Tři Moraváci od Brna, vegetarián z Bangladéše a jedna Tereza

Po převážně ženských Prostřeno! přijde vzácná výjimka. Na jihu Moravy se na Brněnsku utkají čtyři muži a jedna žena. Mezi nimi dva Janové a indický vegetarián, který v partě milovníků masa působí jako bílá vrána. I když Bangladéš opustil před více než dvaceti lety, u svých stravovacích návyků zůstal. Zbydou na něho jen přílohy, pečivo, nakládané okurky a krémové polévky, které navíc příliš nemusí. Sladkostem rovněž neholduje. Je jasné, že Mohsin během natáčení neztloustne a ani hosté se u něho doma ve středu nepřejedí. Čtvrtek a pátek opět ozvláštní kouzlo nechtěného: Tereza i mladší Jan mají velmi podobné menu, identický hlavní chod. Hosté tedy mohou srovnávat. Bude si Tereza připadat jako růže v trní? Natře to jediná žena mužským soupeřům? Přesvědčte se na vlastní oči v gastronomicky zajímavém Prostřeno! z Brna a okolí. Od pondělí 10. června do pátku 14. června v podvečer na Primě.


Pondělí: mistr výroby Josef (39)
První hostitel nevěří svým očím, sejde se převážně mužská společnost. Připravil tři bohaté chody. Lososový tataráček by pro někoho mohl být ochucenější, pro někoho vůbec žádný. Mixgril z masa a zeleniny nemá vyváženou úroveň. Povedlo se vepřové i mleté bulharské karbanátky, brambory pečené na másle chutnaly též dobře. Vyšlo i počasí, které budí dojem letní grilovačky. Přesto má Pepa docela nervy. Gril vzdoruje, a navíc zjistí, že si jeden z hostů dá jen pečený lilek a papriky. Zdá se, že také ostatní mají o čem přemýšlet. Čím uctí vegetariána? Josef je nakonec velmi pyšný na rodinné taneční vystoupení a ukázku break dance.

Úterý: Jan starší (62)
Od stolu nimroda Jana v Moutnici nikdo hladový neodejde. Až na Mohsina… Šunkové minichlebíčky jsou připraveny s láskou a chutnají dobře, stejně jako kořeněný poctivý vývar s játrovou rýží a tři dny naložené srnčí na guláš s houskovým knedlíkem. Hostitel sice chvíli nestíhá a občas je chaotický, ale je to pohodář a drobné chybičky mu všichni rádi odpustí. Jí se venku a zlatým hřebem večeře jsou hanácké koláče, podávané s kávou. Kloužou do krku jedna radost. Honza se nezdá – nejenže má vaření »v paži«, ale také se předvede jako nadšený folklorní zpěvák. Strhne i příjemný kolektiv? Přidají se k němu ostatní Brňáci?

Středa: vegetarián Mohsin (43)
Bangladéšan Mohsin u nás vystudoval techniku a už tady zůstal. Je nejen programátor, ale i hudebník. Momentálně bez práce. Soupeři ho hned počeští na Mošiho. Všichni jsou zvědaví na vegetariánský večírek, protože ani po přečtení menu netuší, co je čeká. Jak se dalo předvídat, především zelenina a cizrna. Jablečný dezert se skořicí, olejem a limetkou je pro Brňáky stejný šok jako hostitelův sporý a zanedbaný podnájem. Ze zajímavé zábavy, což je exotická hudební produkce, je nakonec zábava nechtěná. Moši se dostane do transu a soupeřům to připadá směšné. Nejvíce jim ale vadí špinavé nádobí s chlupy a hostitel, kterému je to snad jedno. Ze středy je prostě »chlupatý večírek«.

Čtvrtek: ekonomka Tereza (27)
Jediná žena je důstojnou reprezentantkou něžného pohlaví. Vysokoškolačka Tereza si zvolila náročný jídelníček a jen doufá, že ho zvládne. Po včerejšku má výhodu. Zdatná sportovkyně je zábavná, i když má taky slabou chvilku. Bojuje s mixérem… Pomůže přítel na telefonu? Hostům u ní chutná a libují si v jejím útulném a vkusném bytě. Včerejšího hostitele by mohl uspokojit špenátový slaný koláč jako předkrm. A možná i babiččina pórková polévka. Hovězí na víně si nedá, snad jen kaši s omáčkou. Zato ostatní se těší na hlavní chod. Čokoládový fondán s malinovou omáčkou je výborný, Tereza má úspěch. Bláznivou hru s kostýmy zdokumentuje a soupeři dostanou fotky na památku. „Milá holka, zlatíčko, růže mezi námi,“ i taková slova padal z mužských úst na hostitelčinu adresu.

Pátek: Jan mladší (30)
Brňák z Bystrce, podnikatel a milovník hudby, je velký sympaťák a přes své mládí trojnásobný otec. Má velkou trému a náhodou skoro stejné menu jako včerejší hostitelka. Pány další krémová polévka nepotěší. Josefovi připadá žampionový krém jako »kal, co odtéká do kanálu«. Ani Moši nejásá – nejí totiž houby. Zato konfinované kachní rillettes jsou vynikající. Na hovězí na červeném víně má Honza dokonce připravený základ demi glace. Čí dušené hovězí s kaší hostům zachutná víc? Jeho, nebo Terezino? Studený jablečný dortík má určitě větší úspěch než středeční dezert z jablek. Jenže během poslední večeře dojde u zábavného kvízu, jenž souvisí s Honzovým oborem internetového marketingu, před finále k nepříjemné nehodě. Chudáka Honzu to zcela rozhodí. Zachová se Tereza politá červeným vínem, která se ke všemu řízne o sklo, velkoryse?

Foto: TV Prima