Jitka Smutná: Ochutnala jsem i křupavou smaženou kobylku!

Prima family pokračuje v natáčení dalších dílů pořadu VIP Prostřeno! Tentokrát se u jednoho stolu sešli herečka Jitka Smutná, kterou znají fanoušci seriálu Cesty domů jako Lídu, spisovatelka a novinářka Bára Nesvadbová, herečka Valérie Zawadská a herec Ivan Vyskočil. Jak se jim spolu večeřelo a kdo z nich je nejlepší kuchař, uvidíte na Prima family již dnes večer. A protože dnes bude vařit Jitka Smutná, položili jsme jí několik otázek.

Kdy jste se naposledy přejedla a čím?
Naposledy jsem se přejedla pár dní před natáčením »Prostřena«, když jsem zkoušela menu, které jsem si do pořadu vymyslela. Bylo to v pořádku; až do moučníku, který mě totálně zlikvidoval. Tak jsem ho po této zkušenosti vyměnila za jiný.

Sledujete v televizi pořady o vaření? A na které jiné další pořady se díváte?
Pořady o vaření občas zahlédnu, moc se mi líbil třeba Ital v kuchyni. Ale zajímají mě i tradiční recepty slovenské a maďarské kuchyně. Ale nedívám se pravidelně a už vůbec si recepty nezapisuju a nezkouším podle nich vařit. Pokud mám čas, ráda se v televizi podívám třeba na oblíbený seriál Doktor House.

Už jste byla na dovolené, nebo se na ni teprve chystáte?
Těším se na závěr prázdnin, kdy budu se svou dcerou, jejím přítelem a ročním vnoučkem Františkem na chalupě, kterou máme strašně daleko – přes 300 kilometrů od Prahy. Máme ji ještě z dob, kdy jsem byla v angažmá v Ostravě. František bude slavit první narozeniny a já se na to moc těším a doufám, že se tam celá ostravská větev naší rodiny sejde.

Které jídlo jste se naučila vařit jako první?
Jako první jsem se naučila vařit asi lečo. Pamatuju si doby, kdy byla v létě spousta paprik a rajčat, tak jsem hodně vařila lečo, stejně jako různé druhy omelet, francouzské brambory, nudle s mákem, taková obyčejná jídla. Až když jsem šla do prvního divadelního angažmá v Pardubicích, což byl rok 1974, získala jsem českou kuchařku, která byla zaměřená na koření, a pak jednu čínskou kuchařku a vařila jsem hodně podle nich a zkoušela i poměrně složitá jídla.

Snědla jste někdy jídlo, o kterém jste si myslela, že byste je nikdy nepozřela?
Trochu problém mám s dršťkovou polévkou, ale jinak sním snad všechno. Dokonce jsem jednou ochutnala křupavou smaženou kobylku, to bylo snad nejbizarnější, co jsem kdy pozřela. Ale nesnědla bych třeba syrečky. Přesto, že sýry miluju.

Jaká myslíte, že jste kuchařka, a co nejraději připravujete?
Jsem nárazová kuchařka, už moc nevařím, ale když pozvu děti nebo přátele na oběd, vařím moc ráda a ráda vymýšlím, co a jak připravím. Potěší mě, když mě třeba můj syn Kuba poprosí o lasagne. Ale nemám žádné jídlo, které bych vařila nejraději.


Foto: TV Prima