Prostřeno! – Ruská vaječná ruleta uprostřed Čech

Praha, ale nejen Praha. Také střední Čechy! A kousek Itálie. Povinným úkolem dalšího týdne totiž bude v Čechách oblíbená pizza, kterou jako své milované jídlo uvádějí i někteří soutěžící. Budou favorizovaný pokrm tentokrát proklínat, nebo se jim povede jako v pizzerii? Uprostřed Čech se setkají tři mladé ženy a dva muži. Pavla, která se ráda pouští do hovorů o vaření a postupech, dráždí vyvařeného a zkušeného naturála Pavla. Naši Středočeši jsou poměrně dost velcí hnidopiši, co se týče jídla, praxe ale trochu pokulhává. Shodou okolností je tentokrát v hlavní roli cibule, kotlety a pivo: dvě cibulačky, třikrát kotlety, z toho dvakrát na pivu. A navíc i česnečka, králík, jehněčí a jeden vypadlý vlas… A kdo se v jídle nejvíce nimrá? Irena! Pozře jen bílé maso – nakonec se ukáže, že jen kuře. Z každé porce proto preparuje šunku, salám a slaninu, tentokrát jí ale nikdo extra zvlášť nepodstrojuje. Prostě má smůlu. Pavel dokonce považuje »za demenci« účastnit se kulinářské soutěže s podobným omezením. Myslí si to i kolegové? Zvítězí tentokrát taktika, nebo zkušenost? Sledujte premiérové Prostřeno od pondělí 7. dubna na Primě.


Pondělí: přemoudřelá hráčka Pavla (28)
Pavla v průběhu týdne provokuje ostatní tím, že si hraje na brouka Pytlíka. Všechno ví a zná – přitom její večeře zase takový zázrak není. Bylinkové muffiny s krůtím masem jsou nevýrazné, chtělo by to více soli, bylinek, možná i nějaký ten dip. Povinný úkol dopadne lépe – jen by prý pizza měla být teplá. A hlavně by v ní neměl být vlas! „Vlas mi vadí hodně a myslím, že by se to stát nemělo,“ říká Bára, které by se to s její dlouhou bohatou kšticí mohlo klidně přihodit také. Do italské kuchyně spadá i rajská polévka podle Jamieho Olivera, kam kromě tomatů přijde i řapíkatý celer a mrkev. Je možné, že Pavel neví, kdo je to Jamie Oliver? Nakonec polévka od slavného kuchaře chutnala právě jemu. Rozčiluje ho Irena, která nejí maso. „Podle mě je to demence,“ čertí se zemitý chlápek, který by si bez masa asi neuměl život představit, a podivuje se nad Ireninou účastí v kulinářské soutěži. Pavla vsadí na vepřové na pivě s hrnkovým knedlíkem a masa je opravdu flákota. Milovnice deskových her proto zařadí zábavu už po polévce, aby dala bůčku a krkovičce šanci se propéct. Čekání zpříjemní kreativní hrou. Bude maso jako dort? A co skutečný dort – cheesecake? Proč se musel obejít bez jahod? Nervózní a poněkud chaotická Pavla není ideální hostitelka. Zapomíná nalévat i vodu a hosté si u stolu, kde se válejí papírové ubrousky, musí sami rozdat příbory.

Úterý: vybíravá pracující studentka Irena (24)
Proč si mají soupeři k Ireně do Žehušic obout staré boty? To vrtá všem hlavou, když přijíždějí k novostavbě rodinného domu umírněné vegetariánky Ireny, která jí pouze kuřecí maso. Co uvaří ve své krásné moderní kuchyni s akcentem žluté barvy? Kuřecí prsa na bylinkách a gratinované smetanové brambory s parmazánem; příloha prý chutí připomíná bramborák. Hlavní chod je dost slaný, dopadnou lépe vlastní bagetky zapečené s mozzarellou a pestem? Výsledek je rozporuplný, pro někoho je předkrm moc suchý, pro jiného naopak mastný. Cibulačku kupodivu pochválí Martin, který se přitom bál, aby po trávení tak velkého množství cibule nevydával u stolu nežádoucí zvukové projevy. Spraví to nakonec ovocné čokoládové fondue a hledání pokladu? Jak velká je v téhle středočeské partě míra přetvářky? Co kdo pochválí u stolu a následně vyvrátí na kameru?

