Eva Filipová vám poradí s moderní etiketou

Etiketa a vaření – toto jsou dva obory, v nichž vyniká spisovatelka a publicistka Eva Filipová. Po boku Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha účinkovala jako porotkyně v televizní kulinářské reality show Na nože. Napsala i několik kuchařek a publikací o společenském chování. Nedávno představila titul Moderní etiketa boduje. Jejími kmotry se staly elegantní hvězdy – herečka Kateřina Brožová a operní zpěvák Štefan Margita.


Křest knížky se konal v pražském Obecním domě a moderovala ho osobitá a svérázná herečka Bára Štěpánová, která dodala jinak poměrně strohému až suchopárnému tématu, jakým je společenská etiketa, lehkost a nadsázku. Poměrně vtipní však byli i její, již zmínění kmotři, na nichž ovšem bylo podstatně více znát, že se na tomto typu akce cítí jako ryby ve vodě. Tedy alespoň jejich oblečení, chování i mluva tomu nasvědčovaly.


Nás především zajímalo, kdy a proč se Eva Filipová začala zajímat o pravidla společenského chování, a tak jsme se jí na to zeptali: „Vyplynulo to ze situace. Vdala jsem se za hoteliéra. Můj muž byl generálním ředitelem velkého mezinárodního hotelu a prezidentem Národní federace hotelů a restaurací. Když jsem si ho vzala, začala jsem ho doprovázet na všechny společenské akce nejen doma, ale i v zahraničí. A musím říct, že jsem se mnohdy hodně zapotila. Byl to pro mě nový, neznámý svět, v němž jsou pravidla společenského chování na prvním místě. Hoteliéři v celém světě si potrpí na vysokou úroveň všeho, co se dodržování pravidel týká. Spoustu věcí jsem se postupně musela naučit, protože jsem se v jejich společnosti nechtěla ztrapnit.“


A co všechno musela nastudovat a absolvovat, aby mohla v oblasti etikety s přehledem poučovat ostatní? „Největším učitelem byl pro mě samotný život v této společnosti. Můj muž byl určitě tím hlavním, kdo mi neustále říkal, co se má, až mě to někdy rozčilovalo. Jinak jsem přečetla hodně literatury všude ve světě. Studovala jsem v New Yorku, účastnila se různých seminářů ve světě, když jsem jezdila s manželem na kongresy. Trvalo mi deset let, než jsem napsala první knihu, a od té doby uplynulo již zase hodně let. Viděla jsem, jak je spousta žen i mužů v některých situacích nejistá, stejně jako jsem byla kdysi já, a tak jsem se rozhodla, že své zkušenosti dám na papír,“ prozradila Eva Filipová, jež o etiketě rovněž přednáší po celé republice. Najímají si ji nejen jednotlivci, ale také velké firmy.


A v čem se nejnovější kniha Moderní etiketa boduje liší od prvotiny Společenská nápověda? „Objevila se nová témata, která dříve nebyla tak aktuální. Například jak telefonovat a nikoho nenaštvat, jak žádat o zvýšení platu, jak pít kávu jako Ital. V knize se víc věnuji oblečení, doplňkům i tomu, co je dobré, aby člověk měl svůj vlastní styl. Úplný návod, jak být okouzlující dáma a opravdový džentlmen, není možný. Ale kniha je takové nenásilné vodítko pro ty, kteří chtějí být milí a úspěšní. Myslím, že si každý najde alespoň něco, co ho zajímá,“ dodala autorka.

Foto: Dagmar Hájková, www.evafilipova.cz