Prostřeno: Mladí a klidní jedlíci salátů z Prahy a okolí

Další premiérové Prostřeno se odehraje v Praze a středních Čechách, kde prostírají dva muži a tři ženy. A jak už to tak v pořadu bývá, někdy se na meníčkách sejdou podobná jídla a suroviny. Nejčastější přílohou jsou brambory. Jednou budou domácí bramborové krokety a jednou rýže – bohužel nedovařená. Protože jde o letní vaření mladých účastníků, nepřekvapí, že se stoly prohýbají pod saláty. Některé chody inspirovaly dovolené v cizině. Dvakrát to bude salát s těstovinami (nabízí se srovnání mezi předkrmem Lenčiným a Filipovým). Ještě nikdy se na jídelníčku neobjevil kyperský sýr halloumi, ale tentokrát hned dvakrát! Kdo bude mít lepší řecký salát? Adéla, Martin, nebo Petra? Ta se také pustila do světového moučníku Charlotte Malakoff, známého též jako Charlotta nebo bomba Malakov. Bude to vážně bomba? A vyjde jí malá lest? Spadne jí do pastičky slovenský prodavač Martin, který trochu taktizuje? Další premiérou bude anglická zahradní hra kroket. Těšit se rovněž můžeme na ohňovou show, míchání drinků či modelování z marcipánu. Nenechte si ujít od pondělí 3. září další Prostřeno s běžnými smrtelníky, kteří prostírají uprostřed babího léta v 18 hodin na Prima family!

Pondělí: Prodavač Martin (30)
Martin je nesmělý, ale léčí se. V Čechách žijící Slovák pracuje jako prodavač a pokladní a považuje se za kliďase. Jaké má zkušenosti s vařením, aby si splnil sen o cestě do Španělska? „Vařím už docela dlouho, asi sedm osm let,“ říká a my mu věříme. V soutěži vítá ženy, s nimiž si lépe rozumí. Uvaří česko-slovenské menu s prvky cizích kuchyní. Po plněné paprice nastudeno následuje kuřecí vývar. Kuřecí obsahuje i soté s brokolicí a nivou, jídlo zakončí řecký salát a dvoubarevný pudink. I když Filip doufá, že pomazánka v plněné paprice nebude vajíčková, doufá marně. Ale bude i se šunkou a s celým máslem! Žádná dieta, milí Pražáci. Jak dopadne soté? Hostitel by mohl narazit s brokolicí i nivou. Všimnou si soupeři, že v polévce dochucené kostkou plavou kupované nudle? Zjistí, že jsou koupené také americké brambory? Bude partičce u milovníka plyšáků chutnat? K bílému masu by víc pasovalo bílé víno, ale Martin má jen červené, protože ho má radši. Bílé naštěstí donese Filip. A moučník? Zasloužil by si pravou šlehačku a delší lžičky, více cukru a prý méně banánů. Martin si hostů přehnaně nevšímá, „s pivem ani nepočítal“. Aktivity jsou vděčná zábava, snad se na vinohradské půdičce rozproudí.

Úterý: kadeřnice Lenka (20)
Přes své mládí už má kadeřnice Lenka vážnou známost, a dokonce umí vařit! Vyhraje na cihly na nový dům? V Babicích u Říčan má zatím provizorní bydlení, ale spoustě lidí by její kuchyně docela stačila. Snad nebude provizorní její večeře. Čím chce mladičká kuchařka ohromit? „Moje menu by mělo vyhrát, protože je hodně netradiční,“ cítí se sebevědomá blondýnka. Přitom plánuje jen tři chody a předkrmem je salát. Jaký? Pestrý zelenino-těstovinový. Nikdo neví, co si má představit pod moučníkem zvaným kremeše. Nakonec budou největším hitem pozorné hostitelky. „Mám ráda hodně pikantní jídlo,“ říká Lenka, která se nebojí kuřecí a vepřové maso na kovářské plátky pořádně opepřit. Chuť obsahu gratinovaného pekáčku, na jehož dně se pod masem skrývá opravdu hodně cibule, má zjemnit šlehačka. Proč je ale cibule i po hodině pečení nedopečená? Zato šťáva se vypekla a eidam by možná zasloužil nahradit nějakým plnějším sýrem. Kdo bude manuálně nejzručnější při modelování marcipánu? Truhlář Filip?

