Prostřeno! – Ústecko: Rýže, romské speciality a pár blafů

Barvy Ústeckého kraje budou hájit tři muži a dvě ženy. Úkol týdne jim nikdo nebude závidět, protože rýži nemusí každý z nás ani jako přílohu, natož ve sladké úpravě, což naše Severočechy nemine. Sestava je zajímavá: týden zahájí nejmladší účastník pořadu, teprve šestnáctiletý Petr. Ovšem klame tělem, protože vystupováním i vzhledem působí jako mnohem starší člověk. Soutěžící ale na jeho vzhled myslí, hlavně »živá voda« tohoto týdne, paní Jarka, dáma mnoha talentů. I druhá žena je zajímavá. Kultivovaná Romka Marie šikovně, s nadhledem a nad plán předvede některé speciality své kuchyně a večírek zakončí s romskou kapelou. Raritou týdne je poněkud frustrovaný čtyřicátník Tomáš, který právě prožívá soukromé partnerské melodrama a částečně do něho zasvětí i diváky. Před kamerou učiní vyznání své žárlivé partnerce, kterou zklamal. Dokonce kvůli tomu nechce ani mluvit na své kolegyně, aby neprovokoval. Odpustí mu doma? Možná by Tomášovi pomohlo, kdyby vyhrál. Bude ale tak šikovný kuchař, aby získal nejvíce bodů a přinesl domů 50 000 korun? Sledujte další premiérové Prostřeno! od pondělí 28. dubna na Primě.


Pondělí: benjamínek pořadu Petr (16)
Petr o sobě říká, že je normální puberťák, ale klame tělem – působí mnohem starším dojmem. Proto se jeho soupeři na začátku diví, proč si s nimi nepřiťukne uvítacím sektem. Jako učeň prvního ročníku oboru kuchař-číšník má ještě mnohé mezery co se týče prostírání – příbory chybí na stole a rozdává je z ruky do ruky, ale co dohánět má i při vaření. Při přípravě pepřových steaků z panenky se dopustí snad všech chyb, jaké minutku spolehlivě znehodnotí. Maso je tvrdé, navíc pepř je nadrcen moc nahrubo a přebíjí jemnou chuť vepřové panenky. Polévka pojmenovaná po malém synovci je možná oblíbená dětská polívčička, ale dospělé mastná zápražka s brambory vzhledu UHO nenadchne. Předkrm mozzarella s rajčaty je jednoduchý, snad jen čokoládový fondant je přijat bez výhrad kladně. Sladký je také úkol týdne, který dá Petrovi asi nejvíc zabrat. Ani normálně rýži nemusí, ale vybral si recept na mléčnou rýži, k němuž se už nikdy nevrátí, a my mu to věříme.

Úterý: příjemné překvapení Marie (32)
„Byla jsem rozhodnutá taktizovat a dávat nízké bodování, ale pod vlivem včerejška jsem se rozhodla, že budu spravedlivá,“ říká sympatická Maruška, v níž evidentně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Navíc si s nadhledem utahuje ze svého romského původu: „Nemusíte se bát, nikomu ze zahrady slepice nezmizela, poctivě jsem ji koupila,“ představuje hlavní surovinu vydatné polévky s domácími nudlemi. Kromě svého menu se zelnými závitky plněnými rýží a masem v rajském protlaku, lososem se zeleninou a ovocem, uvaří pražený bůček s pleckem. K tomu upeče nasucho na plotýnce bramborové placky. „Každý cikán, když má hlad, tak by si dal gurček a lokše. Doufám, že jste si nemysleli, že vám budu péct psa,“ prezentuje oblíbené jídlo romské kuchyně. Zdá se, že chutná i soupeřům, přestože debata u stolu může být pro někoho poněkud nechutná. Jarka se např. zajímá, zda v závitku není zabalená kočka nebo nutrie. Zelí na golubce se trochu připálilo a v množství jídel, kam ještě přibyl rýžový ovocný salát, Marie zapomene předvařit karotku na glazovanou mrkvičku k rybě – což je asi největší chyba její večeře, kromě toho, že lehce nestíhá. Kuchařka miluje kombinace sladkého a slaného a losos s brokolicí a mraženým ovocem působí na talíři rozpačitě. Ale pozorná hostitelka se nenechá rozhodit. Působí klidně a doufá, že všechna překvápka včetně romské hudby s čardášem vyjdou. Roztancuje Marie i zamlklé muže?

