Simona Chytrová vaří italské dobroty

Čtvrteční VIP patří hercům Romanu Štabrňákovi a Simoně Chytrové. Zatímco Roman vaří ve svém venkovském domě jako o život, Simonina koncovka je italsky rafinovaná. Vsadí na svoji oblíbenou benátskou kuchyni a špičkové suroviny. Nechce se honit, ale večer v krásném prostředí plném starožitností si v klidu užívat, pokud možno za doprovodu příjemné konverzace. Jak na to zareaguje samorost z Jizerských hor Petr Urban, který má rád českou kuchyni a humor poněkud hrubšího zrna? Nehodí Simoně její sofistikované rybí menu na hlavu? U pozitivně naladěné cvičitelky Olgy Šípkové vyvolá středomořská kuchyně nadšení. Jak to ale ve finále dopadne a kdo z naší VIP čtveřice vyhraje zájezd k moři, uvidíte ve čtvrtek 24. ledna večer na Prima family.

Roman Štabrňák je kabrňák. Umí vařit i kouzlit
Roman prý »ještě jako hrozné dřevo« začal chodit ve druhé třídě na dramaťák a s malými přestávkami mu hraní zůstalo; vystudoval DAMU. Má ale ještě jednoho koníčka – bavilo ho kouzlení a dotáhl to na profesionální úroveň. Hosty pozve do svého domu, který je něco mezi chalupou a obytným domem. V dobře vybavené kuchyni s americkou ledničkou je ve svém živlu: „Kuchyně je doma moje doména,“ přiznává hrdě. „Vzhledem k tomu, jak vypadám a jak jsme si povídali, mě budou asi tipovat na ryze českou kuchyni,“ předpokládá hostitel. Simona ho ale vidí jako poněkud rafinovanějšího strávníka – má rád víno i sýry.
Roman uvaří čtyři chody moderní kuchyně. Večeři zahájí cuketová roláda s uzeným masem, naváže dýňová polévka se zázvorem, následují medailonky z vepřové panenky s glazurovanou baby karotkou a zajímavým přelivem ze sušených rajčat. Co se skrývá pod čokoládovým dortem »bahňák«? „Je zajímavý tím, že se peče bez mouky,“ prozradí Roman o americkém dezertu s lesními plody. Že by borůvky potřetí? Pro Olgu je po přečtení menu Roman prostě kabrňák. „Cuketu mám ráda, uzený losos miluju, brownies taky, strefil se do mé chuti,“ těší se »královna fitness« na večeři.


Zato Simona prý lososa od jisté doby nemůže ani vidět, ale ráda si dá »polévku s vitamínem H«. „Nechutně zdravá dýňová polévka – já jsem se toho taky děsil – stejně jako cuketové rolády,“ přiznává sám hostitel, kterého ale překvapilo, „jak je to strašně dobrý“. Romanova jídla nejsou jen chutná, ale i krásná. Předkrm ocení i Petr Urban, který „ovšem neví, zda to není tím, že má tak velký hlad“. Zato polívku honí na čtvercovém talíři »z rohu do rohu«, ale po zázvoru vonící ostrý zeleninový krém nakonec chválí všichni. Kreslíř Urban má nejen zábavné historky, ale i vyhraněné názory: „Čím víc feministek je, tím víc chlapů smrdí doma a vaří,“ myslí si zastánce tradičního rozdělení rolí.


„Romane, tebe je pro to herectví škoda,“ tvrdí Olga při servírování hlavního chodu. „Moc mi to chutnalo a opět se budu pídit po receptu!“ „Omáčka byla hodně dobrá,“ souhlasí Petr. „Já vepřové nemusím, ale panenka byla medium a měkoučká,“ ocení přípravu masa náročná Simona, kterou poněkud zklamala atmosféra třetího večírku. Jindy milý společník Roman kmital v kuchyni, „Petr do toho hodně šlapal a Olinka je vždy pozitivní, až falešně,“ myslí si. Hostitel má ale největší překvapení teprve v rukávu, představí se jako kouzelník. „Chtěl bych, abys mně ubral deset kilo. Šlo by to?“ zajímá se bývalý sportovec Urban. „To kdybych uměl, podívej se na mě!“ směje se Roman, který vykouzlí holubičku a nadchne hosty karetními triky. „Na to, že to dělal v obýváku a měli jsme to metr od huby, tak to bylo zajímavý,“ obdivuje iluzionistu Petr. Bude „bahňák“ stejné bahno jako zábavné představení?