Středa: PR konzultantka Adéla (27)
Zvládne mediální konzultantka a novinářka Adéla své vaření prodat? Nebude to možná ani potřebovat, vaří od dvaceti let, kdy se odstěhovala od rodičů. Sympatická slečna pozve hosty do krásného půdního bytu v Praze 1, kde zatím bydlí s králíčkem. Brzy se ale sestěhuje s přítelem. Hodiny jí odbíjí Petrská věž. „Doufám, že jste přežili výstup do čtvrtého patra,“ vítá zadýchané návštěvníky „zdravotní sestra“ Adélka, která je díky tomu fit. Čeká nás asi bašta! Řecko-francouzsko-italské menu, protože bude i zeleninová polévka minestrone. Začneme tatarákem z lososa, a protože Lenka syrové ryby nejí, dostane alternativu v podobě řeckého salátu se sýrem halloumi. Kuchařka má největší strach z burgundského hovězího. Bude chutnat, jak má? Kromě mrkve do něj Adélka přidává červenou řepu. Francouzský jablečný koláč tarte tatin udělá podle klasického obráceného receptu, ale obohatí ho i o vlastní prvky. Opije při koktejlových orgiích soupeře? Bude Martin barmanem roku? Těžko…

Čtvrtek: truhlář Filip (25)
Milovník sportu, cestování a dobrého jídla vaří od patnácti a spíš českou kuchyni. Má rád minutky. Občas prý balí holky na jídlo. Truhlář Filip žije s mámou a sestrou v Poděbradech. Na úvod hosty čeká těstovinový salát s kořením tzatziki, na který už určitě nemá chuť Adéla. Zato hostiteli chutná tak moc, že si musí dát pozor, aby výtvor nezhltl sám už před večeří. Pak přijde jarní polévka s krupičkou, vepřová panenka špikovaná bylinkami s vlastnoručně připravenými bramborovými kroketami a babiččina bábovka, na kterou se naopak Adélka těší. Lenka zase vůbec. Změní názor? Mistr kuchař si suroviny rozdělil do mističek jako v opravdové cooking show. Šikovný Filip panenku prošpikuje nejen bylinkami, ale také slaninou a česnekem. Jaká bude pečeně? Šťavnatá, nebo vysušená? Martinovi, který jí panenku jako spoustu jiných věcí poprvé, se zdá tužší. „Je to výkřik do tmy,“ mávne nad jeho kritikou rukou Filip. „Možná nedokáže ocenit dobré maso, protože ho ještě nikdy nejedl.“ Kdo se bojí ohně, ten se u Filipa na střeše při pohledu na ohnivou show dvakrát nepobaví. Hlavně aby jiskra nepřeskočila k sousedům!

Pátek: úřednice Petra (30)
„Strašně ráda chodím na tahy,“ netají se zatím svobodná soutěžící s příjmením Kyselá. Do kyselosti má však daleko, přestože pracuje ve státní správě a věnuje se přípravě státních maturit. Petra má nejradši mezinárodní kuchyni a sushi. Většinu roku bydlí v domku v Radějovicích, kde soupeře pohostí na terase. Předkrm jí poradila kamarádka, která bydlí na Kypru. Jde o salát s grilovaným sýrem s halloumi. Podobnost s Adélou čistě náhodná! Pozná Martin, že i tady se skrývá kozí mléko? K pečeným krůtím prsům bude jasmínová rýže, což je po bramborovém týdnu vítaná změna. Kdyby ovšem nebyla nedovařená… Aby libové maso neoschlo, peče ho Petra přikryté slaninou. Přesto dojde k nejhoršímu a krůta by si zasloužila i více šťávy. Dezerty jsou dva – hodně sladká, nóbl a světácká Charlotte Malakoff a slaný „zákrm“ v podobě plněných rajčat s hermelínem ze zahradního grilu. Na ten se všichni těší, ale před dezerty soutěžící čeká pohybová etuda při kroketu – hře britských aristokratů. Petra je zábavná a pozorná hostitelka, udělá však několik chyb. Kdo u ní doma vyhraje krásných 40 000 korun?

Foto: TV Prima