Prostřeno! – Na Olomoucku se bojuje za elementární práva zvířat

Olomoucký kraj reprezentují v pořadu Prostřeno! dva muži a tři ženy. Dvě z nich, Pavlína a Brigita, jsou výrazné, naprosto odlišné a nepřehlédnutelné. Zdeněk je chlubílek, kterému ve středu spadne hřebínek. Tentokrát to nebude až tolik o vaření, jablkem sváru se stane péče o domácí zvířata. Sejdou se totiž dva chovatelé, profík Pavlína a samozásobitel Zdeněk. A farmářka Pavlína, která má vzorný statek připomínající skoro Noemovu archu, je tak pohoršená nepořádkem a zápachem na Zdeňkově dvorku, že se štítí pozřít večeři z jeho zdrojů. Zdeněk, který pojmenovává prasnice po svých bývalkách, nemá na své ex podle stavu chlívku ty nejlepší vzpomínky. Trápí je hladem a žízní. Není to poprvé, co se hosté po večeři seberou a jdou se někam dojíst, ale tentokrát se půjdou do pizzerie opravdu najíst. Ve čtvrtek se večeří u módní návrhářky Brigity – spraví pánům chuť módní přehlídka dráždivých modelů na krásných tělech mladých manekýnek a jízda na čtyřkolce? Zdeněk se cítí uražený a ponížený, dočká se ale překvapivého a velkorysého gesta. Sledujte malé týdenní drama na Prima family, které se semele na Olomoucku ve vašem oblíbeném pořadu Prostřeno! od pondělí 17. září od 18 hodin na Prima family.

Pondělí: selka Pavlína (46)
Na statku u Pavly, pravé hanácké hospodyně z Malhortic, čtyřnásobné maminky a pětinásobné babičky, začne třaskavý olomoucký týden. Na tom našem dvoře všechno krákoře a v kuchyni se vaří o sto šest. Pavlína umí své hosty dokonale nakrmit, skoro přecpat. Energická Pavlína vládne rozlehlému statku s pěknou vyhlídkou do krajiny a její produkty jsou všechny domácí a pokrmy rustikální. Ne každému všechno chutná, ale jak by mohlo, když výstřední Brigita moc nejí polévky, ani sladké, nemusí hovězí ani vepřové maso. Co ta Brigita vlastně jí? Nenápadnou Věrku zase zaskočí intenzivní chuť slepičího vývaru, který jí poprvé v životě. Hosté ochutnají maso králičí, srnčí, žebra z pašíka Olega, sádlo ze pštrosa. Kdo přišel na první večeři vyhládlý, ten si užije. Po předkrmu ze špekáčku na černém pivě dostane několik druhů mas s brambory plněnými bůčkem, zelný salát a hrušku v těstíčku se zmrzlinovým krémem. Pavla nezapomene ani na kávu k dezertu. A zábava? Originální! Ještě nikdo z hostů si dosud nepodojil kozu – a ještě jim k tomu zahraje na akordeon Pavlin manžel. První oťukávání skončilo dobře, spousta poctivých domáckých jídel a pohyb mezi zvířaty na čerstvém vzduchu potěší.

Úterý: dělník David (30)
V lázeňském městě Teplicích nad Bečvou bydlí s přítelkyní strojírenský dělník David. Má rád požárnický sport, když může, tak se hýbe a běhá. I když je David tichá voda, je soutěživý. Evidentně miluje hráškově zelenou barvu, stejně jako Věrka. Co uvaří v zelené kuchyni? Panenku s brambory, s omáčkou ze žampionů a smetany. Moučník střecha si žádá šikovné ruce, dezert na chvíli sice vypadá jako po zemětřesení, ale nakonec střecha stojí a dá se vychladit do lednice. David tak dlouho prostíral, až připálil první chod, slaný závin. Vršek oškrábe a stále doufá ve vítězství. Smetanová omáčka a vařený brambor se ze včerejška zmlsaným hostům nejeví jako úplně šťastná kombinace. Společenská hra všechny pobaví a rozváže jim trochu jazyky. Hostitel není žádný lev salonů a svazuje ho nervozita, zato Brigita má hluboký výstřih a rudý vějíř. Zdeněk se chvástá svými zkušenostmi se ženami a má lechtivé narážky. „Je to zastydlý puberťák,“ myslí si Brigita a Pavlína. „Jestli bude atmosféra takhle gradovat, naše parta by se mohla dobře pobavit,“ představují si Olomoučtí. Ale nechval dne před večerem…

