S Italem v kuchyni – Charouzové u Emanuela

Kromě vaření a fotbalu Emanuele zbožňuje auta: Miluje veterány, závoďáky i luxusní kousky. Je rád, že jeho synek dorostl do věku, kdy ho může vzít do Národního technického muzea a ukázat mu staré bugatky. Na oběd k sobě domů pozve hned tři automobilové závodníky. Tondu Charouze, který závodní činnost ukončil teprve nedávno, a jeho dva syny, kteří se potatili. Italové milují telecí maso, je to taková F1 tamní kuchyně. V Čechách je ale jeho spotřeba minimální.


Zkuste obohatit svůj stůl o telecí, radí Manu, nebudete litovat. Nedělní vaření zahájí »nejstarší cibulačkou na světě« a pro chlapskou návštěvu udělá telecí líčka s bramborovou kaší s bylinkami. Pokud někoho odrazuje cena telecího, líčka vás nezruinují. Chtějí ale odblanit a potřebují čas na změknutí. Po příjemném obědě následuje mandlovočokoládová Torta caprese. Nenechte si ujít díl nejen o přípravě telecího masa. Již v neděli 3. dubna od 18 hodin na Primě.
Nejstarší cibulačka na světě je předchůdkyní slavné francouzské polévky. Existuje legenda, že s ní Francii seznámili kuchaři Kateřiny Medicejské, když si brala Jindřicha Orleánského. Spotřebujeme kvanta pokrájené bílé nebo žluté cibule, mrkev a řapíkatý celer na základ, do nejž přilijeme hovězí vývar. Spíš táhneme, než vaříme, a před podáváním dochutíme strouhaným parmazánem. Italská cibulačka se nezapéká. Původně jde o jídlo rybářů, kterým v chladných jitrech zahřálo žaludek.


Diváci se dozvědí něco o telecím mase. Jako hlavní chod totiž Emanuele chystá telecí líčka s bramborovou kaší s bylinkami. Očištěná líčka předem namočí do studené vody a uvaří z nich vývar s mrkví, nakrájenou cuketou a česnekem. Teprve pak změklá líčka orestuje na olivovém oleji, jako to dělají v Piemonte. Maso podlévá vývarem a chlapci k němu umíchají klasickou bramborovou kaši, kterou ještě ochutí bylinkami. S těmi většinou nešetříme a dnešní neděle nebude výjimkou.
Trochu kulinářské latiny nikdy nezaškodí a pěkná historka se váže i k dezertu Torta caprese. Je to pečený dort, v němž chybí mouka, kterou tam prý kuchař zapomněl dát. Ale nakonec byl pochválen, a tak dort z rozemletých mandlí, rozpuštěné hořké kvalitní čokolády a vajec zahájil vítězné tažení světem. Moučník bez mouky je ideální pro bezlepkovou dietu. Peče se ve formě v troubě při 180 stupních.
A nakonec Emanuele divákům ukáže, jak si mohou vyrobit ochucený panenský olivový olej – rozmarýnový nebo feferonkový. Je to nejen chuťová, ale i estetická záležitost, která ozdobí kuchyňskou poličku.

Foto: TV Prima