Prostřeno! – Holčičí triky – intriky a jeden frajírek z Vysočiny

Čtyři velmi mladé ženy, z nichž některé jsou dokonce už matky, a jeden nadšený amatérský kuchař se na diváky těší na Vysočině. Týden má zajímavý vývoj i začátek. První večírek se odehraje v dětském domově, kde bydlí dvacetiletá hostitelka. O zábavu se postará tamní mládež. Jídelníčky plně ovládla vepřová panenka a pečené brambory, z čehož se pomalu klube nové české národní jídlo. Tři z děvčat jsou zdatné pekařky, zvládají domácí listové a odpalované těsto i medovník, ale o moderní gastronomii toho moc nevědí a v jídle jsou až překvapivě konzervativní. To ovšem neplatí o majiteli italské restaurace Vaškovi, během jehož večírku se naplní česká rčení o samochvále, která smrdí, a také to o házení perel. Jediná Jana o jídle něco ví a umí Vaškovu italskou večeři z kvalitních surovin ocenit, ale jeho předvádění jí připadá směšné a přehnané. Frajírek Vašek zkrátka nemá na »holčičí triky intriky«, ale jeho sexuální orientaci z něj zvědavá Renáta nevytáhne. Podívejte se na mladé a neklidné z Vysočiny v dalším premiérovém týdnu pořadu Prostřeno! Od pondělí 19. listopadu na Prima family.

Pondělí: zakřiknutá studentka Anna (20)
Anička, která se po smrti maminky i babičky ocitla v dětském domově, sem pozve i své zatím neznámé soupeře. Přála by si někoho staršího, ale přijdou vrstevníci. Recept na plněná rajčata na předkrm si vymyslela sama, na internetu ji nic nezaujalo. Kombinace jídel se zdá hostům podivná. Hlavní chod je trochu studený a balkánský sýr se prý nehodí ke sladkým švestkám, kterými naplní vepřové roládky. Tvarohové řezy korunují večeři, během níž zakřiknutá hostitelka neumí rozproudit hovor, Anička toho o sobě moc neřekne. O zábavu se postarají děti z domova, nacvičily úplnou estrádu. Předvedou break dance, zarapují, zazpívají, zahrají a zatančí břišní tance. Vytáhnou holky z Václava jeho sexuální orientaci? Jako největší kritička se zatím jeví Radka. Anička si nakonec popláče, přesto doufá, »že by na ni maminka byla pyšná«.

Úterý: maminka Renáta (23)
Do staršího domku, kde žije s mužem, dcerkou a dědečkem, pozve soupeře mladá maminka Renáta. Její předkrm jsou opět plněná rajčata, je ale teplý, chuťově mnohem bohatší a navíc s taštičkou z domácího listového těsta. Houbová polévka má opravdu intenzivní chuť hub, kterými Renáta nešetřila. Bohužel nešetřila ani kmínem, který zbožňuje. Málo ochucená se naopak zdá soupeřům, které dělí názor na hovězí maso, špenátová náplň v její rolce. Maminku malé holčičky inspirovala strava pro dcerku natolik, že do svého štrůdlu přidala k jablkům i banány, moučník ale zachutnal. Malování na miminkovské šatičky celkem pochopitelně nechytlo Vaška, který tuto kreativní zábavu poněkud sabotoval a karikoval. Ale Renáta se nedá, ledva odvaří, začne sama hrát ve velkém stylu.

Středa: restauratér Václav (33)
Vašek se rád předvádí, takže je trochu za brouka Pytlíka. Je poznamenaný svou profesí provozovatele italské restaurace, zná dobře kvalitní suroviny a ví, kde je obstarat. Ve snaze nabídnout soupeřkám, které to ale vůbec neocení, to nejlepší, vychvaluje své vaření až do nebes. Protože připravuje čerstvé jídlo, má časové prodlevy. Dá se čekat, že to holky Vaškovi všechno pěkně spočítají: jak teprve tři dny starého lososa z Norska, tak alpský rum na flambování ovoce, ale i kvalitní balsamico z Modeny a hlavně carpaccio z jihoamerického masa. Vašek se bál starších žen „knedlíkářek“, ale ani mladice nejedí syrové maso a ryby. Jediná Jana se v cizí gastronomii orientuje, jídlo jí chutná, avšak hostitel nejen ji naštve nejapným žertem. Vezme soupeřky na sportovní zábavu, před ní je ale je vyzval, aby na ni přišly ve společenském. V tělocvičně na ně čekaly skákací boty. Nakonec se Vašek sám musí svléknout do trenek a půjčit Radce svoje džíny. A po cirkusu s flambováním doma uklouzne po kapce šampusu a složí se jako klaun.

Perličky:
24.55 Já tady mám mladý holky »knedlíkářky«, carpaccio se nechytá
34.27 Skákací boty taky moc ne
37.21 Prezentace flambování
40.29 Sekání hrdla láhve a pád na zem

Čtvrtek: vysokoškolačka Jana (23)
Jana je vyučená cukrářka, taky hotová bakalářka, pracuje v družině a dodělává si inženýrské studium. Prostě šikulka. Miluje pečení a peče i dorty pro zákazníky. Má ráda černočervenou kombinaci, což v domě, kde žije s maminkou a sestrou, nelze přehlédnout, je to tam trochu jako v pekle. Podle soupeřek je to odraz její duše. Jana je skrytý talent, což některé soupeřky zaskočí. Zabijakový vývar z kostí je dobrý, i když je to vlastně polotovar z domácího mrazáku Renáta taktizuje – domácí nudle jsou občas moc silné, brambory opepřené. Vepřová panenka s modrým přelivem chutná průměrně, Janina večeře není skutečně až takový úspěch, jak sama čekala. Spraví to harlekýn a věneček na cestu? Zdobení marcipánových dortů je docela hezká zábava, líbí se i Vaškovi, který se přestal předvádět a už se zase chová normálně…

Pátek: dvojnásobná maminka Radka (22)
Blonďatá Radka musela kvůli těhotenství přerušit školu, nyní je na mateřské s druhou dcerou a pracuje na dokončení maturity. Její silnou zbraní je úsměv. Je sebevědomá, klidná a chce vyhrát. Pustí se dokonce do medovníku, který vyžaduje hodně času i trpělivosti. Stačí dort, který se normálně připravuje několik dní, dobře ztuhnout? Bude k němu rozpustná káva. V pátek už taktizují úplně všichni, ale Radka nepanikaří a snaží se ve svém pestrobarevném domě ve Světlé nad Sázavou o radostnou náladu. Nenechá se zaskočit ani tím, že má podobné menu s Janou. „Panenka už byla ohraná, ale já bych řekla, že jsem ji měla nejlepší.“ Malování na skleničky není po celotýdenním »kroužku ručních prací« také nic originálního, ale hosté budou mít památku a jsme ve městě skla. Kdo vyhraje na Vysočině 40 000 korun?

Foto: TV Prima