Gondíci oslavili Den Kozla a byl z toho zápis do České knihy rekordů!

Oblíbená pivní slavnost Den Kozla letos proběhla v sobotu 8. června tradičně v areálu velkopopovického pivovaru. Jednadvacátý ročník se nesl v duchu grilování a navštívilo jej rekordních dvacet tisíc fanoušků Velkopopovického Kozla. Moderátorem akce byl Dalibor Gondík a přišla se za ním podívat i jeho sestra Adéla, která s sebou přivedla i děti – Daliborova syna Theodora, svou dceru Nelly a kamarádku. Velkým lákadlem se stala rekordní klobása dlouhá 187,4 metrů, čímž se zapsala do České knihy rekordů. Všechny grilované dobroty se zapíjely pivem Velkopopovický Kozel 11° a specialitou letošního ročníku – Nefiltrovaným ležákem od Kozla. Během slavnosti se vypilo 33 000 půllitrů piv, což je více než kdykoli v předcházejících ročnících. A 1824 zájemců také zavítalo přímo do pivovaru na návštěvnickou trasu.


Tradiční Den Kozla začal slavnostně v 11 hodin, kdy si starostka Velkých Popovic Martina Čermáková, manažer pivovaru Jaroslav Hacko a bednářští fachmani symbolicky připili Nefiltrovaným ležákem od Kozla, a zahájili tak 21. ročník popovických slavností. „Přeji Dni Kozla, aby byl stále tak populární a lidé i nadále přicházeli do krásných prostor velkopopovického pivovaru a ocenili tak poctivou práci všech co se podílí na výrobě Velkopopovického Kozla,“ řekl ředitel pivovaru Jaroslav Hacko.
Letošní Den Kozla se kromě dobrého piva točil kolem grilování a poctivých řemesel. Důkazem byl řezník Tomáš Hudera, který na počest roku založení pivovaru připravil rekordní klobásu dlouhou symbolických 187,4 metrů. Mistr řezník návštěvníkům nakonec odhalil i tajemství výborné, i když trochu netradiční chuti rekordní klobásy – kromě obvyklých ingrediencí obsahovala klobása také Velkopopovického Kozla 11° a zázvor. Pod dohledem odborníka z agentury Dobrý den byla klobása změřena a zapsána do České knihy rekordů. Všechny grilované pochoutky byly připravovány na nejdelším grilu v České republice dlouhém 21,25 metru.


Velkým lákadlem pro návštěvníky byla také pivní specialita – Nefiltrovaný ležák, který připravili sládci Velkopopovického Kozla. „Nefiltr se vyznačuje vyšším obsahem pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek pocházejících se sladu a chmele. Oproti filtrovaným pivům jej charakterizuje přirozený zákal a výrazná, plná chuť,“ řekl obchodní sládek Vojtěch Homolka. Pivní specialita návštěvníky slavnosti jednoznačně nadchla. Nefiltrovaný Kozel bude po dobu jednoho měsíce k dostání exkluzivně ve vybraných restauracích po celé České republice.
Celý den probíhal v areálu velkopopovického pivovaru bohatý doprovodný program. Na pódiu se objevily skupiny Blue Effect s Radimem Hladíkem nebo Olympic Revival. Zlatým hřebem dne bylo vystoupení skupiny No Name. Během převážně slunečné soboty proběhly ukázky několika poctivých, staročeských řemesel, která si návštěvníci mohli sami vyzkoušet. Nejnavštěvovanějšími atrakcemi byli kováři, bednáři a košíkáři. Návštěvnická trasa pivovaru byla pro zájemce otevřena po celý den a využilo ji 1824 lidí.

Foto: Den Kozla