Středa: kajícný dělník Tomáš (40)
Ve středu se k plotně postaví dělník Tomáš, který rád rybaří. A skutečně na ostatní působí jako »tichý blázen«. Je zamlklý, nespolečenský, utrápený a těžkopádný. Možná se celou dobu užírá, jak bude jeho vystupování hodnotit jeho družka, s níž má momentálně krizi, jak přizná do kamery. Je žárlivá a Tomáš se proto omluví dámám, že s nimi nebude raději ani komunikovat, aby doma neprovokoval. To puberťák Petr by jí to vytmavil! „Připadá mi, že je z nějaké jiné planety,“ vidí Tomáše komunikativní Jarka. V kuchyni to nebude o moc lepší. Nejvíce chvály sklidí polévka, která dá kuchaři ale docela zabrat. Tomáš se moc nekamarádí s papiňákem a nehoda při otvírání hrnce odstartuje řetězovou reakci. Prostě když se daří, tak se daří… Vývar zalije mísu s hotovým předkrmem – zelenou velikonoční nádivkou s přemírou kopřiv. Tu je třeba scedit. Mezitím, co Tomáš provádí tuto záchrannou operaci, připálí se mu guláš, který bůhvíproč dělá v moc malém kastrolu, takže na hosty zbude málo omáčky. Protože se pravděpodobně jako kuchař necítí na knedlík, uvaří k hlavnímu chodu vrtulky, ty ale nikoho moc nenadchnou. A protože si Tomáš neumí rozvrhnout čas, má problémy nejen s úkolem týdne, ale též vlastním sladkým překvapením se šlehačkou. Želatina netuhne a hosté čekají hodinu! Sladká tečka je natolik nezvládnutá, že svého soupeře spíš litují. Tomáš je ale se svým výkonem kupodivu docela spokojen. Ještěže není v jeho režii závěrečná barmanská show, to by asi sklo lítalo…

Čtvrtek: designérka a masérka Jarka
Kdyby nebyla u stolu paní Jarka z Loun, bylo by tam opravdu ticho. Živelná Jaroslava hosty občas zaskočí svou upřímností a ve svém příjemném bytě plném suvenýrů a obrazů i hezkými průsvitnými šaty, pod nimiž jí prosvítají kalhotky. Pánové nevědí, kam s očima… Jako od kuchařky čekali hosté od zcestovalé soupeřky něco víc, rafinovanější menu. Jaroslava vsadila na sváteční polévku podle rodinného receptu, ne každému ale zahuštěný kaldoun z krůtích krků chutná. Stejně dopadnou i švestky plněné mandlí, naložené ve slivovici a obalené slaninou. Hlavním chodem je kuřecí směs prý podle původního čínského receptu, jde o jemnou směs koření se zázvorem. Petr a Marie by si ale dali radši kořeněnou čínu, jakou známe u nás. A protože rýže je logickou přílohou k masové směsi na asijský způsob, bude rýže hned dvakrát. Podruhé v podobě slaného vegetariánského pilafu se zeleninou a houbami. Povedl se, ale Petr nejí houby a Tomáš začíná taktizovat, proto má spoustu výhrad. Ukonejší Jarka své soupeře ukázkou východní masáže? Prozradí něco ze svých znalostí ezoteriky, což by mohlo být příjemné zpestření čtvrtečního večírku? A ocení to vůbec její hosté?

Pátek: řidič sanitky Pavel (30)
Pavel je z finále nervózní už celý týden, a je to asi předtucha. Přestože poslední hostitel plánuje bramborovou polévku (se šunkou a krutony) a pečené brambory na přílohu ke kuřecímu plátku v hořčičné omáčce, brambory doma nemá. V obci o pár číslech, kde není žádný obchod, mu naštěstí vypomůže košíkem brambor hodná sousedka. Pak má problémy nejen s plynovou bombou, ale i s elektrickým sporákem. Nakonec to nějak vybalancuje, jeho vaření ale zmatky poznamenají. „Myslel jsem si, že si odnesu recept na polévku, ale odnesl jsem si recept na bramborovou kaši se šunkou,“ říká trochu prostořeký Petr. Má ale pravdu, bramboračka je opravdu hustá jako kaše, kterou ostatně Pavel miluje. Chválu sklidí jen chutná hořčičná omáčka, avšak kuřecí plátky i pečené brambory by mohly být křehčí, měkčí a méně propečené. Zato závěrečné “zapečené pohárky“ nejsou zapečené vůbec, protože kuchař nesehnal flambovací pistoli. Také se mu srazila šlehačka, což doháněl ztužovačem. Někomu též vadí, že Pavel nevaří ve vlastní kuchyni a neprostírá ve své jídelně, nýbrž v přízemí u budoucí tchyně. O největší atrakci večera se nakonec postará kouzelník, kajícník Tomáš a vítěz, který diváky i kolegy přesvědčí, že dobrý člověk ještě žije!

Foto: TV Prima