyselým ksichtem a záhada z temného lesa VIP hostům moc neřeknou. „Líbí se mi to tajemno, to mám ráda,“ těší se Naďa. Jako z pohádky připadá lístek paní Květě. Jana je vegetariánka, ale myslí na ostatní. „Čas od času dostanu hroznou chuť na buřta, toho kdybych neměla, tak v tu vteřinu zahynu.“ Sviní šlichta s kyselým ksichtem zní princi Harapesovi »velmi odporně«, zato lektvar věčného mládí si dá možná dvakrát, protože »to potřebuje«.


Hlavní jídlo je vepřová pečeně s tymiánem a bobkovým listem, kyselý ksicht nevyvolá zelí, ale naložená čalamáda. Zčernají po mrkvové polévce Vlastimilovi vlasy, jak doufá? Dají jim pleny, až podle Květy omládnou do batolecího věku? Jana a Květa bývaly kolegyně v divadle a léta se neviděly. „Vlastík je miláček, nejkrásnější džentlmen,“ těší dámy. „Jediný majetek, který máme, je čas. Pokud bude krásný, tak děkujeme,“ posílá Květa Fialová vzkaz s pohledem vzhůru. „Jestli to někomu nebude chutnat, tak se rozpláču,“ citově vydírá návštěvu hostitelka. „A když budete mít výhrady, obracejte se na kuchaře,“ dodává vychytrale.
„Miláčku, já jsem se předtím radši najedla,“ usadí Janu s typickým humorem Tornado Lou. Ale žádné strachy. Mošničky mizí z talířů, polévka je pro Naďu pohlazením do žaludku a pro Květu dobře ochucená volba. „Je pikantní, to není žádná mrtvá noha.“ Vepřové s kaší a čalamádou samotné hostitelce tak zachutná, že si uvědomí, jak moc se nejedením masa okrádala, a rozhodne se, že po pěti letech skončí s vegetariánstvím. „Bezpečně!“
»Čarodějnice« Jana zeleninu zařadí na stůl jako stylovou zábavu – hosté si vydlabou halloweenské dýně. A jak budou dlabat moučník ze sušenek, čokolády a pařížského krému? Jako »laskavost do huby« a »pohlazení chuťových buněk«…

Vlastimil Harapes připraví »boží koncert« a protáhne dámy Malou Stranou
»Král českého baletu« má rád legraci a jednu výbornou vlastnost: „Neví, co je to závist a nikdy nikomu nic nezáviděl.“ Vlastimil Harapes na Malé Straně »vegetuje« přes čtyřicet let. Má krásný stylový a útulný byt se spoustou knih a cenných artefaktů, která za ta léta nashromáždil. V bytě se naposledy natáčely Vrásky z lásky s Jiřinou Bohdalovou a Radkem Brzobohatým. Prostě šmejděníčko jedna radost. „Tady všechno vypráví,“ říká prostředím okouzlená Naďa Konvalinková.


Co si ale Vlastimil pro dámy připravil k snědku? Čtyři chody: salát Eliška se jmenuje podle kamarádky Elišky Fučíkové, významné české historičky umění, která jídelníček sestavila a také přiloží ruku k dílu. Jsou to vajíčka slepičí i křepelčí s chřestem. Na scéně je opět dýně, v podobě polévky s opečenými mandlovými lupínky. Vyvrcholením večeře bude mořský ďas na indickém koření tandoori a k tomu perská rýže. Čokoládová pěna, která hostinu zakončí, se již chladí v lednici, je třeba jen dodělat ovocný salátek.
Po úvodním salátu s majonézou Květa Fialová lituje, že si neudělala v žaludku víc místa na polévku: „Je mi 83 let a tak dobrou polévku jsem ještě nejedla,“ tvrdí milovnice zeleniny. „Atmosféra u stolu byla pozitivní, jemně laděná, všechny jsme se nechaly okouzlovat naším hostitelem,“ popisuje své pocity Naďa. Dočká se takových ovací i mořská ryba v červeném koření, kterou Vlastimil poprvé ochutnal u Bořka Šípka? „Je to drahý jako prase,“ konstatuje hostitel, který svoje jídlo umí podat i prodat. „To byla bomba! To maso je prostě úchvatný,“ chválí Naďa, která ryby miluje.


Kam vezme hostitel dámy po dobré večeři? Na procházku s výkladem po nejbližším okolí, kde je spousta domů i paláců se zajímavou historií. Rozsvícené lucerny dokreslují romantickou atmosféru podvečera. „Já vím, že je Vlastík skvělý baletní mistr, herec, moderátor, dokonce i zpěvák, ale netušila jsem, že dovede takhle dobře uvařit,“ zhodnotila večírek v historických kulisách Naďa Konvalinková. „Myslela jsem, že to bude slušný, ale ono to bylo vynikající.“ To její kamarádka si neodpustí pár kontrolních otázek k surovinám a přípravě ryby a pěny, přestože je spolu s kolegyní Andresíkovou rovněž nadšená stolováním u Mistra Harapese, který ke konci udělá i piruetu.

Foto: TV Prima