Když vaří táta – Silvestrovská party

Je tady konec roku, a než se bude slavit, je třeba trochu bilancovat a důkladně naplánovat slavnostní menu. Na silvestrovském stole nesmí chybět čočka a Martin Polačko ji připraví ve formě čočkové polévky. Ale to je jen rozjezd pro posádku, na oslavu konce roku přijdou nejen tátovi kamarádi, ale také kluci pozvali pár dětí. A Jakub si pro své hosty přeje plněné taštičky. K silvestrovské oslavě patří malá jídla, aby bylo celý večer co uzobávat. Kromě taštiček s tuňákem to budou lososové balíčky plněné tapenádou, které s rukolou vypadají svěže a efektně a také báječně chutnají.


Zlatým hřebem večera ale bude slavnostní vepřová roláda, již táta musí, zatímco kluci zdobí místnost fáborky a balonky, naložit do marinády. „Tohle je náš mazlík,“ pyšní se kuchař pečínkou ve fantastické šťávě, nad kterou se už všem sbíhají sliny. Roláda vypadá díky brusinkám atraktivně i na řezu. A pozadu není ani Iveta, která upeče sladký »sen z listového těsta«. Čokoládové řezy nemusí zůstat jen snem, když si podle ní uděláte dezert sami na silvestra. Sommeliér Víťa se pochlubí trikem zvaným sabrage, který se datuje z doby napoleonských válek. Francouzi + důstojníci + šavle + šampaňské = sabrage (sabráž). A bublinky nemohou na silvestra chybět ani u Martina doma. Rozjeďte to s námi na Primě už v neděli vpodvečer, táta vaří letos naposled!

Čočková polévka má za základ zeleninový vývar a také do ní přijde máslová jíška, česnek, saturejka a samozřejmě čočka – v tomto případě předvařená. Martin ukáže krok za krokem, jak na to. Doporučení bude i pro začátečníky, kteří jíšku třeba ještě nikdy nedělali. Nakonec přidá do polévky natvrdo vařená pokrájená vajíčka.


Plněné taštičky jsou z těsta s droždím, které ale nekyne v teple, nýbrž odpočívá v lednici podobně jako těsto na pizzu. I náplň je v italském duchu – s olivami, rajčatovým pyré, orestovanou cibulkou, česnekem, tuňákem a bylinkami. Z rozváleného těsta vykrájíme kolečka, jež pokryjeme náplní, přehneme a před pečením potřeme žloutkem.


Losové baličky budou s tapenádou z černých oliv a kapar, dále si Martin připraví spařenou pažitku a ingredience rozmixuje. Přidá tučný tvaroh, hořčici, strouhanou citronovou kůru, pomazánku navrší na plátky uzeného lososa s rukolou a sroluje.


Slavnostní vepřová roláda si musí pár hodin poležet v marinádě z bílého vermutu, worcesteru a olivového oleje. Do nádivky Martin použije cibulku, česnek, mletou skořici, zázvor, hřebíček, slaninu a brusinky. A pak ji ještě celou zabalíme do slaniny – pro ty, kteří to ještě neumí, předvede pár užitečných triků. Ani kapka marinády nepřijde nazmar, podlije s ní maso před pečením.


Sen z listového těsta si zaslouží domácí listové těsto, což je pracná a zdlouhavá záležitost, ale pro Ivetu je to hračka. Naše cukrářka ještě vyrobí čokoládový krém, který musí ztuhnout na terase. Hotové řezy se posypou kakaem.
Nenechte si ujít poslední díl pořadu Když vaří táta v neděli 30. prosince od 18 hodin na Prima family.

Tipy a triky:
Saturejka je bylinka, která krásně pasuje k luštěninám.
Pravidelného tvaru taštiček dosáhneme, když si z vyváleného těsta vykrojíme pomocí obrácené skleničky kolečka.
Aby se taštičky pěkně slepily, potřeme je před plněním vodou a jemně posolíme hrubou solí – ta přidá chuť.
Tapenádu z oliv a kaparů už nemusíme solit, suroviny jsou samy o sobě dost slané. Vydrží dlouho v lednici a lze ji použít k dalším lahůdkám studené kuchyně, ale také jako omáčku k těstovinám.
Plát masa na přípravu rolády položíme na potravinářskou fólii, kterou přehneme a teprve pak důkladně naklepeme maso. Tak docílíme, že nebudeme špinaví ani my, ani kuchyně. Fólie nám navíc poslouží jako pomůcka při rolování masa.
Když děláme řezy z listového těsta, nepotřebujeme, aby těsto hodně vyskočilo, proto je před pečením hustě propícháme vidličkou.

Foto: TV Prima