Prostřeno! – Jak chutná ve zlínském provedení hanácký penicilin?

Tentokráte nás pohostí Zlínský kraj, jehož barvy budou hájit tři ženy, z toho dvě Veroniky – jedna blondýna, druhá bruneta – a dva muži. Úkol týdne bude příjemný, soutěžící musí namíchat chutné a nazdobené nápoje. Nebude chybět Mojito, Cuba Libre nebo Tequilla Sunrise, seznámíme se i s krajovým „hanáckým penicilinem“. Hráčem týdne je nejstarší Luboš, který má spadeno především na dezerty. Počítá patra dortů, hledá piškoty, kontroluje symetrii moučníků a hodnotí konzistenci zákusku. Z »konzistence« se proto stane heslo zlínského týdne. Blonďatá Veronika se špičkuje s Lubošem už od úterka, asi ho prokoukla nejlépe. Nikdo neví, co se vyklube z tiché vody Dalibora, a všechny zaskočí letní rodinné sídlo, kam je v zimě pozve nejmladší Jana. Ale co se musí těmhle Moravákům přiznat? Snaží se, co se zábavy týče, jak uvidíte od pondělí 3. ledna na Primě ve svém oblíbeném Prostřeno!


Pondělí: bruneta Veronika (24)
Přestože je Veronika pohledná mladá paní a bydlí v příjemném bytě, rozjezd zlínského týdne je rozpačitý. V menu to ale není, vždyť krevetky, bruschetta, bramborová polévka s hříbky, telecí líčka na červeném víně s bramborovým pyré a jahodový páj nezní vůbec špatně – naopak! Samé dobré suroviny a jeden rodinný recept na babiččinu bramboračku – chybičky se ale našly. Pro druhou Veroniku je zelenina v polévce moc nahrubo a houby nejí. Ani světácký předkrm hostinu nerozjel a Veronika je trochu nervózní. Možná i proto nemají telecí líčka ideálně dochucenou omáčku, která měla být navíc teplejší. Želé na nepečeném jahodovém koláči má podle zatím největšího kritika Luboše divnou strukturu, ale i Jana si umí rýpnout. Přesto Veronika ještě najde chuť svým hostům zazpívat…

Úterý: stavbyvedoucí Luboš (42)
Do svého rekonstruovaného domku v Kelči na rozhraní Hané a Valašska pozve své soupeře bodrý chlapík Luboš. Ten má pro soupeře »hanácký penicilin«, což je jeho verze povinného úkolu, a téměř česko-slovenské menu: zapečené žampiony se sýrem, které slaví úspěch, zelnice s uzeným už takový sukces nemá, hlavním chodem je živáňská v podobě balíčků upečených v troubě, každý si svoji porci naloženého šťavnatého vepřového s bramborem a cibulí vybalí z alobalu sám. Je to pikantní jídlo a Dalibor Peprníček peprné nemusí. Luboš prý poprvé v životě upekl štrůdl, jak to dopadlo? „Na chlapa dobrý,“ pochválí ho svým typickým způsobem blonďatá Veronika. Brunetka zase ocení zábavu. Není to sice žádná řachanda, ale zajímavá etnografická exkurze do dílny, kde se ručně šijí boty k hanáckým krojům – a soutěžící si to mohou i sami vyzkoušet.

Středa: blondýna Veronika (22)
Vysokoškolská studentka speciální pedagogiky bydlí ve dvoupokojovém bytě, který Lubošovi připomíná kolej a necítí se tu moc dobře. Atmosféra je trochu stísněná a jídlo odpovídá prostředí i věku mladé kuchařky, která si připravila rodinné recepty a ukryla je pod roztodivné názvy. Asi nejlépe se povedl závěrečný medovník, úvodní »Stančiny chuťovky« – něco mezi pizzou a slaným tvarohovým koláčem – velké nadšení nevzbudí. V »sestřenčině zeleninové polévce« převládá chuť brokolice a »strejdovo žužu« jsou kuřecí medailonky na kari, ale prý přesto poněkud bez chuti. Naštěstí hostitelka ještě dodá dresink s česnekem, takže Luboš si má maso aspoň v čem namáčet, přílohou jsou obligátní pečené brambory. A zábava je jako celé menu; trochu zmatená, smysl chápe snad jen hostitelka…

Čtvrtek: rodinný tvor Dalibor (27)
Tichý montér Dalibor, který ve volném čase odpočívá při tréninku izraelské sebeobrany, je i po třech dnech natáčení pro mnohé záhada. Ukáže se jako dobrý hostitel a všichni se cítí v jeho útulném bytě uvolněně. Soupeři vezmou na milost i jeho vývar s kupovanou zavářkou i nudlemi, ani předkrm caprese neodsoudí jako příliš snadný. Spíš ocení, že si mohou dát něco zdravého a lehkého. Dalibor též neurazí několika druhy steaků, mezi nimiž je dokonce i klokaní maso! A pohár se zmrzlinou a horkým ovocem je skoro sázka na jistotu. S nápojem týdne si jako příležitostný barman nedělá starosti a pobaví; bílý rum s colou podává v obří sklenici se záplavou předlouhých brček, které přímo vyzývají k blbnutí. A po volné zábavě čeká na zlínskou partu ještě exkluzivní prohlídka bojkovického zámku.

Pátek: středoškolačka Jana (19)
Nejmladší Jana pozve své hosty do letního rodinného sídla v Machové, kterému u ní doma sice říkají chata, ale je to areál s bazénem na střeše. Budete koukat a soupeři též! Chce se Jana ve finále předvést, jak ji podezírá Dalibor? Prý to ani nebude o vaření, ale to Janě křivdí. Nad svým menu přemýšlela a na vaření se dobře připravila. Riet paní domácí s brusinkami a domácím chlebem, tajemství cibulové panenky, myslivecké překvapení a opičí dezert, to je na tak mladou slečnu kulinářský výkon. Jana to má ráda trochu tajemné, a hosté proto jen tuší, že na předkrm bude asi paštika, pak pravděpodobně cibulačka a zvěřina. Srnčí se šípkovou omáčkou a knedlíkem by po všech těch opečených masech s brambory mohlo představovat příjemnou změnu. Ukrývá opičí dezert banánový řez? A nakonec osvěžující tequilla sunrise a možná přijde i kouzelník… Jen kdyby ta závist nekazila chuť…

Foto: TV Prima