Středa: zámečník Zdeněk (37)
Vtipálek ze Žerotína v dotazníku uvedl, že očekává kritiku od svých soupeřů a je připravený na vše. Avšak není… Údajně měl čtyřicet žen, už se prý ale vyřádil. „Býval jsem mnohem horší zvíře,“ říká o sobě ženatý otec od rodiny. Zanedbané prasnice nesou jména jeho přítelkyň, jenže teď přijde jedna ochránkyně práv zvířat, a ta mu to nandá. Je to absurdní, protože Zdeněk si na svém hospodářství zakládá a přísahá na vlastní maso. Hostitel si naplánoval krůtí vývar, králíka na smetaně s hrnkovým knedlíkem a ovocnou piškotovou buchtu. Zdeněk ale nemá šťastný den. Nejprve zápolí s těstem, pak to přežene s teplotou při pečení korpusu a domácí majonéza na salátovou zálivku se mu srazí. Spraví to broskve, krém a kupovaná tatarka? Zatímco se snaží opravit chyby v kuchyni a zkazí salát, neví, co se odehrává na dvorku při šmejdění. „Jsi chlap, nebo jsi prase?“ zaútočí na něj Pavlína místo toho, aby ochutnala krůtí vývar. „Jsem ženská z kravína, snesu hodně,“ říká v ráži, „ale aby zvířata byla zavřená v takovém hnusném smradu, to je nechutné!“ Věrka to vidí jako týrání zvířat. „Zavřela bych ho tam na jeden den! Nulová chuť k jídlu!“ Polívku nikdo nechce a v hlavním chodu se každý jen tak porýpá, i když králík s knedlíkem vypadá dobře a asi i dobře chutná. A moučník je prý výborný. Nakonec to jistí pizzerie, kam si jdou hladoví soupeři svorně spravit chuť. Ovšem improvizovaná zábava je takovou vtipnou Zdeňkovou pomstičkou…

Čtvrtek: módní návrhářka Brigita (37)
I když už včera byla u králíkárny zakopána válečná sekera, nálada je zpočátku podivná. „Je možné, že se dnes hosté opět nenajedí,“ bojí se hostitelka předem. „Myslím si, že Brigita určitě nebude zkušená žena do kuchyně, není to domácí typ. Její jídla budou určitě drahá a rychlá,“ myslí si Zdeněk. Olomouckou návrhářku všichni tipovali na cizokrajné menu, ale ono je spíš hanácké. Po letním svěžím salátu s oříšky, olivami a domácí bagetkou, kterou jinak pozorná hostitelka skoro zapomene přinést na stůl, nastoupí „hanácké veprošťovák“. Půjde o říznou česnečku, jak si myslí soutěžící? Uzená polévka z žeber, kořenové zeleniny a brambor postrádá podle Zdeňka olomoucký syreček a podle Pavlíny je v ní moc zeleniny a krutonů. »Pipi flák a ostré brambore« = kuřecí plátek s pečenými brambory chutná všem, jen Zdeněk má maso suché. Proč jsou ale brambory úplně studené? Crème brûlée je tou malou ukázkou světové kuchyně, kterou všichni čekali. Přestože Brigita použila vanilkový lusk a má flambovací pistoli, slavný francouzský dezert pánům připomíná spíš pudink. Jenže milovnice pepře s copánky má v rukávu ještě dva zásadní trumfy: jízdu na čtyřkolce a malou módní přehlídku večerních toalet! A tak tak že Pavlína pro změnu neurazí autorku těch rafinovaných kreací.

Pátek: prodavačka Věra (35)
Je pátek, vaření svátek! V prostějovském paneláku prostírá prodavačka a krejčová Věrka, kterou do pořadu přihlásila patnáctiletá dcera. Manžel je voják a ve skříních jsou vyrovnány předpisové komínky. Hostitelka je milovnicí pestrých barev, bude barvité i Věrčino menu? Bude krátké, tříchodové a jednoduché. Po sýrové roládě se šunkou, sýrovo-česnekovou pomazánkou a paprikou bude italský řízek s bramborem a salátem a nakonec makovec s citronovou polevou. Většina hostů mák nesnáší a Pavlína by si makovec dala tak leda k snídani. Věra si bez plechu ani neškrtne. Na plechu roztaví sýr na roládu, upeče maso i buchtu. Říká, že miluje pečení, ale polevu koupí. Zdalipak to přizná soupeřům? David se na makovec těší, ale Pavla a Zdeněk ani trochu. Co si máme představit pod italským řízkem? Vepřové karé na cibuli. Co je na něm italského? Kečup nebo holandská gouda? Jídlo je spíš zklamáním, ale asi poprvé si v pořadu Prostřeno! zahrajeme oblíbené Člověče, nezlob se! a dáme si k němu kozí mléko. Zdeněk se ale pořád zlobí: „Tenhle týden mě naučil, že lidi jsou svině,“ říká na kameru a chystá se na to, jak to všem nakonec ještě nandá. S výhrou stejně nepočítá. Jestli s ní může počítat aspoň Věrka, to se uvidí. Ovšem Zdeněk svůj názor možná ještě přehodnotí…

Foto: TV Prima


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353