Chcete funkční imunitu? Nutností jsou mléčné výrobky

Pro naprostou většinu z nás je konzumace mléka a mléčných výrobků velmi prospěšná. Nejenže nám produkty z mléka dodávají živiny, ale zároveň příznivě ovlivňují náš imunitní systém.


„Naše tělo získává z mléka lehce stravitelné bílkoviny. Ty jsou zdrojem stavebních kamenů a aminokyselin pro množení buněk imunity,“ vysvětluje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. v rámci projektu Bílé plus.
Tvoření nových buněk je mimořádně složitý a komplexní proces, do něhož velmi zasahují i vitamíny ze skupiny B.
„Zde hraje svou roli opět mléko, které je bohatým zdrojem celého spektra vitamínů B, a tím pádem pozitivně ovlivňuje buněčné množení,“ pokračuje profesor.

Vitamín D reguluje imunitu
Zcela zásadní postavení ve výživě má mléko pro svůj vysoký obsah vitamínu D, jenž se nachází v tukové složce. Je tedy v dostatečné míře přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích.
Vitamín D je spolu s vápníkem a fosforem, obsaženým v mléce, nezbytný pro obnovu kostní hmoty, tj. brání osteoporóze. Výzkumy posledních let nám ukazují další účinky vitamínu D v regulaci našeho těla. Až překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity.
„Vitamín D zasahuje do rovnováhy imunoregulačních T lymfocytů. Pokud by totiž v rovnováze nebyly, může se imunita obrátit proti vlastnímu tělu. Výsledkem jsou závažná imunopatologická onemocnění, např. roztroušená skleróza mozkomíšní nebo revmatoidní artritida,“ informuje pan profesor.

Nejvíce prospěšné jsou kvašené mléčné výrobky
Mléko obsahuje desítky popsaných biologicky aktivních látek, které posilují slizniční i systémovou imunitu. Nejvíce informací o prospěšných účincích na zdraví lidí máme o zkvašených mléčných výrobcích jogurtového typu, které vznikají působením vybraných mikroorganismů mléčného kvašení.
„Kvašené mléčné výrobky posilují obranné reakce těla a tlumí poškozující složky, které by mohly vést k onemocnění,“ dodává prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. v rámci projektu Bílé plus. Více informací najdete na www.bileplus.eu.

Foto: archiv