Středa: kreativní sváteční kuchařka Barbora (25)
Barbora z pražských Stodůlek pracuje ve světě financí. Její byt ani menu nepostrádají francouzský šmrnc. Soupeři dostanou příležitost dva dny po sobě porovnat podobné jídelníčky (aniž by o to zejména v případě polévky moc stáli). Čí cibulačka bude lepší? Pavel si prý rozšířil zatím jednosložkový seznam jídel, která už nepozře. Zatím obsahovala jen sóju… Cukety jsou v předkrmu, ale i v povinném úkolu. Bára se netají tím, že vlastně nerada vaří, ale v kuchyni se projeví jako kreativní člověk. Spálí máslo, ale komu z nás se to nikdy nestalo? Do svých těst a zapečených brambor přidává sýry – jednou balkánský, brambory zjemní mozzarella. Na zatím nejkrásněji prostřený stůl přijdou jehněčí a vepřové kotlety, ochucené citronem a tymiánem. Dočká se Irena své porce kuřecího masa, nebo dostane jen dobré zapečené brambory? Martin je vedle jak ta jedle – makronky si plete s makaróny a tzatziki jsou podle něho z masa. Bára si vyhraje s vynikajícím dezertem s domácí zmrzlinou a soupeřům dá šanci vyzkoušet si pletení šály jen rukama bez jehlic. Pozornou hostitelku to baví, co na to ale pánové?

Čtvrtek: pohodový pumpař Martin (25)
I když tahle parta chválou zrovna neplýtvá a spíš hledá chyby, včera se shodla, že laťka jde nahoru. Potvrdí to Martin, který se podle svých řečí v jídle moc nevyzná? Možná nelouská kulinářské časopisy, ale doma občas něco uvaří, soupeři by ho proto neměli podceňovat. Příprava sýrové rolády i domácího chleba z kupované směsi v pekárně mu jde docela od ruky. Pozná Pavla, že jde o polotovar? Ta u večeře poučuje Pavla, který pracoval osm let v pekárně, jak vypadá správný kvásek, a on už ta její moudra nemůže poslouchat… Ale ani hostitel si nenechá nic líbit. Cibulačku vystřídá česnečka s vaječnou jíškou a Martin upeče další kotlety na pivu. Irena se ani tentokrát kuřecího nedočká: „Rejpala se v tom jak prase v korytě,“ zlobí Pavla, když po očku sleduje soupeřku, jak bojuje se šťouchanými bramborami se slaninou. Hostitel se tentokrát bílé ani červené cibule nebojí a vůbec s ní nešetří. Ani se sýry na pizze čtyř sýrů, která bude s pěti a mezi nimi i hermelín. Poradí si Martin s těstem? Je to kliďas, ale pizzu u nich doma normálně peče manželka. A co se bude řešit u stolu? Jsou k sobě soupeři upřímní? Na koho má políčeno zábavná »ruská ruleta« s vajíčkem? Nebo se potvrdí známé rčení, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá?

Pátek: »normální chlapík« Pavel (51)
Týden vyvrcholí u nástrojaře Pavla. Prostředí v přízemí jeho vesnického rodinného domu není moc vlídné, to ale nemusí nic znamenat, protože Pavel je zkušený kuchař. Hostitel je spíš na klasiku, jak se mu podaří česká pizza? „Češi mají dělat omáčky a ne pizzy,“ myslí si a plánuje hutné slané menu bez sladkého dezertu. Začne ďábelskou topinkou, příjemnou změnou je hovězí vývar s játrovou zavářkou. Pro Pavlu moc slaný a její poznámky působí na Pavla jako červený hadr na býka. V průběhu večeře hosté odhalí vlastní taktiku. Jak moc jsou všichni upřímní? Možná brutálně, možná je to velká hra. V dostatečné blízkosti stolu stojí na zemi kýbl – Irena v tom případě prý okoštuje i maso. Jak se totiž ukáže, normálně nejí ani králíka… A Pavle prý nejde po přepepřené polévce odříhnout. A přestože jí králík chutná, přílohy jsou přemaštěné a jí se »jídlo vrací«. U stolu poněkud nevhodná konverzace, nebo závěrečná herecká etuda? Urazí se hostitel, který si v průběhu týdne také nebral servítky? Hlavní chod přitom vypadá lákavě: králíček upečený pěkně dozlatova, zelí nasladko a ukázkový bramborový knedlík. Protože hostitel už netouží po sladkém a normálně nepeče, zariskuje se slaným štrúdlem se šunkou a sýrem. Ve vlastním zájmu potěší Irenu jablečným závinem, který jí holky závidí. Možná se měl překonat a nabídnout kousek také Pavle…

Foto: TV Prima