Syn Veroniky Žilkové Vincent je palačinkový král!

Speciální rodinná edice VIP Prostřeno pokračuje. Zatímco v úterý spolu svedli s podporou obou slavných maminek vyrovnaný souboj dcery Veroniky Žilkové a Ivy Janžurové, nyní spolu změří síly Veroničin syn Vincent Navrátil a Sabina, starší z dcer Remundových. To nevypadá na rovný souboj. Vždyť Vincent je mladíček, konzervatorista, kdežto Sabina je zkušená kuchařka a dvojnásobná maminka. Ovšem v pořadu Prostřeno! jsme se už mohli přesvědčit, že ani v kuchyni není radno podceňovat mládí. A Vincent se cítí, uspořádá rodinnou party pro dvanáct osob! Ve čtvrtek 7. února večer na Prima family sledujte, jak to celé dopadne a kdo nakonec vyhraje zájezd k moři.

Vincent Navrátil a Veronika Žilková
Profil:
„Vincent se jmenuje po tatínkovi a je také po něm dobrosrdečná povaha. Je to třetí dítě a třetí děti jsou děti štěstěny,“ myslí si o svém synovi jeho maminka Veronika Žilková. Čtrnáct let prý strávil na počítači a pak ho zaklapl a šel studovat Pražskou konzervatoř. Studenta prvního ročníku maminka na škole také učí, což není snadné – na vlastního syna je pochopitelně přísnější než na ostatní studenty. „Máma nesouhlasí s mým rozhodnutím, protože chce, abych byl doktor – ona je strašný hypochondr,“ říká o své životní volbě Vincent, kterého v jeho uměleckých ambicích spíš podporuje Martin Stropnický, Veroničin manžel a otec Vincentovy nejmladší sestry Kordulky.

Vincent a jeho dětská party
První večeře se odehraje v domě Veroniky Žilkové v Suchdole. „Chodím k mámě ráda, protože je tam vždycky dobrý jídlo, ale obávám se, že tam dnes bude trochu moc dětí,“ vidí to večer Agáta. Nakonec bude hostů dvanáct! A hostitelé si lámou hlavu s prostíráním… Agáta se o svého bratra nebojí: „Určitě to zvládne, vaří pořád, ale jen tousty a palačinky, tak jsem zvědavá, co udělá. Určitě tam bude hodně kečupu,“ myslí si. Na ten naštěstí nedojde, ale má dobrý odhad. Budou palačinky po francouzsku i opečená bageta k cibulačce. A na dezert má Vincent automat na zmrzlinu. Ale protože i zábava je součástí naší kulinářské soutěže, menu je plné chytáků a o zábavu půjde až na prvním místě.


„Jsou to inteligentní lidi, nebudou předstírat, že by Vincent ukuchtil nějaké opulentní menu,“ správně předpokládá Iva Janžurová. Na zasedacím pořádku, který dostane na starost školačka Kordulka, se sejdou Vincentové dva. Jmenovce, mladšího syna Sabiny Remundové, si pozval sám hostitel. Bude to velkovýroba a první palačinka skončí v koši. „Já nemám vůbec ráda palačinky,“ moc to bráškovi neusnadňuje starší sestra. „Asi se ještě najím, než tam půjdu…“ „Nebude to mít jednoduché,“ cítí s hostitelem Theodora, protože upéct palačinky pro tolik lidí není jen tak.“ Vincentovi fandí i Sabina, které se líbí, „když mužskej vaří ženám.“


Přijde dětí jako smetí a celebrity se už vítají jako staří známí. Jak jim zachutná cibulačka a slané palačinky a la Pepe (se špenátem) a sladké a la Pu (s medvídky)? „Velmi jsem znejistěla, protože moje děti palačinky nikdy neochutnaly a odmítají je,“ bojí se Sabina Remundová. „Jsou to jediné dvě děti na světě, co palačinky nejedí,“ šokuje to Veroniku, která ale jako pohotová hostitelka hned obloží Adince a Vincentovi bagety, aby nezůstali hladoví. Nejvýživnější je však zábava, která dala hostiteli moc práce. Student prvního ročníku konzervatoře připravil s kamarády úžasné dekorace »z mořského dna« a pohádku O velrybě Lízince. A k tomu si děti pochutnávají na zmrzlině z kornoutu, kterou jim hostitel rozdá v roli zmrzlináře. „Trochu jsem se ulil, ale děti stejně neocení nic víc než zmrzlinu,“ říká o svém dezertu Vincent.

