S Italem v kuchyni – Emanuele vaří pro Varhana

Speciálním Emanuelovým hostem bude tuto neděli hudebník Varhan Orchestrovič Bauer. Jako kreativní člověk považuje vaření za tvůrčí proces a má rád italskou kuchyni. Emanuel mu proto udělá roládu z králíka a lehký dezert v podobě glazované hrušky s mandlovými knedlíčky. V tomto díle se diváci seznámí s bylinkami, které se lze koupit na farmářských trzích, a Emanuel jim ukáže ty nejvíce „italské“. Také prozradí, jak prospívají chuti pokrmů i našemu zdraví. Oblíbený předkrm – šunkovou rolku – vytvoří v italské variantě s ricottou a bressaolou, což je libová sušená šunka připomínající carpaccio. Nenechte si ujít pořad S Italem v kuchyni již v neděli 1. května od 18 hodin.


Bressaola s ricottou je italská varianta naší šunkové rolky. Jemný tvarohový krém zabalíme do plátků sušeného masa. Nejdříve ale ricottu ochutíme česnekem, olivovým olejem a jemně nakrájenou zelenou petrželí. Komu nechutná, může ji nahradit pažitkou.


Rolovaný králík se nejprve vykostí. Po této chirurgické práci plát králičího masa potřeme olejem, pokryjeme rozsekanými bylinkami, okořeníme, obalíme ve slanině a ovážeme motouzem. Roládu dusíme a doděláme omáčku demi-glace.


Efektní glazovaná hruška s mandlovými knedlíčky se nejprve dvacet minut povaří v červeném víně. Mezitím si připravíme knedlíčky z mandlové moučky, které uvaříme ve vodě a obalíme ve skořicovém cukru. Dezert na závěr přelijeme zredukovanou vinnou omáčkou.


Bylinkami jsme začínali i končíme. Dozvěděli jsme se něco o účincích a využití rozmarýnu, bazalky, šalvěje, tymiánu, fenyklu, bobkového listu a anýzu. Na řadě je babiččina estragonová omáčka. Má říz a podporuje trávení a chuť k jídlu. Nasekané lístky estragonu smícháme v hmoždíři s olivovým olejem a dalšími přísadami a hned máme aromatickou přílohu k masu.

Foto: TV Prima