Květa Fialová: Konečně jsem s Italem!

Sousedka Eliška se těší na vzácnou návštěvu. Přijede Květa Fialová, a tak se s Emanuelem rozhodli, že herečku pohostí, jak se patří. Chtělo by to něco lehčího… Italský kuchař proto připraví francouzský nealkoholový wellcome drink nebo také amisse-bouche aperitiv, což je jakási finger-food Bloody Mary s caprese, ale bez vodky. Hosté usrkávají a povídají si a kuchař má čas na přípravu skutečného předkrmu a hlavního chodu. Tím bude dortíček z cukety, a hlavně tuňák z Palerma. A na závěr? Sladkou tečkou bude čokoládový dort s hruškou, který je prý už trochu přes míru po té hostině. Ale je tak dobrý, že ho paní Květa prostě »sníst musí«. Emanuele je se zájmem všetečně sledován. Na čarování u plotny se dokonce přišla do venkovské kuchyně podívat i bouřka, jak si hřmění a přeháňku vyložila paní Květa. Inspirativní vaření by určitě nemělo uniknout divákům, na které se jejich »nejkrásnější Ital« opět těší v neděli 25. září v 18 hodin na televizi Prima.


Na život, na lásku a na vítězství si Květa, Manu a Eliška připijí amisse-bouche aperitivem. Vychlazená rajská šťáva se rozmixuje se solí, tabaskem a troškou olivového oleje. Přes sklenici se položí špejle, na niž Emanuele napíchne třešinky mozzarelly a rajčátek a také lístky bazalky. Tato obdoba caprese se zapíjí tomatovým drinkem.


Druhým rafinovaným předkrmem je dortíček z cukety. Potřebujeme formičky na soufflé a blanšírované, spařené nebo lehce předvařené plátky z cukety, kterými na dně a bocích vyložíme olejem vymazané formičky. Náplň je z mixované směsi čerstvého krémového sýra, žloutku, strouhanky, olivového oleje a mozzarelly, kterou i navrchu přiklopíme cuketou a vše zapečeme asi čtvrt hodiny v troubě při 180 stupních. Paní Květa tento zmodernizovaný recept z Kampánie, který se podává na rajčatovém salátku s oreganem, hned vyzkouší, až jí přijde zítřejší návštěva.


Milovnice ryb se už nemůže dočkat tuňáka z Palerma. Jde vlastně o obalený steak, servírovaný na smaženém lilku a dochucený sicilskou omáčkou. Olejem potřené řízky z tuňáka obalíme ve strouhance a strouhaném pecorinu s olejem a osmažíme jen několik minut na olivovém oleji na stupeň medium, aby zůstaly uvnitř růžové. Ochutíme je omáčkou, kterou zahájíme rozdrceným česnekem osmaženým na oleji. Další jsou na řadě čerstvé oregano, zelená petržel, feferonka, máta a šafrán.


Torta morbido není »morbidní dort«, jak se herečka se smyslem pro humor obává, ale měkký čokoládový dort s hruškou. Skládá se ze tří vrstev, je trojbarevný, nahoře korunovaný plátkem hrušky. Potřebujeme strouhanou čokoládu, mouku, dva žloutky, přírodní cukr – glukózu –, smetanu a dost trpělivosti a šikovné ruce, aby se nám tahle dobrota povedla stejně krásně jako italskému kuchaři, na němž paní Květa obdivuje, že ze sebe nic nedělá. A jedno italské přísloví jako bonus: Radši jedno vejce dnes než kuřátko zítra…

Foto: TV Prima