Prostřeno! – Itálie v Praze

Že pýcha předchází pád, se ví už dlouho. Věra, poslední soutěžící z Prahy, na to ale zapomněla. Také se říká, že lež má krátké nohy. Když jste ale dostatečně přesvědčiví jako David, leccos vám projde. „Těším se, že se bude kritizovat, proto jsem se přihlásil. Nechci, abychom se plácali po zádech a říkali si, jak to máme dobrý,“ říká největší hráč. David o sobě rovnou prohlásí, že je taktik. Největším kritikem je Věra. „Ty ataky jsou nepříjemný, ale nemůžu říct, že bych se z toho úplně rozklepala,“ říká vyrovnaná Silva, která do konfrontace s Věrou radši ani nejde. Věra hledá chyby i tam, kde nejsou. Šťourá, rýpe, prostě si koleduje. Nakonec si vytáhne černého Petra. Její finále je výbuch, naprostá katastrofa! Na povinný úkol – jídlo z italské kuchyně – musí rezignovat. Nestačí jí síly dokonce ani na vlastní předkrm a zábavu. Absolutně nestíhá, soupeři si prostřou sami. Ostatně – vše uvidíte v napínavém Prostřeno! z Prahy, které začíná již v pondělí 7. října v podvečer.


Pondělí: vinařka Alena (36)
Hosté přicházejí do renovovaného domu v Čakovicích. Domácká útulná kuchyně je tou příjemnější částí Alenčina obydlí. První povinný úkol z italské kuchyně je snadný – salát caprese zvládne i dítě. Hostitelka ho podává hned v úvodu k poněkud nervóznímu welcome drinku. Pomazánky jsou z červené řepy a mrkve, tvarohu a pažitky. Polévka je krémová, ředkvičková, se smetanovými sýry. Na stole chybí pepř, polévka je pro Věru, Davida a Pavla mdlá. „Jsme v soutěži a nemělo by se vařit jako na školním táboře,“ myslí si nejstarší účastník. „Vepřové plátky paní domácí s vařenými bramborami“ připomínají lečo nebo srbské žebírko. Jde prý o oblíbený recept rodiny. Do ovocného koláče přijdou plody z Alenčiny rozlehlé zahrady, kde se také odehraje zábava – sommeliérská přednáška spojená s ochutnávkou ušlechtilých vín plus kapka pohybu při kroketu. „Bylo to zajímavé, ale trochu dlouhé,“ shrnou dojmy hosté. Hostitelce po prvním večírku nesedí Věra a David. „Věra je trochu afektovaná dáma a není moc upřímná,“ myslí si.

Úterý: ukřivděný Pavel (62)
Pavel připadá Silvě jako „malé dítě a věčně ukřivděný“. Podle Davida „bydlí jak albánský uprchlík“. Zajímavým bonusem k malému pronajatému bytu v Hostivaři je zahrádka, přesto za prostředí Pavel moc bodů nezíská. Co italského musí uvařit druhý hostitel? Opět caprese, tentokrát ale zapečené. Kdo jako první prozradí, že to, na čem si hosté tak pochutnávají, kuchař vůbec neměl v plánu? Pavlovi je horko už na začátku, prý to dokonce vypadá „na nějakou oživovačku“. Nervy pracují, chybí mu prostor na vaření. Variace pomazánek dopadla lépe než včerejší, zato thajská „smažená kuřecí prsíčka v křupavém těstíčku s pikantní sladkokyselou omáčkou“ měla několik česko-asijských much. V italské rajčatové polévce plavou tagliatelle a Věra si žádá příbor. Marně… Také ji zajímá, proč se tak dlouho čeká a proč se Pavel lépe nepřipravil na hlavní chod. Projde mu, že na základ svého »smetanového pohoštění« zakoupil hotový piškotový korpus? Zbyde někdejšímu dýdžejovi ještě energie na kouzla s čísly a kartami?

