Prostřeno! – Drůbeží a veganské orgie v moravské metropoli

Na jihu Moravy se utkají tři ženy a dva mladí muži a svorně doufají, že v Brně a okolí nuda nebude. Všichni se dosyta najedí kuřat s brambory a z vývarů jim až půjde pusa šejdrem. Jako největší hráčka se jeví první hostitelka Martina. Mezi ženami se vyjímá nejstarší křehká Jaroslava, která se přihlásila do kulinářské soutěže, přestože jí odstranili žaludek! Mladíci jsou zcela rozdílní: Václav pilně trénuje tzv. gaučink, zato Filip je tak cílevědomý, že dosáhl na sportovní stipendium v Americe. Také bydlí opravdu luxusně. Není to ale už moc? Co když to někdo nerozdýchá? Všichni se musejí svorně poprat se zadáním – udělat nějakou specialitu z veganské kuchyně, popelky v království vepřového masa. Nepatří do ní žádné produkty živočišného původu – takže ani mléko či vejce. Jak dlouho toto překvapení zůstane překvapením? Dračice Monika se musí uchýlit k polnímu pychu a ještě si k tomu vymyslí legrační historku. A proč se kvůli ní soupeři ve středu a ve čtvrtek válejí jako poslední chod na stolech? To vše uvidíte na Primě od pondělí 4. listopadu v pořadu Prostřeno!.


Pondělí: hráčka Martina (21)
„Mám ráda překvapení od přítele, ale jinak překvapení moc nemusím,“ říká mladá maminka ročního syna poté, co si přečte úkol týdne. Martina je ale se vším rychle hotová, a tak si s pomocí přítelkyně po telefonu vymyslí veganskou pochoutku z grilované cuketky. „To by nemuselo být až tak náročné,“ doufá. Nemuselo, kdyby nepřišla bouřka a s ní neodešel elektrický proud. Zvládne vůbec Martina své menu? Česnečku, která by měla být dost česneková, ale zase by její odér neměl provázet celý večer. Plněná rajčata s pomazánkami jsou osvěžující předkrm, šunková náplň vítězí nad vajíčkovou, která prozradí hostitelčinu vášeň pro cibuli. Kuřecí steak a sýrovou omáčku, která má kvůli eidamu hrudkovitou konzistenci, někdo by klidně oželel i hrozny. K tomu šopský salát a poněkud mrtvá zábava, hodnotí chvilku pro vlastní písničku Jaroslava. Václav je dokonce znechucen – nerad zpívá… Dezert se zmrzlinou se nepovede a podle Jarky je laťka nasazena nízko.

Úterý: dračice Monika (37)
„Je trošku opticky výraznější, mohla by to být dobrá kuchařka,” předpovídá Jarka, kterou u masérky Moniky nadchne její domácí pečivo. Trojnásobná maminka je považována za silnou soupeřku. Milovnice masa ani neví, co je to veganská kuchyně a plete si ji s vagínou. Mohla by upéct marokánky, ale když nesežene alternativní smetanu, improvizuje. Ještě že má za domem kukuřičné pole. Monika spáchá polní pych a vymyslí si vlastní historku. Zbaští ji soupeři i s navijákem? A s jakou chutí zbaští jarní salát, hovězí vývar, kuřecí rarášky, šťouchané brambory, nakládané zelí a jahodový dezert? Lidé umí překvapit – číšník Vašek jí v úterý prý poprvé v životě hovězí vývar. Rarášky jsou smažené bochánky z kuřecích nudliček naložených v pivu, vajíčku a cibuli. Škoda že brambory nelezou do krku, hostitelka je totiž zapomněla omastit. Po sladkém překvapení je vše odpuštěno. Zaboduje také originální tombola?

Středa: důchodkyně Jaroslava (62)
Jako by Brňáci od sebe opisovali – uprostřed týdne bude další vývar, plněná vejce s různými pomazánkami a rajčata, kam paní Jarka schová svůj povinný úkol. Hostitelka si připadá pomalá, proto si přípravu přílohy zjednoduší. Jarčin vývar je dost mastný, protože do základu dá cibulku orestovanou na omastku. Co je to brněnský řízek? Přírodní kuřecí řízek se zeleninou a sýrem. A kam míří »blažovské dělovky«, švestkové tvarohové knedlíčky se třemi druhy posýpky? Zatím to nevypadá na vítězný cíl. Pokud jídlo někoho zklamalo, zábava bude fajn. Jde se ven a je třeba se zabalit do ochranných pytlů – přijde házení vajíčkem! A ještě jedno překvapení pro Vaška…

Čtvrtek: číšník a budoucí kuchař Vašek (20)
Nejmladší amatérský kuchař a tak trochu glosátor týdne si občas protiřečí. Do soutěže se prý přihlásil, protože se mu nelíbilo, když lidé páchali nepravé svíčkové. Sám ale udělá svíčkovou z vepřové panenky, z hovězího to prý zatím neumí. Karlovarský knedlík zvládne dobře, Vénův salát je nejlepší salát týdne, drůbeží polévka s knedlíčky a nudlemi voní krásně, ale Vaškovi jde hlava kolem: je slaná, sladká, nedosolená, moc aromatická – prostě je těžké zavděčit se lidem všem. I on musí udělat nějakou veganskou pochoutku, stihne to? Krtkův dort je pracný a kuchař a pekař v jedné osobě nervózní, myslel si, že to bude větší brnkačka, všechno lítá. Zbydou vůbec nějaké skleničky na aperitiv? Vaškova zábava připomíná školní družinu, pak ale přijde změna. Proč se musí Filip svléknout?

Pátek: vysokoškolský sportovec Filip (23)
Vila v Modřicích vyrazí soupeřům dech, a to není vždy ideální začátek večírku. Přichystá šikovný Filip nějaké světácké menu? Ani ne, pokračuje v nastoleném trendu, i když obě plněné kuřecí rolády mu dají dost práce. Sám si vykostí kuře, jak ho to naučil tatínek. Hráškový krém, který má za základ uzený vývar, vzbudí spoustu řečí – hlavně Jarce, která od včerejška taktizuje, připadá připálený. Už na úvodní plněné broskve, v nichž jsou mleté oříšky, se ozve pár alergiků, takže Filip je docela zklamaný. Tohle nečekal, i když jeho šťouchaným bramborům nic nechybí a s povinným úkolem si dal asi nejvíce práce ze všech. Ocení někdo jeho osvěžující dort? A jak dopadne rybolov u obdivovaného jezírka v kouzelné zahradě? Bude bavit ještě někoho jiného než rybáře Vaška?

Foto: TV Prima