Arrivederci! Rozloučení s Elbou a partičkou starých kamarádů

Emanuele se musí pomalu rozloučit s Elbou, kamarády a Itálií… Rád by proto uspořádal poslední večeři, nejlépe z vlastního úlovku. I když si od kamaráda půjčí prut a vyjede na širé moře, ryby neberou. Pro úlovek na grilovačku si tedy zajde do starého přístavu a cestou divákům ukáže nejmalebnější kouty Portoferraia, dvě strážní věže, Napoleonův palác. Vydá se i po vlastních stopách kolem školky, kam chodil k řádovým sestřičkám, a po strmém schodišti, co vedlo k jeho ekonomce. Vlnu vzpomínek v něm vyvolá návštěva přímořské rodinné restaurace Emanuel, kde vyrůstal pod dohledem milujícího dědečka a nasával inspiraci a zkušenosti pro své pozdější podnikání v Praze. S trochou nostalgie jde pozdravit nynějšího šéfkuchaře a spolumajitele Amose, který převzal před dvaceti lety štafetu. Společně si uvaří bleskovou pastu s rajčaty, papričkami, bylinkami a kalamáry. V podzemí pod medicejským palácem prodává Amos špičkové ostrovní lahůdky. Manu si u něj koupí víno a báječný chléb na večer. Přímo na břehu moře, kde míval děda ukotvený člun, usmaží polpettone neboli čufty babičky Zairy – recept z mletého telecího a hovězího. A pak už hurá za kamarády a zamávat divákům, kterým naposledy ukáže něco krásného, dobrého a zajímavého z rodné Elby. Nenechte si ujít poslední Léto s Italem!


Emanuele miluje od dětství marmelády, proto zajde ke kamarádovi, který při jejich výrobě nepoužívá pektiny a podle osvědčených postupů a receptů zkouší stále nové a často velmi neotřelé kombinace. Druhá babička našeho Itala měla obchod s ovocem a zeleninou a vnoučkovi mazala na pečivo kvalitní džemy, takže se rád podívá na pokračování potravinářské tradice. Dimitri před diváky vyrobí marmeládu z hrušek, jablek, kakaa, kari a citronové šťávy. Sklenice se pasterizují při 87 stupních a pak se skladují víčkem dolů.


Podle babičky budou i karbanátky z mletého masa s omáčkou sugo, ale tentokrát trochu jinak. Rajčata se jen uvaří a propasírují na polpettone neboli čufty babičky Zairy. Výborně k nim chutná chléb od Amose, který vydrží měkký až týden. Proto karbanátek skončí jako hamburger à la Manu.


Na poslední grilovačku si Emanuele pozve kamarády, s nimiž kdysi trandil na mopedech a hrával fotbal. Koupil místního zubatce, kterého nafiletuje, do zářezů vloží rozmarýn a vše potře olivovým olejem. Grilovaný lilek, cuketa a dobré bílé víno chuťový koncert korunují. Salute, vzkazuje divákům a těší se zase někdy na shledanou, protože Itálie je stále neprobádaná klenotnice. Poslední díl nového kulinářského pořadu Léto s Italem uvidíte na Prima family v úterý 21. srpna ve 21.20 hodin.

Foto: TV Prima