Sabina Remundová a Iva Janžurová
Profil:
Herečka, scenáristka a režisérka Sabina Remundová vystudovala herectví, několik let byla dokonce v angažmá v divadle v Mladé Boleslavi. Má dvě děti, Adinu a Vincenta. „Jsem velmi starostlivá maminka, myslím, že jsem poměrně hodná a přímá. Moje maminka by asi o mně řekla to samý, ale určitě by dodala, že jsem s dětmi až moc a měla bych víc psát,“ říká o sobě poslední hostitelka, starší dcera Ivy Janžurové a divadelního režiséra Stanislava Remundy. „Já ale nedokážu péči o své děti prostě ošidit,“ dodává s úsměvem. S pýchou představí svůj byt, na němž se podílel její muž, divadelní a filmový architekt: „Všude visí jeho obrazy, protože malování je jeho veliká vášeň.“ Poprvé se objevila ve snímku Jak se točí rozmarýny, významnou roli jí dala Alice Nellis ve filmu Výlet, která ji také obsadila do svého Tajemství. Jako režisérka Sabina natočila televizní film Maryška, píše scénáře (Na psí knížku) a hostuje v různých představeních, často po boku své maminky (Na mělčině).

To nejlepší nakonec? Sabina se vytáhne
Až úplně pod střechou bydlí v rodinné vile poslední hostitelka. A Vincent už se těší na krásný výhled na Prahu. „Je to takové velmi netradiční bydlení,“ říká o půdní nástavbě se spoustou oken Sabina Remundová, která z atypického bytu ráda pozoruje přistávající letadla. Nechybí tu praktická kuchyň s nepostradatelnou myčkou, kde dnes uvaří. „Chci, aby každé z jídel obsahovalo nějakou ingredienci, kterou jsem sama vypěstovala nebo nasbírala,“ představuje Sabina svoje překvapení. Do polévky přijde ucho Jidášovo. Houba, která prý roste na každém zpuchřelém kmenu bezinky, bude součástí vývaru »moře lásky« se zeleninou ve tvaru srdíček.


„Připravila jsem si čtyři chody, maličko inspirované naší starou českou kuchyní, ale v takovém odlehčenějším tónu – jako kdyby se Magdalena Dobromila vydala na výlet do Itálie.“ »Dvojctihodné spirály v celerové zahrádce« jsou dvě rolády z hovězího a kuřecího masa s celerovým salátem. Moučník je lehký, ovocný, s báječným přelivem, líčí hostitelka »tropickou vášeň«. Kromě toho si dala práci s domácími nudlemi a vlastními šalvějovými raviolami se špenátem na předkrm. To vypadá velmi slibně a Agáta má už velký hlad. Ta na rozdíl od svého bratra miluje celer, takže na salát se už těší.


„Celer je afrodiziakum, proto jsou tak klidný,“ myslí si o soupeřkách Veronika. „Nacpou své muže celery a stráví noc v ojetí a pak nemají žádné nervy,“ kalkuluje nad Sabininým menu. Ta si při vaření postěžuje: „Vybrala jsem si takovýho mužskýho, kterýho to vaření absolutně neoslovuje a nebere to jako můj klad – vůbec si toho neváží.“ Ocení její večeři rodina a hosté? Ravioly jsou trochu tuhé, skromná Veronika si u Sabiny přesto připadá jako kuchařka »ze školní jídelny«. Navíc jí hostitelka připadá „ženská, mateřská a šťavnatá jak Venuše“. Sabina si zase na Veroniku prý vždy vzpomene, když je jí v životě ouvej. Poctivá polévka i dvojitý hlavní chod s výbornými brambory mají úspěch – hovězí roláda dobře ochucená anglickou hořčicí vede nad kuřecí rolkou s mrkví.


A co následuje po výborné večeři? Téměř klášterní zábava – výroba svící v Adině a Vincentově režii. „Mně tento poslední díl připadá úžasný v tom, že se sešly tři generace,“ cítí to Veronika Žilková. „Oproti Ivě jsem si také uvědomila, jak se musím ještě učit mateřské toleranci. Iva svým dcerám nechává větší prostor než já.“ A kdo ve čtvrtek vyhraje? „Člověk nerad vyhrává nad lidma, který má rád,“ myslí si Remundovi. A Veronice je to úplně fuk, protože cenou jsou podle ní už ty čtyři krásné večeři s tak fajn partou.

Příště uvidíte:
Sejde se herecké, moderátorská a pěvecká čtveřice. V úterý se můžete těšit na legendární hlasatelku Saskii Burešovou a Ladislava Županiče, který je spjat s karlínským divadlem, kde celý život hrál a jemuž šéfoval do roku 2002. Po nich ve čtvrtek uvaří komik Jaroslav Sypal a zpěvák Milan Drobný.

Foto: TV Prima