Marek Eben na plovárně u Itala

Emanuele přivítá na chalupě u svého bazénu vzácného hosta – herce, muzikanta a moderátora Marka Ebena. Role se ale tentokrát obrátí a zpovídat ho bude sám Emanuele. „Kdybychom byli na plovárně, tak bych byl nervózní, protože bych to měl všechno na hrbu. Věděl bych, že musím klást nějaké otázky. Tady se najím a jdu domů,“ komentoval vtipně Eben. Emanuele se od svého hosta dozví, že má velmi rád italskou kuchyni, ale že na rozdíl od své ženy nemá rád lepivou rýži. Bude mu i přesto chutnat italské farmářské rizoto s chřestem? A co má na talíři sousedka Eliška?


Porci dušeného hovězího s bramborovým pyré a artyčoky, které ochutná teprve podruhé v životě. A určitě poprvé si pochutná na zajímavém dezertu z lilku s čokoládou. Na závěr Manu ušlehá babiččinu rychlovku »bohatý jogurt«, což je šlehačka s jogurtem a ovocem, který malý fotbalista dostával jako sladkou odměnu po tréninku.


Rizoto po farmářsku se dělá klasicky, italská rýže se za stálého míchání dolévá zeleninovým vývarem. Obsahuje zelený chřest, který je prý jako Ital stále na sluníčku. Ten nejjemnější – bílý – na světlo nepřijde vůbec. Chřest, který ve starověkém Římě vnímali jako léčivou bylinu, doplní ještě čerstvé lusky mladých fazolek, máslo, zelená petržel a sýr.


Dušené přední hovězí s artyčoky a kaší je z kližky, která se pro tuto úpravu skvěle hodí. Emanuele divákům ukáže, jak očistit a naporcovat zdravé a chutné artyčoky, které přidá k masu. Potřebujeme také slaninu, bílé víno, cibuli a česnek, nad masem si v páře uvaříme brambory. Kaše potom získá aroma po mase.


Lilek s čokoládou se vlastně připravuje jako známé slané parmské lilky. Nakrájené plátky baklažánu se vrství v zapékací míse, ale místo rajského pyré se zalévají čokoládou, sůl nahradí cukr. Moučník se upeče, nechá vychladit a teprve pak se konzumuje. Receptem z Neapole překvapil Emanuela kamarád.


Nejen pro Marka Ebena a milovníky všeho italského uvaří v neděli v 18 hodin na Primě Ital v kuchyni.

Foto: TV Prima