S Italem v kuchyni – Dort odnesli architekti

Na návštěvu k Italovi přijdou tři architekti ze studia A69. Prokopa, Borise a Jardu spojuje rok narození a kromě záliby v architektuře je s italským kuchařem pojí i láska k dobrému jídlu. Ochutnají dušenou loupanou plec na červeném víně. Pak Manu upeče čokoládový dort krále Viktora Emanuela, sám ale neochutná ani kousíček, protože stavitelé si ho odnesou celý domů. Oni prý také nebydlí v domech, které navrhují. Takže si Manu ještě udělá babiččin rychlý pohár, na který se vždy těšil, když se vracel celý utrmácený po fotbale s kamarády. To vše a ještě mnohem víc ochutnáte S Italem v kuchyni v neděli 8. května od 18 hodin na Primě.


Rizoto na Amarone zaručeně zažene jarní únavu. Dělá se z originální italské rýže na cibulce a suchém aromatickém vínu Amarone, potom se zalívá hovězím bujonem a dochutí velkou porcí másla a sýra typu Grano.


Diváci se blíže seznámí s druhy hovězího masa, jejich využitím a přípravou. Hovězí loupaná plec Italům připomíná farářův klobouček. Dušené hovězí na víně potřebuje klasický základ z cibule, mrkve a celeru a dusí se několik hodin v severoitalském víně plné chuti. Barolo se jmenuje po městečku v Piemonte a kromě vína dodávají masu chuť i bylinky a koření: bobkový list, skořice, rozmarýn, hřebíček a pepř. Závěrečnou péči věnuje Manu omáčce, kterou propasíruje. Můžeme ji i rozmixovat, pak ale změní texturu a zesvětlá.


Torta tenerina pochází z Ferrary a k poctě krále Viktora Emanuela III. ji ve 20. století vymyslel jeden tamní cukrář. Dělá se z vychlazeného másla, vyšlehaných vajec a rozpuštěné čokolády, Emanuele zkusí bezlepkovou variantu čokoládového dortu. A protože ho návštěva vyfoukne kuchaři před nosem, autor si udělá ještě jednu sladkou tečku – babiččin expresní pohár z mascarpone s jahodami.

Foto: TV Prima