Prostřeno! – V Praze se podává vybraná kuchyně i příšerné dětské přesnídávky

Dva muži a tři ženy se spolu sejdou v Praze a Radotíně, kde jako první prostírá nejstarší soutěžící Marcela. Dvojnásobná vdova je emotivní žena, která toho hodně prožila. Hned po ní uvaří její pravý opak, člen Mensy Josef, který je na své vysoké IQ a gastronomické zkušenosti hrdý, chybí mu ale empatie a nesnese kritiku. Věří si a pustí se do červené řepy a líček à la Pohlreich, k tomu má ale jeho hlavní chod dost daleko. Marcela mu to řekne na rovinku a od té chvíle je pro něho »mrtvola, do které se nekope« a on pro ni »prázdná židle, k níž se nemluví«. Vrátí si tykání a ignorují se, což náladě u stolu jistě nepřidá. Přitom konec týdne je kulinářsky velmi vyrovnaný a milovníky šmejdění potěší i invenční a vkusné interiéry. Benjamínek Tomáš se vytáhne se svým menu i nevšední zábavou, také Kateřina výborně uvaří a ostudu si určitě neuřízne ani paní Dana – jindy poněkud záhadná, kritická a dost vybíravá hráčka. I další týden s pořadem Prostřeno! přinese inspiraci, vzrušení a zábavu.

Pondělí: vdova Marcela (51)
Energická zdravotní sestra z Radotína už dvakrát ovdověla, ale dnes má přítele a snaží se hledět optimisticky do budoucnosti. Rozhodla se, že připomene trochu opomíjenou, ale chutnou maďarskou kuchyni. Začne lidovou fazolačkou a pokračuje perkeltem a domácími haluškami a zapečenými palačinkami s hrozinkami a tvarohem. Marcelina zábava je vskutku originální, ale trochu predikuje zbytek týdne, protože k ostré a už vážné výměně názorů dojde zítra hlavně mezi ní a Josefem. Marcelu to rozpláče – Josef ji totiž obviní z neupřímnosti. Jí ale prostě jen nechutnala jeho úterní večeře, ovšem on si zase nepochutnal na té její. A to se na ni tolik těšil… Marcela je ale jinak přející soupeřka, když je spokojená, body ani chválou určitě nešetří.

Úterý: ajťák Josef (31)
Inteligentní a sebevědomý Josef sbírá kulinářské postupy a zážitky a také kolem sebe rád trousí gastronomické rady. Považuje se za gurmána. Ovšem jak šedá je teorie a zelený strom praxe, se ukáže v bytě jeho sestry, kde uvaří svoje tříchodové menu. Spoléhá na kvalitu surovin a moderní postupy. Ovšem zdá se, že podcenil nejen svoje schopnosti, ale řadu detailů. Carpaccio z červené řepy se zdá ostatním tvrdé a především telecí líčka na víně s kaší nejsou tak vynikající, jak předpokládal. Maso předem neodblanil a omáčku rozmixoval, takže spíš připomíná svíčkovou. S něčím jako kritika Josef přitom vůbec nepočítal a Marcelu kvůli tomu evidentně nesnáší. Raději si začnou znovu vykat.

Středa: vysokoškolák Tomáš (23)
Student ČVUT a budoucí architekt a designér Tomáš se na svůj večírek lépe připravil. Podceňovaný soupeř překvapí nápaditostí svého bydlení s přítelem a kvalitou večeře o čtyřech chodech. Snad jen předkrm sklidí trochu kritiky, protože slanina se na kuřecích závitcích moc upekla. Hráškový krém a telecí na rozmarýnu jsou vynikající. Marcela nešetří chválou, jen Josef stále řeší mátový olej v polévce. Pražský týden je také týdnem všelikých zajímavých bramborových kaší a pyré smíchaných s další zeleninou. Do té své Tomáš přidá vařenou brokolici. Všechny pobaví jeho nevšední zábava – ochutnávka dětských přesnídávek. Která z nich je nejodpornější? Po takovém »chuťovém« zážitku se už všichni moc těší na vynikající karotkový dortík s jogurtovým krémem!

Čtvrtek: bakalářka Kateřina (38)
Sympatická Kateřina je maminkou už devatenáctileté dcery, ale právě studuje vysokou školu. Peníze na školné by se jí hodily – co pro to udělá? Uvaří další výbornou večeři, i když pro někoho budou její porce možná trochu malé a pro dvě soutěžící úvodní krevetka prostě nestravitelná. Jenže Kateřina myslela i na Danu a uvaří jí místo plodu moře prozřetelně vajíčko. Gratinovaná cibulačka s parmazánem nikoho neurazí, spíš příjemně překvapí, roládky z hovězího mohou připomínat španělské ptáčky, ale kapary, celerové pyré a keňské fazolky dodají hlavnímu chodu jiný směr. Před sladkou osvěžující tečkou v podobě zmrzliny ze zeleného čaje hosty čeká karetní hra, nálada je bohužel zmrzlá téměř stejně jako dezert.

Pátek: mladá babička Dana (44)
»Na plný úvazek« se o svoji vnučku stará švadlena Dana, která na ostatní působí jako velká taktička. Moc nemluví, spíš kritizuje, dává nízké hodnocení, dnes dostane ve svém hezkém proseckém bytě příležitost předvést vlastní kulinářské kvality. Dana říká, že v kuchyni netráví ráda moc času a i poslední menu pojme celkem expresně. Předkrm s melounem a parmskou šunkou Josef nepovažuje za žádné vaření. Kuřecí vývar s domácími nudlemi je prý poněkud nedochucený – Dana je zvyklá vařit pro vnučku. Její panenka je ale vynikající a šťavnatá, také dijonský přeliv moc chutná. Čokoládový dort by si podle pánů i Katky zasloužil kvalitnější čokoládu a hostitelka se od Josefa dozví, proč nepodává espresso. Komu předpoví pozvaná kartářka a numeroložka vítězství? Nálada je nervózní, vždyť jde o padesát tisíc korun! Kdo je vyhraje? Sledujte od pondělí 22. dubna každý všední den v 18 hodin Prima family.

Foto: TV Prima