Prostřeno! – Putování perníkovým krajem

Pořad Prostřeno! zamíří v pondělí 18. února na východ republiky, konkrétně do Pardubic a okolí. I když je to kraj vyhlášený perníkem, nikdo z pěti soutěžících ho svým soupeřům neupekl. Jediný muž týdne Jindřich má na hřbetě už skoro šest křížků, ale přiznal se, že má pořád rád mladé holky, hlavně pro Šárku měl slabost. Prý kdyby byl mladší a oba nezadaní… A proč ne? Šárčin večer byl jeden z nejhezčích: hezky bydlí, dobře vaří i vypadá. Jindra se moc nežinýruje a už od prvního týdne klidně dojídá z talířů, co mu chutná. Je to šikovný kuchař a velký jedlík, a protože Hanka nejí houby a Bára zase papriku, je stále co dojídat. V pátek se proto »dojížděč týdne« dozví, co si o něm dámy myslely hlavně zkraje týdne. Nejvíc jim ale vadí, že solí a pepří jídlo, aniž by ochutnal. Hra na vyříkanou je ale přesto smířlivá, jako je celý týden. Protože však stále nevíme, kdo to v Pardubicích vyhraje, nervozita před finále je značná. Jak by ne, vždyť nejde o nic méně než o padesát tisíc korun!

Pondělí: maminka Hanka (35)
Přes rok rozvedená maminka tří dcer se nenechala rozhodit obtížnou situací prvního večera a předvedla se jako milá, vstřícná a veselá hostitelka. Uvaří čtyři chody domáckého menu, má ráda českou kuchyni, žádné velké extrabuřty. Párky zabalené v listovém těstě budou tedy hlavní částí předkrmu. O pórkové polévce má každý z hostů vlastní představu, někdo by radši krémovou. Největším problémem kuřecích plátků s bramborem jsou fazolky na slanině. Bára je nemůže a Šárka je nechce rozvařené. Jindřich nezaváhá a hned si je nabere z jejího talíře. Taková neformálnost hned první večer? To dámy zaskočí a vůbec se jim Jindřichovo chování zatím moc nezamlouvá. Jaký bude jako hostitel?

Úterý: obchodní zástupce Jindřich (57)
Ve Strašově se na »holky« těší Jindřich, který rád a často cituje svoji babičku. Největší taktik, jak si myslí dámy. „Myslím, že soutěžící zaskočím,“ potvrdí tuto domněnku pozorný hostitel a milovník česneku. Připraví pět chodů, dva menší předkrmy, polévku a španělský ptáček s karlovarským knedlíkem. A k tomu tradiční dezert – jablka v županu. Jestli tohle holky spořádají… Ale někdy méně bývá více. Druhý teplý předkrm, byť efektně servírovaný, je možná už nad čáru. Ptáčky na sádle mají příliš mastnou omáčku a Šárka tučné nesnáší. Ženám vlastně nejvíc chutnal jemný studený předkrm – kuřecí pěna. A na jablka v županu už není v bříšku dost místa, možná kdyby zůstala v troubě déle. A zábava? Jindřichova zvláštní ruleta stále míří jedním směrem, opije se Bára dříve, než večer skončí?

Středa: motorkářka a maminka Šárka (30)
„Kdybych byl mladší a svobodný, tak bych se i o něco pokusil,“ přiznává s nadsázkou včerejší hostitel, kterému se líbí dnešní kuchařka. Šárka má tedy Jindřicha na své straně, dokonce »dojížděče týdne« po večeři nechá, aby se, zmožen její dobrou a šťavnatou panenkou, natáhl u ní na gauči. Není divu, Jindra a ostatní dostali dva předkrmy – plněnou rolku z tortilly a teplý toustík. Kladný dojem podtrhlo příjemné prostředí moderního bytu a komfortní obytné kuchyně, kde se pozorné hostitelce dobře vaří. Šárko, jen ta zábava mohla být zábavnější. Záhada hlavolamu nikoho nerozesměje, ale lehká pěna s malinami to napraví. Nejvíc potěší zítřejší kuchařku, studentku Barboru.

Čtvrtek: vysokoškolačka Barbora (21)
V maminčině kuchyně, kde by to měla dobře znát, uvaří sympatická Bára. Přes své mládí je to šikulka, troufne si na čtyři chody. Plněné žampiony a plněné rolky s křenem pro Hanku, která houby nejí. Ocení to? Dost se od prvního večera změnila a je dost kritická a rýpe. Komu ještě se zdá francouzská cibulačka také sladká? Bára je už tak nervózní a ke všemu dojde k výpadku proudu. Má smůlu, odnese to panenka ve slaninovém kabátku, která není stejně propečená. Dojde i na slzičky… Šárka Báru podrží a také ji potěší. Jablečný koláč podle maminčina receptu nadchne Jindřicha a Jiřinu natolik, že si řeknou o recept.

Pátek: babička a kožešnice Jiřina (51)
V líbezném Hlinsku bydlí ve čtyřpokojovém bytě trojnásobná babička Jiřina. Během týdne se moc neprojevila, takže v pátek může překvapit. Překvapí – hlavně netradiční zábavou. Kde se vzal v Hlinsku velbloud? Zábavná scénka spojená se soutěží potěší, je to příjemné osvěžení po vydatné večeři. Hlavním chodem jsou bramboráčky s masovou směsí à la »čína«, kam hostitelka kupodivu přidá houby i kapii, přestože ví, že ji to může stát body. Piškotový moučník vyběhne až moc, protože si kuchařka popletla suroviny a jogurt omylem nahradila kysanou smetanou. Přesto Jiřinka potvrdí domněnku, že je zkušená a léty »provařená« kuchařka. Slepičí vývar s domácími nudlemi je chutný a až na Jindřicha si ho nikdo nemusí dochucovat. A pozorná paní domu nezapomene ani na kávu a čaj ke sladké tečce, což se často nevidí. Bude to ale stačit na výhru?

Další kolo kulinářské soutěže – tentokrát z Pardubic a okolí – sledujte od pondělí 18. února v 18 hodin každý všední den jen na Prima family.

Foto: TV Prima