Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Populární televizní pořad Karolína, domácí kuchařka si u diváků získal takovou oblibu, že se hned po Novém roce začnou natáčet jeho další díly. Na obrazovku Primy zavítají 17. ledna v již tradičním čase – každou sobotu v 18.10 hodin. Již nyní se ale můžete připravit Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem od Karolíny Kamberské.


Pestrý rybí pekáč

Potřebujete:
Na 6 porcí
3 lžíce olivového oleje
1,2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
2 lžíce másla
sůl
mletý pepř
po 1 lžičce sušeného tymiánu a rozmarýnu
5 stroužků česneku
200 ml suchého bílého vína
250 g mražených mořských plodů
pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
1–2 citrony k podávání

Pusťte se do toho:
1) Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.
2) Po 15 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.
3) Přidejte plody moře (předem propláchnuté teplou vodou, aby jste je zbavily ledu a rozmražené), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 10 minut.
4) Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.

Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Potřebujete:
1 kg brambor
sůl
2 lžíce másla
50 g anglické slaniny
150 ml smetany ke šlehání
nakládaný zelený pepř dle chuti

Pusťte se do toho:
1) Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.
2) Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.
3) Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.

Foto: TV Prima