Prostřeno! – Bolebruch, tvrdá Katka, křehká Radka, veselá Hanka a smutná Blanka

Sýrový a bramborový týden, plný vlastního pečiva, přinese tvrdý boj. Velká hádka je občas na spadnutí, zaprší z toho mraku? Nejvíce to jiskří mezi pondělní hostitelkou Kateřinou, která je tvrdá, upřímná, nikomu nic nedaruje, určitě chce vyhrát a dost pro to udělá, a Blankou. Introvertka Blanka nezapadne do party a sklidí hodně kritiky nejen za své jídlo, ale i nepořádek kolem stavení. Na ledničce má urnu s ostatky tchyně a Katka odmítá večeřet v této poněkud morbidní společnosti. Středeční atmosféra je opravdu jako v márnici. Jediný muž týdne se přizná, že nerad vaří. Nomen omen – bude z večeře Davida Bolebrucha ženy bolet bříško? Jak uspěje se svým moderním menu a rytmickou zábavou křehká hudebnice Radka? Chvíle opravdového veselí vyvolá parodie na Labutí jezero v provedení přátel u poslední hostitelky Hanky, prý nejmilejší členky této gastronomické, převážně dámské »výpravy«. Alespoň to všichni tvrdí… Kdo na jihu Čech nakonec zvítězí a stane se hostitelem týdne a šťastným výhercem 50 000 korun? Sledujte od pondělí 17. června v podvečer na Prima family v oblíbeném pořadu Prostřeno!


Pondělí: zasloužilá matka Katka (36)
Útulný domeček pro šestičlennou rodinu uvítá hosty první večer. Domov Kateřiny je tak zabydlený, až někomu připadá přeplácaný. Hosté se mají na co těšit. Katka umí tak dobře vařit, manžel prý v její péči přibral čtyřicet kilo. Soupeře čeká italské menu, moderní rajčatovou polévku vaří hostitelka poprvé v životě. Podaří se jí tak dobře, že David zapomene na blaf ze školní jídleny? Na předkrm bude žlutý meloun s parmskou šunkou, který chce Kateřina konečně ochutnat. Bohužel ho kombinuje dohromady s caprese. „Největší bomba z celého menu bude tiramisu,“ slibuje Katka, která má na dezert vlastní vychytávku. Dost času jí zaberou domácí houstičky a bojí se lososa, kterého by udělala ráda růžového, ale neví, jak moc s rybou narazí. Porce jsou veliké, zábava akční. Návštěva hasičárny soupeře trošku rozhýbe, nejvíce si to užije David.

Úterý: David – kuchař proti své vůli (34)
David je vyučený kuchař, ale nevaří, protože ho to nebaví. „To, že jsem řekl, že nevařím, nebyla žádná kulišárna, ale pravda, já vařím maximálně tak jednou za pět let,“ přiznává úterní hostitel a jeho »přivítání-nepřivítání« odpovídá hostitelově nervozitě. „Chce to mít co nejrychleji za sebou,“ myslí si Katka. Davidův byt působí oproti jejímu domovu jako vězeňská cela. V kuchyni se chystá chlapské jídlo, ale snad holkám zachutná, doufá kuchař. Má hodně domácích surovin, dvě kila krkovičky a sýry na naložení však musí koupit. Naštěstí se sejdou samé milovnice sýrů, dokonce by uvítaly mnohem ostřejší koření! Docela koukají, když jim hostitel nabídne i domácí chléb a usmaží lívanečky. Chuť ale pokulhává za uměleckým dojmem. „Seřvaly mě, že je málo očištěná mrkev,“ stěžuje si po hovězí nudlové polévce. Zábava je taky chlapská, ženy čeká prohlídka místního regionálního minipivovaru i s konzumací. „Být se čtyřma ženskejma se mi líbilo,“ tvrdí David, který k pivu podává smažené sladké lívanečky.

Středa: introvertka Blanka (32)
Blanka o sobě říká, že se ráda hádá a nechá se lehce rozhodit. To se bude muset krotit. Její domeček prochází rekonstrukcí, okolí je zaneřáděné, na zahradě skladiště. Hanka to označí za nehorázný binec, Katka ztratí chuť k jídlu, ještě než překročí práh. A to neví, jaký morbidní zážitek ji tu čeká. Urna s ostatky tchyně musí z kuchyně pryč! Kdo nemusí brokolici a květák, má uprostřed týdne smůlu, obě tyto zeleniny jsou součástí polévek i karbanátků. „Mám chuť jim to otřískat o hlavu,“ durdí se po polévce zklamaná kuchařka. „Odporný, hnusný, vyvařený ponožky,“ i taková slova na druhé straně diváci uslyší od hostů. Karbanátky a sladké donátky ujdou, ale nálada je na bodu mrazu a hostitelka celá ukřivděná. Moc ji nezvedne hádání filmů podle hlášek, co občas žádnými hláškami ani nejsou.

Čtvrtek: hudebnice Radka (33)
Křehká a soutěživá hráčka na violu si přichystá moderní menu bez polévky, které vzbudí těšení, ale výtky a kritika si také najdou cíl. Začátek večeře je výborný, kombinace dobře ochuceného salátu a kozích sýrů překvapivě potěší skoro všechny, i když v polníčku pár zrníček písku skřípe. Radku zradí hovězí. I když její nápad »vázaného steaku«, spoutaný proužkem slaniny a alobalu, byl zajímavý, hovězí nezměklo, jak by si kuchařka i hosté přáli. Nejvíc na tom profituje Blanka, která od pozorné hostitelky dostane speciální kuřecí steak, měkký a moc dobrý. Vanilkový krém je domácí pudink a dezert bude sytý, palačinky by podle menu nikdo nečekal. Radka moc nekoření a nesolí, jídlu poněkud chyběla chuť. „Málo věcí bylo připravených předem, dělají se až před hosty,“ zněla další kritika čtvrteční večeře. Zahraje Radka hostům něco ze svého repertoáru? Hudební zábava se chystá, ale trošku jiná, hodně rytmická, hosté se mohou přidat.

Pátek: aktivní důchodkyně Hanka (62)
Finále se odehraje na chalupě u společenské a kreativní Hanky v Chrášťanech. Není to tak stylové stavení, jak doufala Radka. V kuchyni se ale připravují hody. V pekárně se peče další domácí chléb a v lednici se už chladí sýrové rolády s nivou a se šunkou a dušenými žampiony a hráškem na předkrm. Bílá domácká polévka z fazolových lusků je dobrá, jen hostitelce možná ujela ruka s cukrem. Improvizovaná »čína« z králíka je Hančin další vlastní recept, včerejší hostitelce k tomu nesedí americké brambory, navíc brambory byly na jídelníčku celý týden. Pro Radku je králík pikantní až moc a Katka našla v jídle chlup. Ta už snad kritizuje jen z recese, jak sama přiznala. Pokud se někdo nudil, na konci ho čeká super zábava s převleky a parodie na Labutí jezero v podání spřáteleného mužského týmu baleťáků. Představení před závěrečným »opilým perníkem« je skutečně povedené. Tak moc, že ovlivní bodování? Uvidíte na Prima family už od pondělí 17. června v oblíbeném pořadu Prostřeno!

Foto: TV Prima