Prostřeno! – Karlovarští neznají karlovarský knedlík!

Jsme na západě a muži jsou na Karlovarsku v mírné přesile. Dva Danielové se liší věkem a výškou, ale sebevědomí jim nechybí. Připomínají dva kohouty na jednom smetišti, bohužel jako na smetišti se soupeři cítí u mladšího Daniela. Číšník Daniel je trochu chlubílek, který to pokládá za účelovou nefér hru, protože se považuje za favorita soutěže. Má podobný hlavní chod s Danielem II, takže lze srovnávat. Jak tohle klání dopadne? Daniel starší si myslí, že jeho jmenovec neví, o čem mluví, když hovoří o gastronomii a používá slova, která on nikdy neslyšel. Mladší Daniel není ale jediný »brouk Pytlík týdne«, kulinářských odborníků se na Karlovarsku sešlo hned několik. Večery tak ovládnou i debaty o rozdílech mezi vývarem a polévkou, černým a růžovým pepřem. Beseda kolem karlovarských knedlíků, které Karlovarští téměř neznají, připomene film Pelíšky a Kodetův »spor o vídeňský nok«. Každopádně je na co se dívat a komu fandit, proto si nenechte na Prima family ujít letošní předposlední premiérové Prostřeno! z Karlových Varů a okolí. Každý všední den od pondělí 10. prosince do pátku 14. prosince 2012.

Pondělí: maminka Alžběta (46)
Čtyřnásobná rozvedená maminka pozve hosty do příjemného podkrovního bytu v Lubech u Chebu. Alžběta je zkušená kuchařka. „Bětuška má něco nastudováno, něco přečteno a snaží se být chytrá jako nejchytřejší kuchařka,“ myslí si o ní vrstevník Dan. Alžběta udělá výbornou paštiku a dušuje se, že všechno je domácí – kromě prasátka. Vepřová roláda má náplň z vajíček a kapie, dobrou kombinací by mohl být parmazán a smetanové brambory. Bohužel je polévka nasládlá a vystydlá stejně jako sos. Dan řekl, že má v polévce vlas, ale nikomu ho neukáže. Bětušku však víc trápí, zda podává polévku, nebo vývar. Spirituální zábava milovnice esoteriky nenadchne zdaleka všechny soupeře. Jak vyjde věštba pátečního výherce?

Úterý: pekař Martin (30)
Martin, ženatý otec malé holčičky, má příjmení Soumar a minimálně jako soumar se nadře s bábovkou, kterou musí udělat znovu, protože ji spálil na uhel. Stihne to? Zavádějící je název jeho hlavního chodu. Pod »kovbojským steakem« nikdo nečekal krkovici v hořčičné omáčce s rýží, která chutí připomíná ptáčky či znojemskou. Martin se válí s knedlíčky i domácími nudlemi do dalšího vývaru, nudle jsou ale široké a amatérský kuchař je zavaří tak krátce, že zůstanou tvrdé a ke všemu je jich málo. Rýže je také tvrdá… Martin to schytá i za kompotovanou broskev s kuřecí pěnou. Při zábavě hostitel prozkoumá znalosti soupeřů ohledně českých filmů, ale je zamlklý. Vodu občas doleje, konverzaci však musí obstarat zbytek společnosti…

Středa: vdova Miluše (38)
Předčí Miluše Bětku kvalitou své paštiky, která prý byla bezkonkurenční? Je evidentní, že babička naučila Milušku dobře vařit. Její ukázka českého vaření je kuchařský koncert, má to »v paži«. Na její guláš s karlovarským knedlíkem se už všichni těší. Hostitelka předvede, jak správně zahušťovat, jak zacházet s kořením a červenou paprikou. Výsledek jejího vaření odpovídá vynaložené péči. Kuřecí vývar je zatím nejchutnější a pro Daniela mladšího »nejteplejší ze všech«. Daniel starší dokonce »vyhrožuje«, že se staví na zbytky gulášku. Knedlíky ale vzbudí pár otazníků, pro někoho jsou tuhé, Bětce nechutnají, protože »je nezná«. Na štrúdl si Miluška uhnětla vlastní těsto. Její prostřený stůl i klasická česká večeře mají úroveň. To se úplně nedá říct o Danielovi starším, který se před večeří zřejmě posilnil pár panáčky. Hádání přísloví podle obrázků není lehké, je to spíš test IQ. Kdo v Kyselce vyhraje chytrou zábavu a dostane zlatou medaili?

Čtvrtek: číšník Daniel (29)
První Daniel je nejmladší ze všech, moc si troufá a schytá to za své řeči z předchozích dnů. Martin si o soupeřovi myslí, že je to náfuka. Ošlehanější jmenovec ironicky říká: „Daniel je obrovský odborník, obrovský teoretik.“ Nesmíme ale zapomenout, že oba pánové mají podobné menu, řezy ze svíčkové na červeném víně, jsou z oboru a oba chtějí vyhrát. Dan má trochu smůlu; odešel mu mixér, připálil pečivo, určitě by si zasloužil novou troubu a kuchyni. Hosté objeví na jeho ubruse fleky, na stole chybí slánka a pepřenka, prý má špinavé příbory, takže podle Milušky „úroveň stolování sráží jeho jinak hezky prezentované jídlo. Poznámka o tom, že si jídlo můžeme přisolit a opepřit, je hezká, když tady nemáme pepř ani sůl na stole“. Chutná jí polévka, Bětka ale hráškový krém nejí. Daniel se pro změnu nedotkne hlavního chodu a Martin má co oplácet za úterý. Štítí se, protože na zemi objevili králičí bobky? Zachrání to excelentní panna cotta a bowling?

Pátek: horal a restauratér Daniel (46)
Třikrát rozvedený otec tří dcer má penzion v Krušných horách, kde také proběhne finále karlovarského týdne. Všechno je ve dřevu, ke staršímu Danielovi se hodí příjmení Jedlička. Zkušený kuchař má tah na branku. Plněná jablková kolečka se šunkovou pěnou jsou dobrá a s brusinkovou zavařeninou ještě lepší. Bramboračka je přesně taková, jak ji má většina lidí ráda. Zámecké brambůrky jsou malé a pravidelné, jak mají být, svíčkové řezy Rossini trošku tužší, ovšem Daniel to umí dobře »prodat«. Sladkou tečku crepes Suzettes i s prezentací na flambovací stoličce po aktivní zábavě – ping pongu. Aktivní zábava všechny zahřeje před závěrečnou chvílí pravdy, která všechny rozpálí ještě víc. Kdo vyhraje? Vítěz prý ani na chvíli nepochyboval, že to bude právě on…

Foto: TV Prima