Zdeněk Pohlreich: Kuchař, co neumí omáčku, je jako revizor bez odznaku!

„Omáčka je něco, co odlišuje dobré jídlo od jídla, který je super. Kuchař, co neumí omáčku, je jako revizor bez odznaku,“ říká šéf v úvodu třetí lekce své televizní školy vaření; a dokonce si na to obleče rondon. Čím začne?


Ve vražedném časovém limitu umíchá domácí tatarku. Stihne to za dvě a půl minuty? Vývar, silný jak noha od kulečníku, který jsme se naučili minule, se bude hodit i při přípravě omáček. Zdeněk Pohlreich svým učňům ukáže, jak na »postrach všech kuchařů«. Přestaneme se holandské omáčky bát a v sezoně chřestu s ní mile překvapíme rodinu? Šéf dále předvede přípravu základní bešamelové omáčky a jako bonus diváky naučí pravé lasagne bolognese s klasickým boloňským ragú, jež se bez bešamelu neobejdou. Milovníci lehčí kuchyně se naučí zeleninové omáčky z rajčat a paprik, nakonec přijde žampionové velouté, které doprovodí kuřecí prsa zapečená v listovém těstě. Nenechte si ujít premiérový díl pořadu Vařte jako šéf! již ve čtvrtek 6. června ve 21.30 hodin na Prima family.

Jak je na tom trojlístek našich kuchtíků s omáčkami?
Jakubovi naskočí rajčatová a papriková, holandskou omáčkou je zatím „zcela nepolíben“. Pomůže s bešamelem na lasagne, prý tak hustým jak na základy Paláce kultury…
Tereza si vzpomene na omáčku koprovou, smetanovou, křenovou, sardelovou. Holandskou omáčku zná pouze teoreticky, dnes dostane šanci se ji vyzkoušet v praxi.
Kuba dělal holandskou omáčku už jednou ve škole, dokonce ho za ni paní učitelka pochválila. Dočká se pochvaly od šéfa, kterého prý paní učitelka nikdy nepochválila, za bešamel po polévky?

Foto: TV Prima