Těžká dřina III: 13. díl – Budvar

Není Čecha, co by si nepřipil zlatavým mokem. Jak se ale tradiční české pivo vyrábí? Jaké jsou činnosti v pivovaru a co všechno je pivařům utajeno? Vše se dozvíte v dalším dílu Těžké dřiny.


V první části pořadu si Roman vyzkouší tradiční sekání a balení chmele, které se dnes dělá už jen v jediném pivovaru v České republice. Sekery, stopadesátikilové pytle a váha. To všechno bude potřeba, aby se navážily dávky do varny, kam se poté posuneme. Romča si zahraje na sládka, nasype do várky piva chmel, zkontroluje obsah cukru v mladině a vyčistí jednu scezovací nádrž. Bude do ní nucen vlézt, rozmontovat složité dno a vodou a rýžákem ji pečlivě vydrhnout.


Poté se podíváme do sklepení, kde bude rovněž třeba čisticí síly. Na zásah čekají ležácké tanky, v nichž pivo devadesát dní leží, než putuje k filtraci a stáčení. A tohle bude fakt těžká dřina. Napěněný díl Těžké dřiny uvidíte ve čtvrtek 15. listopadu ve 20.15 hodin na Prima Cool.

Foto: TV Prima