Středa: aktivní důchodkyně Silvia (62)
„Pepře se bát nebudeme,“ předsevzala si Silvia alias Silva, která to má ráda ostré. To ale nebude mít Alenka radost! Příjemný modrobílý byt ve stylu Provence a menu, které by mohlo dle mínění soupeřů vyhrát, jsou Silviiny trumfy. Také kuchařské zkušenosti a klid. Bude ho potřebovat… Vejce z lednice se rozprsknou po zemi a zapříčiní spálení toustů. Přesto kuchařinka překročí plán, k francouzské cibulačce, závitkům z mladého býčka a tiramisu ještě zapeče italské ciabatty s rajčatovou pomazánkou. „Tohle není pršuto!“ diví se rozčileně Věra u předkrmu se žlutým melounem. „Prosciutto je italsky šunka, ať sušená nebo dušená,“ tvrdí hostitelka, která podává oba druhy šunky. Také se od Věry dozvíme, že to, co se prodává v našich obchodech, není „anglická slanina, ale hnus“. A kritizuje dál, přestože hostitelka sama přizná, že se jí francouzská cibulačka moc nepovedla. Zato David jídlo chválí, „protože zítra vaří a nechce si podrážet nohy“. Soutěžící se společně poprvé od plic zasmějí, když si zahrají na Partičku. Pavel se tak rozjede, až ho musí Věrka zchladit – a to doslova.

Čtvrtek: velký hráč David (27)
Nejmladší David, který vypadá spíš jako Goliáš, je velký ctitel jídla. „Neumím vůbec vařit,“ přiznává však tento vedoucí právního oddělení na katastrálním úřadě. „Moje jediná šance je taktizovat. Je to přece hra,“ netají se. Prostřeno! je oblíbeným pořadem tohoto pravidelného televizního diváka, který si chce na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je. „Hosti budou zaražený, jak je to tu prázdný,“ předpokládá o svém krčském bytě, ale ženám se jeho minimalistický byt líbí. Naštěstí v něm má počítač, takže na internetu zjistí, že jeho povinný úkol »melkanzane griglate« jsou grilované lilky. A že pěkně korespondují s jeho hlavním chodem. David uvaří zeleninu, i když ji nemá rád. Jenže v Řecku u sestřenice mu tohle zapečené vegetariánské jídlo z lilku, tří druhů paprik a cibule chutnalo. A na závěr přijde »orgasmus«. Budou hosté hotoví z ananasové buchty? Předkrm ohodnotili jako pohádku. Mozzarella obalená v parmské šunce a zapečená na grilu se zkrátka chytla. David ale podvádí! Zavářku do kuřecí polévky koupil, kupovaný dresink na salát vydává za vlastní a zapře i vývar z kostky. A ještě se chlubí: „Dnes jsem vařil poprvé a žádný problém. Nevím, co s tím všichni tak nadělají…“ Spoléhá na vítězství, přitom mu prý o peníze nejde, výhru chce dát na vozík pro invalidního kamaráda.

Pátek: Australanka Věra (57)
Věra žila od čtrnácti v Austrálii, před lety se přestěhovala do Anglie, kam se provdala, a na »stará kolena« se sama vrátila do Čech. Opět začíná a přiznává, že je to těžké. A těžké to bude mít i ve finále Prostřeno! Náročná Věra během týdne nikoho nešetřila, v pátek by se tedy měla náležitě předvést. Bude to ale fiasko – evidentně podcenila čas a přecenila vlastní schopnosti. Povinný úkol je podobný prvnímu předkrmu, italská frittata a francouzský quiche jsou jako sestra a nevlastní bratr. Přestože Věra vaří v největší a nejkomfortnější kuchyni týdne, vyčerpá síly už na salátu z manga. Posléze zjistí, že nemá gril na »pikantní kuřecí špejle«. Důsledek: Přesuší je v troubě. Prý za to může Silva! Na posezení u sýrových fondue vůbec nedojde, Věra kacířsky odtroubí i povinný úkol. Hosté přicházejí, hostitelka nemá prostřeno a navařeno, jindy upravená dáma je vítá v zástěře. Pražáci si nakonec musejí prostřít sami. Možná by měli ve vlastním zájmu také přiložit ruku v kuchyni. Na jídlo se totiž načekají, a když se chtějí napít, dostanou vynadáno. O zábavě nemůže být řeč, i když pro diváky bude Věřino finále jistě nejlepší zábavou a vyvrcholením pražského týdne.

Foto: TV Prima