Simona Chytrová a její benátská večeře na Malé Straně
„Mě si lidé zafixovali jako Janinku z Tankového praporu, kde jsem se seznámila se svým manželem, režisérem Vítem Olmerem. Já jsem ale už sedm let před tím působila v Semaforu. A to, co mě nejvíc nabíjí a baví, je navrhování kostýmů pro film,“ představuje se poslední hostitelka Simona Chytrová. „Líbí se mi rokoko a baroko a uspořádám benátskou večeři,“ slibuje kreativní bruneta, která má italské předky a v Itálii se prý cítí »víc doma než v Čechách«. Celé menu je v italštině.
„To si na mě zasedli,“ směje se Petr Urban. V překladu se ale nakonec nic neztratí. Hostitelka začne sardinkami s cibulí a piniovými oříšky, na rychlou mušlovou polévku musí pečlivě očistit slávky a srdcovky. Nesmí chybět pasta: ravioly s ricottou a špenátem znají všichni. „Je to hrozně fajn záležitost,“ těší se kolega Štabrňák. Plněné těstoviny kuchařka sama nepřipraví, přivezla si je hotové z Itálie a potřebují už jen dvě minuty povařit a posypat dobrým parmazánem.
Hlavním chodem bude ryba kambala s citronovou bazalkou, upečená na bramborách s olivami. Simona nemá ráda sladké, ale chutná jí ovocná marmeláda z jablek a fíků s hořčičným semínkem, smíchaná s mascarpone. Co na to řeknou soupeři? „On pořád zlobí ten Petr, poprosím ho, aby mě pořád nepřekřikoval,“ bojí se Simona. „Italská kuchyni je čerstvá a je to také o komunikaci,“ plánuje hostitelka, která většinu jídel dodělá až před konzumací. Jak se bude cítit jizerský chasník Urban v »benátském paláci«? Spokojeně, jen to pivo postrádá. „Já znám sardinky jen z plechovky a tyhle byly hodně dobrý,“ chválí ryby s cibulí, které dostal jako první. Měly najednou úplně jinou chuť. „To mě nadchlo,“ sdílí jeho dojmy Roman.


Proč ho ale Petr označí za metrosexuála? Simona je zvědavá, jak si hosté poradí s mušlemi. Prozradí něco o pořadí a složení italské večeře, kde nesmí chybět pasta. Když jsou těstoviny rozvařené, tak se kvůli tomu prý Italové rozvádějí. Podaří se Simoně naservírovat před hosty pečenou kambalu? „Jedla jsem ji asi poprvé dneska,“ říká Olinka, která si rybu přála. Petr zná platýse z moře, „jak na něj kouká jedním okem“, teď ho konečně i ochutná!
Nejen Olinku zaujal nevšední lehký dezert: „Mám ráda nové věci. Nemám ráda slovo zajímavý, ale tohle je zajímavý a ještě ke všemu dobrý,“ chválí. „Cítím se úžasně najedená, nepřejedená, fantasticky vyladěná.“ „Poprvé jsem to snědl celý. Bylo to pálivý, sladký i slaný,“ ocení zvláštní směs závěrečných chutí i Petr Urban, který stejně jako Simona není moc na sladké. Všimli si hosté vůbec, že ještě neproběhla zábava? Žádné strachy! Zdařilý večírek pokračuje degustací vína v malostranském sklípku, kde také proběhne finále.

Foto: TV Prima