Prostřeno! – Bramborákové orgie na Pardubicku

V Pardubickém kraji to tentokrát nebude o perníku, ale o ženské rivalitě, barevném želé a bramborácích. S třaslavými dezerty se roztrhl pytel a lidová pochoutka z brambor je úkolem týdne. A pěkně zákeřným, náročnost stoupá. Ačkoli poslední hostitelka Hanka bramboráky miluje, v pátek jich má už i ona dost, a navíc musí usmažit bramborák s jablky. Také se můžeme těšit na bramborák z chleba, bramborák kynutý (a nedopečený) nebo se zelím. Masitá meníčka by uspokojila i chlapy, ale žádný nedorazí. Na Pardubicku půjde o čistě ženskou jízdu! Největší zlobilkou je nejmladší Joanna. Má nejméně zkušeností a nejvíce řečí, ale uprostřed týdne ztratí hlas – a stejně ji bude slyšet nejvíce. V Pardubickém kraji to bude tentokrát o vlásek a jeden spadne i do jídla! Viděl ho ale někdo? Možná právě vy! Přesvědčte se na vlastní oči v pořadu Prostřeno! od pondělí 10. února.


Pondělí: optička Lenka (27)
Do pardubického půdního bytu pozve jako první své soupeřky nesměle působící optička Lenka. Hostitelka v červeném se snaží být příjemná, ale kazí jí to nervozita. Kalendář Lenčiných odvážných aktů v ložnici proto ženy dost překvapí. Kdo by to do ní řekl? Překvapí i tím, že do šťouchaných brambor neusmaží slaninu ani cibulku, protože „si nechce zasmradit celý byt“. To myslí kuchařka v soutěži o 50 000 korun vážně? Ani úvodní chody moc nepřesvědčí: carpaccio z naložené syrové červené řepy přebije přesolený balkánský sýr a dýňovo-bramborový krém chutná jako „bramborová kaše s hodně kari“. První hostitelka doufala, že dorazí hladoví muži, a upekla hroudu sekané obalenou ve slanině. Pečínka je šťavnatá, ale ženy neohromí. Ani pečený cheesecake podle Jamie Olivera to nevytrhne…

Úterý: vysokoškolačka Joanna (21)
Až na »konec světa«, kde leží Dřeveš, vezme do rodinného »hradu« své soupeřky kritická Joanna. Vtipná neřízená střela a hráčka. Po včerejším klasickém bramboráku musí upéct cmundu s droždím. Vypadá skvěle, proč je to ale ve výsledku „nedopečená bramborová buchta bez chuti, katastrofa, fiasko“? Joanna umí jídlo hezky naservírovat. Úhledně poskládá caprese, krkovička pečená v troubě se jen rozsýpá, dojem z hlavního jídla ale pokazí švestková omáčka. Vývar s knedlíčky dobře dochutí tajemná babiččina zeleninová směs. „Máš šikovnou babičku,“ kvitují chuť polévky soupeřky. „Já jsem po ní, holky,“ pochválí se hostitelka polského původu, která se ale do polské národní kuchyně raději nepouští. Proč? Prý není všeobecně oblíbená. Její slova vzápětí potvrdí neúspěch dezertu galaretka…

Středa – maminka Petra (31)
Za dvojnásobnou maminkou Petrou se vydáme do krásné Litomyšle, kterou si dámy ještě projedou v kočáře. Mladá hostitelka přiznává, že u nich doma vaří hlavně manžel. Je proto načase mu dokázat, že to také umí. Na jídelníčku je opět vývar, ale se zajímavou inovací – játrovými nudlemi. Nejlépe asi dopadnou úvodní kuřecí špízky se salátem, domácím pečivem a zvlášť servírovaným sosem. Marinovaná roláda z panenky má náplň ze špenátu a mozzarelly. Co se stalo přes noc s Joannou? Ztratila hlas a z milé společnice se změnila v největší kritičku týdne. Roláda se jí zdá suchá, brambory nedopečené, přestože Petra vtipně zkombinovala přílohu se svým povinným chlebovým bramborákem. Děvčatům se už asi bude zdát o želatině, která je též součástí Petřina malinového poháru. „Moc mi chutnal,“ říká Joanna, „až na ty vlasy…“

Čtvrtek – obchodnice Helena (45)
Od zkušené Heleny z Vysokého Mýta všichni čekají v kuchyni téměř profesionální výkon. Nezklame? Byt svědčí o tom, že estetice věnuje milovnice módy a majitelka obchodu s textilem velkou pozornost. Svoji večeři Helena určitě neodflákne, ale zaplatí za to časovým skluzem. Joanna při hodinovém čekání na hlavní chod málem usne. Hovězí na víně s bramborovou kaší chce svůj čas, snad bude stát za to… Ale Helena se nedá. Dámy na začátku naladí jemná paštika s domácím chlebem i bramboračka ve stylu chytré horákyně. Helena nechce udělat chybu a houby podává pro jistotu zvlášť. Bramborák-podlistník si žebrá o modifikaci a možná by si změnu zasloužila i zábava, protože šití medvídků z ponožek není bůhvíjaká sranda. Želatina je hit pardubického týdne – obsahuje ji i třetí nepečený dezert – smetanový krém s čokoládou a ovocem.

Pátek – zpěvačka a motorkářka Hanka (34)
Příjemná hostitelka milující adrenalin se umí chovat a trémou netrpí. Je totiž zvyklá vystupovat na veřejnosti – zpívá ve dvou kapelách a jedná s klienty v eventové agentuře. Jak se vytáhne při organizování vlastního večírku? K něčemu přistupuje s nadhledem – do špenátových brambor k lososu použije mražený špenát, hotovou tatarku servíruje k předkrmu. Tchánova oblíbená »zasněžená vejce« s křenem (vlastním a ostrým) se proto zdají soupeřkám moc jednoduchá. Brokolicový krém a losos projdou bez úhony, jen Joanna už nemůže »brambory ani vidět«. Jaké bude tvarohovo-smetanové pokušení? Jeden moučník už má milovnice bramboráků za sebou – vyšel na ni bramborák nasladko. Zábava v kostěnickém kulturáku je jasná a hodná finále – hostitelka zazpívá se swingovou kapelou.
Joanně se ve finále vrací hlas. Co se od ní a o ní ještě dozvíme? Nakonec je pardubický týden dost vyrovnaný – kdo si odnese, nebo rozdělí 50 000 korun? Přesvědčte se na vlastní oči v pořadu Prostřeno! od pondělí 10. února.

Foto: TV Prima