Oldřich Navrátil z Receptáře prima nápadů vaří Beze ztrát

Nejstarší hobby pořad televize Prima, Receptář prima nápadů, připravil nejen pro své fanoušky nový knižní titul. Poprvé v jeho historii se jedná o kuchařku, která vychází z oblíbené rubriky Beze ztrát. V té moderátor Oldřich Navrátil a šéfkuchař Luboš Rychvalský ukazují, jak zpracovat ovoce, zeleninu, ale i další potraviny do posledního kořínku či drobečku. Knihu Beze ztrát s podtitulem Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok vydává nakladatelství Euromedia Group. Dostupná bude na pultech knihkupectví v prvním březnovém týdnu a její doporučená cena je 329 korun.

Rubriku Beze ztrát, která se zabývá fenoménem současné doby, tedy efektivním pořizováním surovin, nabízí pořad od jara minulého roku a provází jí moderátor Oldřich Navrátil s šéfkuchařem Lubošem Rychvalským. V rámci jednoduchých receptů společně ukazují, jak v domácnosti využít potraviny skutečně beze zbytku, a to ať se jedná o sezonní zeleninu a ovoce, nebo staré pečivo.

„Podle statistik v Evropě připadá na jednoho člověka kolem sto kilogramů vyhozeného jídla za rok. Nejen šetrnost k přírodě, ale v dnešní době i k našim peněženkám, spolu s vlnou pozitivních diváckých ohlasů, nás přivedly na nápad vydat recepty z rubriky Beze ztrát i v podobě kuchařky. Šéfkuchař Luboš Rychvalský se s moderátorem Oldřichem Navrátilem do tohoto úkolu pustil se zápalem sobě vlastním a vznikla tak unikátní kniha, která čtenáře nejen naučí vařit jinak, ale nabídne i nový pohled například na využití květin nejen v kuchyni, ale i domácnosti celkově,“ říká o titulu marketingový ředitel skupiny Prima a agentury Solootions Aleš Pýcha.

Kniha je rozdělena podle měsíců v roce na dvanáct kapitol. Každá z nich se pak věnuje jedné stěžejní potravině, která je v daném měsíci aktuální – leden například starému pečivu, červen cuketám, září jablkům a říjen dýním. U jednotlivých receptů navíc čtenáři najdou QR kódy, které je po naskenování odvedou na stránku přímo s daným video receptem. Každá kapitola pak kromě receptů obsahuje i další zero waste radu do domácnosti a přináší tak například návod na výrobu pampeliškové kávy, pěstování rajčat v nádobách na balkoně, správné ukládání potravin v domácnosti nebo recept na bylinkové máslo z rostlin považovaných běžně za plevel.

„Chléb je zlato! To prohlásil v roce 2015 slavný světový šéfkuchař Massimo Bottura a otevřel projekt sociální jídelny, kde s ostatními slavnými kuchaři začali zpracovávat přebytky z kuchyní luxusních restaurací. S hnutím Food for Soul kladli důraz na zpracování potravin do posledního kořínku s nápadem, chutně a zdravě. Stali se tak inspirací celosvětovému hnutí proti plýtvání. I my dva se shodujeme na tom, že nešetřit surovinami je hřích, a proto jsme se v našem společném okénku v Receptáři prima nápadů rozhodli ukázat, že vaření beze ztrát je inspirativní, zábavné, velmi chutné a ohleduplné k potravinám. Doufáme, že se čtenáři pobaví s námi a pochutnají si na receptech, které jsme vybrali do této šetrné kuchařky,“ říkají její autoři Luboš Rychvalský a Oldřich Navrátil.

Anotace knihy:

Všechny potraviny se dají nápaditě zpracovat do posledního kousku – a Oldřich Navrátil s Lubošem Rychvalským vás o tom přesvědčí. V rubrice Beze ztrát oblíbeného Receptáře prima nápadů pravidelně ukazují nejrůznější recepty na pokrmy ze sezónního ovoce a zeleniny tak, aby vše bylo zpracované »od natě po kořínek«. Nadšené ohlasy diváků je postrčily k sepsání užitečné knihy, kterou doplnili dalšími tipy a prostorem pro vaše poznámky. Pojďme se společně naučit neplýtvat potravinami, využít opravdu každou jejich část, a tím ušetřit! Kniha Beze ztrát.

 

Foto: TV Prima